De meest ongelooflijke afweermechanismen in het dierenrijk
Sommige dieren nemen hun toevlucht tot snel vluchten en anderen verstoppen zich. Er zijn enkele dieren die in hun omgeving opgaan en anderen die voor dood spelen. Alle afweermechanismen in het dierenrijk zijn echt ongelooflijk. In dit artikel kun je over enkele van de meest fascinerende lezen!
De meest verbazingwekkende afweermechanismen in het dierenrijk
Zonder twijfel, is ‘de natuur is wijs’ en heeft het elk dier een speciale vaardigheid gegeven. Voor de dieren die niet in staat zijn om roofdieren aan te vallen, heeft hun behoefte aan overleven ervoor gezorgd dat ze enkele echt verrassende afweermechanismen hebben ontwikkeld.
1. Buidelrat
Het dier dat je bovenaan de pagina ziet, is de buidelrat. Veel mensen verachten dit buideldier waarschijnlijk, omdat hij een beetje lelijk is, in vuilnisbakken gaat zitten en een vreselijke stank afgeeft.
Er is echter geen enkele manier dat iemand kan niet ontkennen dat deze buideldieren heel slim zijn. Wanneer dit dier zich bedreigd voelt, dan houdt hij zich dood! Hij werpt zichzelf op de grond, opent zijn mond, steekt dan zijn tong uit en sluit zijn ogen. Een buidelrat kan een aantal minuten stil blijven liggen en zelfs zijn hart en ademhalingssnelheid verlagen.
2. Kogelvis
Ook bekend als het ‘stekelvarken van de zee’, bestaat het afweermechanisme van de kogelvis uit het opblazen van zijn hele lichaam om er groter uit te zien dan hij in werkelijkheid is. Wanneer hij zich bedreigd voelt, dan blaast hij zich op als een ballon en maakt hij potentiële roofdieren bang.
Hoe gaat dit in zijn werk? In feite zet hij zijn zeer elastische maag uit en slikt hij vervolgens in een kwestie van seconden een grote hoeveelheid water in. De kogelvis kan zijn lichaam vele malen groter maken en sommige soorten hebben zelfs stekels ontwikkeld om er nog gevaarlijker uit te zien.
En dat is nog niet alles. Hij stoot ook een stof uit die tetrodotoxine wordt genoemd en die voor andere vissen en zelfs mensen dodelijk kan zijn.
3. Hagedis
De meerderheid van de hagedissen die in de Amerikaanse continenten en in Spanje wonen, hebben het vermogen om ‘hun staart los te laten’ wanneer ze zich bedreigt voelen. Als een roofdier hen bijvoorbeeld van achteren vastpakt, dan maken ze zich los van hun lange staart alsof het een goocheltruc is.
Het meest merkwaardige is dat er na een korte periode…een nieuwe staart groeit! Op deze manier kan hij deze truc dus meerdere keren tegen roofdieren gebruiken. Dit is natuurlijk niet de enige truc die ze hebben. Velen van hen kunnen zich ook in hun omgeving camoufleren (voornamelijk in bossen of oerwouden).
4. Afweermechanismen in het dierenrijk: de sidderaal
Wie zou er zelfs over denken om een dier aan te vallen dat binnen enkele seconden 700V elektrische ontladingen kan veroorzaken? Zelfs de dapperste mens niet! De sidderaal is door dit afweermechanisme namelijk een van de gevaarlijkste vissen ter wereld.
De sidderaal elektrocuteert zijn slachtoffers door een groep speciale cellen te gebruiken die over zijn hele lichaam zijn verspreid, dat meer dan twee meter lang is.
De spanning van zijn elektrische ontladingen kan afhankelijk van de locatie van zijn lichaam variëren. Op deze manier kan hij zijn prooi ook verdoven. Deze verbazingwekkende dieren kunnen namelijk wel een hele minuut ontladingen geven!
5. Stinkdier
Van alle verschillende afweermechanismen in het dierenrijk wordt er vaak gebruik gemaakt van het afgeven van vloeistoffen met een misselijkmakende stank.
Het stinkdier is echter de ‘koning’ van deze techniek. Zodra iemand die verdacht wordt te dichtbij komt, geeft dit onschuldig uitziende zoogdier een stinkende vloeistof af uit zijn anaalklier.
Het maakt mensen niet alleen ziek, de vloeistof kan ook tijdelijke blindheid veroorzaken als het in de ogen van het slachtoffer komt. Een stinkdier kan dit zelfs doen, als je hem geen kwaad wilt doen!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.