De leider van de roedel: hoe je weet of jij het bent?
Er bestaan verschillende theorieën over hoe je een goede dagelijkse relatie met je hond kunt opbouwen. Hier kun je mede voor zorgen door je hond duidelijk te maken dat jij de leider van de roedel bent. Hoe weet je of je dit voor elkaar hebt gekregen?
Wat het betekent om de leider van de roedel te zijn
Je bent waarschijnlijk de leider van het roedel als je je hond hebt laten inzien dat in jullie huis jij het alfamannetje of -vrouwtje bent. Dit is vaak het geval als je hond het volgende doet:
- Hij wacht met eten totdat jij zegt dat hij mag eten. Zelfs als dit betekent dat hij moet wachten tot alle mensen hebben gegeten.
- Hij probeert niet eens vóór jou naar buiten te gaan. Ook zal hij tijdens het wandelen naast je lopen, in plaats van voor je.
- Hij begrijpt dat jij hem alleen genegenheid zal tonen als jij er zin in hebt en niet wanneer hij erom vraagt.
De grote vraag is echter: is dat wat je van je hond wilt?
Hoe train ik mijn hond? Moet ik duidelijk maken dat ik de leider van de roedel ben? Moet ik koud en afstandelijk zijn met mijn hond om ervoor te zorgen dat hij mijn gezag respecteert? Voordat je deze vragen stelt, moet je jezelf afvragen waarom je überhaupt een hond wilt.
Waarom hebben mensen huisdieren?
De meesten van ons gaan ervan uit dat mensen ervoor kiezen om een huisdier te nemen omdat ze genegenheid willen geven en ontvangen, het gezelschap van een dier willen hebben, of graag voor een ander levend wezen willen zorgen.
Wat gebeurt er echter met het idee van ‘een huisdier als vriend voor het leven’ op het moment dat mensen proberen hun dominantie over hun huisdier uit te oefenen?
Misschien haat je je baas of doet je partner niet altijd wat je van hem/haar vraagt. Zou je hond de prijs moeten betalen voor jouw wens om in een bepaald aspect van je leven het alfamannetje of -vrouwtje te zijn?
Helpt het om de leider van het roedel te zijn?
Ten eerste moet je overwegen of het wel echt nuttig is om de leider van de roedel te zijn. Is dat wat je wilt? De ideale situatie zou zijn als er duidelijke, samenhangende en nauwkeurige regels worden vastgesteld die het voor je huisdier en de andere bewoners van het huis mogelijk maken om samen in een huis te wonen.
Misschien heeft je hond wel last van gedragsproblemen. Denk je echter oprecht dat hij dit gedrag alleen vertoont omdat hij wil laten zien dat hij de touwtjes in handen heeft? Het lijkt onwaarschijnlijk dat je hond je autoriteit probeert uit te dagen.
Dus als je hond dingen in je huis breekt, problemen heeft met zindelijk worden of agressief gedrag vertoont, is hier misschien een duidelijkere reden voor. Het kan zijn dat:
- Hij bang is of last heeft onopgeloste trauma’s.
- Bepaalde situaties stress bij hem opwekken.
- Hij bang is om te lang alleen te zijn.
De theorie van dominantie is uit de mode
Sommige dierenspecialisten houden zich nog steeds aan de theorie van het dominante alfamannetje of -vrouw. Hoewel ze een tijdje geleden populair waren, is het tegenwoordig echter zo dat deze theorieën in het algemeen worden genegeerd omdat onderzoek aantoont dat ze niet effectief blijken te zijn.
Wolven – bekend om hun gewoonte om in roedels te leven – moge dan wel de voorouders van gedomesticeerde honden zijn, maar inmiddels zitten er al eeuwen van evolutie tussen wolven en honden. Het naast elkaar bestaan van honden en mensen heeft geleid tot belangrijke veranderingen.
Ziet je hond jou als de leider van de roedel?
Het beste zou zijn om je hond enkele fundamentele gedragsregels te leren, zonder hem te vermenselijken. Dit zal er namelijk voor zorgen dat alles goed zal verlopen tussen alle leden van het gezin. Als er sprake is van gedragsproblemen, probeer dan te achterhalen wat de reden is. Aarzel bovendien nooit om een professional om advies te vragen.
Probeer daarnaast ook gewoon tijd door te brengen met je huisdier. Je hond ziet jou waarschijnlijk als zijn beste vriend. Hij heeft waarschijnlijk geen idee wat het betekent om de leider van de roedel te zijn. Hij probeert je die titel daarom ook helemaal niet af te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
https://misanimales.com/saber-lider-la-manada/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.