Logo image
Logo image

De geestelijke gezondheid van je huisdier

4 minuten
De geestelijke gezondheid van je huisdier
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Dieren zijn gevoelig voor verschillende emotionele stoornissen die veranderingen in karakter en gedrag kunnen veroorzaken. Daarom is de zorg voor de geestelijke gezondheid van je huisdier belangrijk voor een gelukkig en gezond leven.

De geestelijke gezondheid van je huisdier: De 5 meest voorkomende emotionele stoornissen.

1. Depressie

Depressie bij dieren wordt meestal veroorzaakt door mishandeling of plotselinge veranderingen in hun dagelijkse routine.

Some figure
De meest voorkomende symptomen van depressie zijn:
  • Inactiviteit.
  • Isolement.
  • Gebrek aan interesse of energie.
  • Veranderingen in gedrag.
  • Verlies van eetlust.
  • Vermoeidheid en lusteloosheid.

2. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

Huisdieren die aan OCS lijden laten repetitief gedrag of oncontroleerbare acties zien. Kortom, ze verliezen voor even het vermogen om hun emoties onder controle te houden en uiten dit door obsessief gedrag.

Bijvoorbeeld, vele huisdieren likken als een bezetene hun staart of rennen eindeloos rondjes. Al met al ontwikkelt deze stoornis zich meestal als een gevolg van fysieke of emotionele mishandeling, overmatige angst of isolering (bijvoorbeeld, constant vastgebonden zijn).

3. Verlatingsangst

Huisdieren die emotioneel te veel van hun eigenaren afhankelijk zijn kunnen hyperactief gedrag ontwikkelen wanneer ze alleen thuis gelaten worden. Het is niet ongewoon voor ze om te proberen te ontsnappen, zichzelf te bezeren, dingen stuk te maken, op dingen te bijten en overmatig te blaffen.

4. Fobieën

Fobieën zijn zeer intense angsten die overdreven reacties uitlokken. De meeste huisdieren raken in paniek wanneer ze geluiden horen zoals de stofzuiger, föhn, vuurwerk enzovoort. Zo zijn de meest gebruikelijke reacties op deze emotionele onbalans: een defensieve of aanvallende houding aannemen, trillen, verstoppen of mensen vermijden.

5. Post-traumatische stress

Dit gedrag komt door negatieve ervaringen zoals geweld, mishandeling, of verlating. Sommige huisdieren kunnen extreme problemen hebben met omgaan met mensen of andere dieren. Ook kunnen ze agressief of gewelddadig gedrag laten zien. In die gevallen moet je ze meenemen naar een specialist. Ook moet je veel geduld met ze hebben.

Advies voor de geestelijke gezondheid van je huisdier

Het onderhouden van de geestelijke gezondheid en emotionele balans van je huisdier is een kwestie van gewoonten. Een gezonde en positieve dagelijkse routine kan zijn levensduur en kwaliteit van leven bevorderen. Hieronder volgt een lijst van de zes fundamentele aspecten voor het zorgen voor het lichaam en geest van je huisdier:

1. Gebalanceerd dieet

Een niet-gebalanceerd dieet kan vele fysieke en emotionele ziekten triggeren: ondervoeding, obesitas, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, lusteloosheid, depressie, enzovoort.

Zo zijn de leeftijd en grootte van je hond belangrijke feiten voor een gebalanceerd dieet. Daarnaast zijn er ook specifieke keuzes om bepaalde medische condities zoals allergieën, obesitas, problemen met de blaas, lever of nieren te verbeteren.

Ook is het belangrijk dat je huisdier de juiste hoeveelheden voedsel binnenkrijgt. Een te grote hoeveelheid dierlijk of menselijk voedsel heeft niets te maken met goede voeding. In het bijzonder kunnen sommige menselijke voedingsmiddelen zelfs giftig zijn voor dieren.

2. Bewegen op een regelmatige basis

Lichaamsbeweging gaat hand in hand met een gebalanceerd dieet. Zo helpt beweging om het gewicht onder controle te houden, het immuunsysteem te versterken en het metabolisme in balans te brengen. Daardoor maakt beweging het mogelijk om verschillende ziektes te voorkomen en de mentale gezondheid van je huisdier goed te houden.

Dat niet alleen, het helpt ook om het gedrag van je huisdier onder controle te houden door te voorkomen dat er overtollige energie wordt opgebouwd. Het vermindert het risico op agressief gedrag en biedt momenten van vermaak en ontspanning.

3. Socialisatie

Socialisatie gaat voornamelijk om het ontwikkelen van sociale vaardigheden om met anderen op te schieten en om emoties te versterken. Hierdoor verbetert de mentale gezondheid van je huisdier en dit verlaagt ook het risico op agressief gedrag.

In het ideale geval moet met socialisatie begonnen worden in de eerste weken van het leven van een dier. Bij voorkeur tussen de vierde en twintigste week. Dan beginnen ze zich bewust te worden van hun leefomstandigheden.

Some figure

4. Preventieve medicatie

Vele ziekten kunnen emotionele onbalans en veranderingen in gedrag veroorzaken. Daarom is preventieve medicatie heel belangrijk voor de mentale gezondheid van je huisdier.

Het is belangrijk om je huisdier regelmatig te laten vaccineren en ontwormen. Verder is zijn orale hygiëne belangrijk evenals het schoonhouden van zijn ogen, oren en vacht. Je moet niet vergeten om regelmatig de dierenarts te raadplegen om zijn algemene gezondheid in de gaten te houden.

5. Liefkozen en esthetica

Aan de ene kant heeft elk dier zijn eigen drempel voor liefde en aanraking. Echter, ze hebben allemaal aandacht van hun eigenaar nodig. Niet alleen hebben ze die nodig, maar ze verdienen het zelfs. Daarom moet je een huisdier kiezen die het beste bij de hoeveelheid vrije tijd die je hebt past.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat esthetische verzorging en aaien uitgesproken gelegenheden zijn om het humeur van je huisdier te verbeteren. Zo versterken ze de band tussen dier en eigenaar. Als gevolg hiervan worden beiden hier gelukkiger van.

6. Ontspanningstherapieën

Ten slotte worden ook ontspanningstherapieën voor huisdieren  steeds normaler. Maar nog beter is het om dit samen te ondergaan. Technieken zoals aromatherapie, muziektherapie, feng shui en meditatie creëren een positievere omgeving. Kortom, dit is niet alleen heel belangrijk voor de geestelijke gezondheid van je huisdier. Evenzeer komt dit ook de hele familie ten goede! 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.