De piranha: leer deze beangstigende vis kennen
De piranha is een van de meest gevreesde vissen in de wereld, want ze hebben grote, scherpe tanden, en gespierd lichaam en een onverzadigbare eetlust. In dit artikel leer je alles over dit ‘monster’, dat binnen enkele minuten een mens kan opeten.
Kenmerken
Het zijn carnivore en omnivore zoetwatervissen die leven in Zuid-Amerikaanse rivieren zoals de:
- Amazone
- Orinoco
- Plata
- Paraguay
Ze zijn meestal tussen de 15 en 25 cm lang. Sommige soorten kunnen echter wel 35 cm of groter worden.
De scherpe tanden en sterke kaakspieren zijn hun meest bekende uiterlijke kenmerken. Ze hebben een agressieve eetlust voor vlees en kunnen binnen enkele minuten huid en botten verorberen.
De meeste van de aanvallen op mensen vinden plaats in het Amazonegebied. De gevaarlijkste soort piranha is de roodbuikpiranha, de zeer goed kan ruiken, en bloed al mijlenver opmerkt.
Piranhasoorten
Binnen de piranhafamilie vinden de beroemde Pygocentrus, de Serrasalmus waarvan de ondersoorten het meest bekend zijn, en de Pristobrycon. Van de andere ondersoorten is er maar één soort geregistreerd.
Hieronder beschrijven we de meeste populaire piranhasoorten:
1. Orinoco
Als eerste noemen we de Pygocentrus cariba, die afgebeeld staat op de afbeelding hierboven. Hij is bekend als de Orinoco, omdat hij voorkomt in de Orinoco in Zuid-Amerika. Deze tropische zoetwatervis heeft een matgrijze kleur met een zwarte stip onder zijn operculum, met een rood-oranje buik.
Opvallend genoeg zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Ze kunnen tot wel 35 cm groot worden en 1 kilo zwaar. De mond van deze piranha heeft hele scherpe tanden, die tot wel 9 mm lang kunnen worden.
Deze soort is ook zeer agressief, net als de andere vissen in zijn soort. Als hij zich bedreigd voelt, gebruikt hij meteen zijn tanden om aan te vallen.
Deze vis heeft waarschijnlijk veel mensen gebeten. Dit doet hij echter niet om zich te voeden, maar om zichzelf te verdedigen.
2. Roodbuikpiranha
De wetenschappelijke naam van deze soort is PygocentruIs nattereri. Deze vis leeft het liefst in een tropische omgeving met zoet water, dat tussen de 23 en 27 graden Celsius is, en een zure pH. Daarom komt hij voor in de volgende rivieren in Zuid-Amerika:
- Amazone
- Paraná
- Paraguay
- Uruguay
- Essequibo
Mannetjes worden ongeveer 33 cm lang en wegen tot wel 3 kilo. Ze zijn zilverkleurig, met zwarte stoppen op hun rug. Tijdens hun groei kleurt hun buik een dieprode kleur. Ze hebben opvallende kaken met puntige tanden die uit hun mond steken, en bewegen als slangen in het water.
Door deze uiterlijke kenmerken zien ze er angstaanjagend uit.
Deze piranha’s eten vissen, wormen en insecten, en kunnen met hun scherpe tanden ook veel schade toebrengen aan mensen. Ze vallen aan tijdens periodes van droogte of intense warmte.
3.San Francisco
Deze piranha heeft als wetenschappelijke naam Pygocentrus piraya, en komt voor in het tropische zoete water van de San Francisco-rivier in Brazilië.
Mannetjes kunnen 40 cm groot worden, en 3 kilo zwaar. Ze hebben donkere, groenachtige schubben, een gele buik en witte vlekken aan beide kanten van het lichaam.
4. Zwarte piranha
Zoals zijn naam al aangeeft, heeft de zwarte piranha een donker lichaam. Hij kan echter ook grijs zijn met een lichtere buik dan de vinnen en kop. Hij heeft de vorm van een ruit, met een platte bek, goed ontwikkelde tanden en intens rode ogen.
Het komt voor in rivieren met helder water, overstroomde bossen, savannes en moerassen in Venezuela. Deze vis is erg territoriaal, en jaagt op insectenlarven, schaaldieren en kleine vissen.
5. Irritans
De Serrasalmus irritans is een endemische Venezolaanse piranha. Hij leeft in het heldere water van het Orinocobekken, voornamelijk in overstroomde bossen, savannes en moerassen.
Deze soort heeft een lang ruitvormig zilveren lichaam met gele vlekken aan de zijkanten. Hij heeft een kleine kop, gele ogen, een opvallende kaak en rode staartvin. Ook eet deze piranha kleine vissen, larven, insecten en kreeftachtigen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.