De hoornhaai: leefomgeving en eigenschappen

9 mei 2019
Zijn naam heeft misschien een enge klank, maar dit is een van de kleinste haaiensoorten. Leer er meer over in dit artikel!

Er zijn zoveel soorten in de zee dat het lijkt alsof we voortdurend nieuwe soorten ontdekken. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende soorten haaien, elk met specifieke kenmerken. Wil je meer over hen te weten komen? Nou, vandaag gaan we je meer vertellen over de hoornhaai. Lees verder!

Alles wat je moet weten over de hoornhaai

Kenmerken

De wetenschappelijke naam is Heterodontus francisci. De naam doet het misschien groot en eng overkomen, met een grote hoorn, maar het is eigenlijk de kleinste van alle verschillende soorten haaien. Het heeft ook erg interessante kleuren.

Dit type haai werd voor het eerst ontdekt in 1855. Charles Frederic Girard leidde de expedities en het onderzoek, en publiceerde zijn bevindingen in de Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

Deze haaien hebben een kleine, brede kop met een ronde snuit. In tegenstelling tot andere vissen, hebben hoornhaaien geen vlies op hun ogen. Ze hebben een kleine, gebogen kaak met 19-26 rijen tanden aan de bovenkant en 18-29 aan de onderkant.

Een volwassen hoornhaai

Ze hebben cilindervormige lichamen met zachte, tedere schubben die iets uitsteken. Hun huid kan een aantal verbluffende kleuren aannemen, hoewel die meestal gewoon éénkleurig is, met donkere vlekken op hun rug.

Ze kunnen bijna 1,5 meter lang worden, hoewel ze over het algemeen dichter bij 1 meter uitkomen. Ze hebben twee sikkelvormige rugvinnen met stekels aan de voorkant. Die stekels zijn over het algemeen kleiner bij hoornhaaien die in riffen leven, omdat ze slijten door het wrijven tegen andere oppervlakken.

Het leefgebied van een hoornhaai

Hoornhaaien leven in het oostelijke deel van de Stille Oceaan, rond de zuidkust van Californië en Baja California. Ze zijn ook gespot in San Francisco, Ecuador en Peru.

Ze leven over het algemeen dichter bij de kust, op ongeveer 2-11 meter diepte. Maar tijdens de winter trekken ze over het algemeen naar dieper water, ongeveer 30 meter diep.

Jonge hoornhaaien van minder dan een meter lang geven over het algemeen de voorkeur aan vlakke, zanderige gebieden van 40-120 meter diep. Naarmate ze ouder worden, beginnen ze te verhuizen naar ondieper water.

Over het algemeen blijven ze binnen een bereik van ongeveer 1.000 vierkante meter, hoewel de verste afstand die een hoornhaai van huis heeft afgelegd iets minder dan 15 km bedraagt.

Als ze eenmaal een plek hebben gekozen om te kunnen leven, blijven ze meestal hun hele leven in dat gebied. Zelfs als ze een tijdje weggaan, komen ze meestal terug naar die eerste plek. Er zijn niet veel vissen die dit doen.

Een babyhoornhaai.

Gedrag

Als je het woord “haai” hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een gevaarlijk dier. De hoornhaai is dat echter absoluut niet. Het zijn eigenlijk trage, onhandige zwemmers, waarschijnlijk omdat ze geen goed gezichtsvermogen hebben.

Ze zijn graag alleen en zijn ’s nachts actief. Met andere woorden, ze zoeken ’s nachts naar voedsel en blijven overdag in de buurt van hetzelfde gebied rondzwemmen, meestal ergens in een grot of een spleet.

Ze eten voornamelijk harde schelpdieren, zee-egels en schaaldieren (krabben, garnalen, etc….). Uit wat we kunnen opmaken, blijkt dat hun beet veel krachtiger is dan je zou denken als je kijkt naar de grootte van hun kaak.

Ze maken gebruik van zuiging om hun prooi te vangen, en stoppen hem in hun mond. Van daaruit gebruiken ze hun voortanden om de prooi te verscheuren en hun achtertanden om het werk af te maken.

Dit is alles wat we je kunnen vertellen over de hoornhaai, een echt natuurwonder. We waren gefascineerd toen we er voor het eerst achter kwamen, en wilden onze verwondering met jullie delen!