De keeshond: alles over dit schattige ras
De keeshond is een ideale hond om in een flat te houden, en perfect voor oudere mensen of mensen die de voorkeur geven aan kortere, tragere wandelingen. Mensen zijn dol op zijn pluizige haar en trouwe karakter.
Als je erover denkt een van deze honden in je huis te verwelkomen, is hier alle informatie die je nodig hebt om vertrouwd te raken met hun kenmerken en behoeften. Met een goede verzorging is dit ras een van de beste gezelschapsdieren die je kunt vinden.
Lichamelijke kenmerken van de keeshond
Wat algemeen bekend is als de keeshond is eigenlijk een groep rassen die alleen verschillen in grootte en kleine kenmerken, maar met vrijwel identieke genetica. De rassen die onder deze benaming gerekend worden zijn de volgende:
- Wolfgrijze keeshond of wolfskees
- Grote keeshond
- Middelslag keeshond
- Kleine keeshond
- Dwergkeeshond
Het opvallendste kenmerk van deze dieren is de dichte, fijne vacht. De mantel wordt gevormd door twee lagen haar: de binnenste laag bestaat uit kort, dicht en wollig haar, terwijl de buitenste laag bestaat uit lang haar, afzonderlijk en enigszins stug.
Ook de vorm van zijn kop is opvallend, met een uitgesproken nasofrontale depressie en een profiel dat lijkt op dat van vossen. De oren zijn driehoekig, spits, rechtopstaand en hoog aangezet. De schofthoogte varieert van 23 tot 50 cm, afhankelijk van het ras. Hetzelfde gebeurt met het gewicht, dat kan gaan van ongeveer 3 tot 10 kilo.
Het karakter van de keeshond
Elke hond heeft zijn eigen persoonlijkheid, die uniek en niet te herhalen is. Maar dankzij kunstmatige selectie zijn er bepaalde gedragskenmerken aan het ras verbonden. In het geval van de keeshond is altijd gestreefd naar een opgewekt, alert en actief karakter.
Deze honden zijn gereserveerd tegenover vreemden en andere honden, want ze vormen een sterke band met hun baasje en kunnen wat overbeschermend zijn. Dit is echter een neiging waar met goede socialisatie gemakkelijk aan te werken valt.
De keeshond is niet de eerste keus voor huizen met kleine kinderen, want het zijn enigszins reactieve honden. Tenzij de kinderen weten hoe ze met honden moeten omgaan (d.w.z. iets oudere kinderen), neemt het risico op problemen toe in vergelijking met andere geduldigere rassen.
Speciale verzorging
Behalve een goed dieet en dagelijkse beweging, die alle rassen gemeen hebben, heeft de keeshond ook specifieke verzorging nodig, zoals de verzorging van de vacht. Hier vind je alle specificaties voor dit ras.
Haarverzorging
Het fijne, dichte haar van de keeshond vereist dagelijks borstelen, soms meer dan eens per dag. Het klit gemakkelijk, en als je niet wilt dat er dreadlocks ontstaan, moet je het regelmatig kammen, anders kan de huid niet goed ademen.
Deze rassen verdragen koude klimaten goed, maar hitte kunnen ze minder goed tegen. De honden scheren is geen optie voor warme seizoenen, want je destabiliseert alleen maar hun thermoregulatie.
Emotionele behoeften van de keeshond
De kleine en middelgrote rassen uit deze groep kunnen prima gehouden worden in flats en huizen zonder tuin. Dit betekent echter niet dat ze lange tijd alleen thuis gelaten mogen worden, want deze honden hebben een grote behoefte aan socialisatie met hun gezin.
Als je dit aspect van hun gezondheid verwaarloost, loop je het risico dat de hond stoornissen ontwikkelt zoals verlatingsangst.
Keeshonden zijn gemakkelijke honden om te trainen via de positieve bekrachtiging, want ze reageren heel goed op het gebruik van de clicker en bekrachtiging. Ze moeten geleerd worden geen overbezorgde reacties op hun baasje te hebben, en ook niet overmatig te blaffen, want ze zijn nogal luidruchtig!
De gezondheid van de keeshond
Dit ras heeft geen grote problemen die met hun genetica (Engelse link) te maken hebben. Maar, en hoewel de incidentie ervan laag is, komen er toch enkele aandoeningen voor die met zijn grootte en vacht te maken hebben. We kunnen de aandacht vestigen op de volgende:
- Heupdysplasie. Dit ontstaat wanneer het dijbeen uit het heupgewricht verplaatst is, omdat de holte waar het in past de kop van dit bot niet helemaal bedekt. Deze aandoening komt het vaakst voor bij grote rassen.
- Huidproblemen. Dit ontstaat meestal als de vacht niet goed verzorgd wordt. Als de huid niet voldoende ademt, krijgt de hond natte dermatitis en andere kwalen.
- Idiopathische epilepsie. Dit is een neurologische ziekte die toevallen, bewustzijnsverlies en daaropvolgende desoriëntatie en lethargie veroorzaakt. Het is het gevolg van overmatige elektrische ontladingen van bepaalde groepen neuronen.
- Patellaire luxatie. Hoewel het niet erg vaak voorkomt, heeft de keeshond een iets hogere incidentie van dit probleem. Het betekent dat de knieschijf van zijn normale positie schuift. Het is gemakkelijk op te sporen, want het veroorzaakt een merkbare kreupelheid.
Kortom, als je levensstijl goed past bij een hond die weinig beweging nodig heeft, maar die wel een vrolijke, alerte houding heeft, dan is de keeshond een goede keuze. Bedenk altijd dat het beter is te adopteren dan te kopen: door te adopteren red je twee levens, dat van de hond die je opneemt en dat van de hond die in zijn plaats in het asiel komt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DEUTSCHER SPITZ. (2021). FCI. Recuperado 16 de noviembre de 2021, de http://www.fci.be/es/nomenclature/SPITZ-ALEMAN-97.html
- Thrasivoulou, C. (2013). Genetic Diseases in the German Spitz Dog Breed Category:(Review of Literature) (Doctoral dissertation).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.