De Ayamaru-regenboogvis: kenmerken en verzorging
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
De Ayamaru-regenboogvis is een van de meest aantrekkelijke en geliefde aquariumsoorten. Bovendien zijn het actieve en vreedzame dieren. Daardoor zijn ze goed te combineren met andere soortgelijke vissen. Hoewel het niet moeilijk is om voor hen te zorgen, moet de waterkwaliteit goed worden gecontroleerd, wat de grootste complexiteit van hun verzorging vormt.
Er zijn verschillende soorten regenboogvissen, maar ze behoren allemaal tot de familie Melanotaeniidae. Om deze reden gaan we in dit artikel specifiek praten over Melanotaenia boesemani, de Ayamaru-regenboogvis. Het is het meest kleurrijke exemplaar binnen deze groep. Lees verder om meer te weten te komen over deze vis die jouw aquarium met leven en kleur zal vullen.
Kenmerken van de Ayamaru-regenboogvis
De vorm van het lichaam van deze vis is ovaal en afgeplat. Het is een kleine vis, amper 10 centimeter lang met zeer slecht ontwikkelde vinnen. Bovendien vallen alleen de rug- en anaalvinnen op. Deze zien eruit als sluiers met kleuren aan de randen, die de vis mooi sieren.
De kleuren van deze soort zijn een van zijn opmerkelijke eigenschappen, omdat ze zijn naam volledig eer aandoen. Het lichaam vertoont vooraan blauwe, turquoise of violette tinten. Daarna verschijnen de kleuren geel, oranje en wat rood.
Men beschouwt Ayamaru-regenboogvissen als de meest kleurrijke van de hele Melanotaeniidae-familie.
Seksueel dimorfisme
Hoewel alle exemplaren ongeveer dezelfde kleuren hebben, hebben de vrouwtjes doffere kleuren dan de mannetjes. Dit verschil dient als seksueel dimorfie. Het mannetje gebruikt zijn uiterlijk om het vrouwtje tijdens het paarseizoen aan te trekken.
Daarnaast zijn er ook kleine verschillen in het uiterlijk van het lichaam te vinden. Vrouwtjes blijken een fijnere en meer gestileerde vorm te hebben dan de mannetjes.
Natuurlijke leefomgeving
Deze regenboogvis is inheems in Lake Ajamaru en Aitinjo in West-Papoea. Er komen ook andere soorten van deze familie voor in Noord-Australië en een deel van Nieuw-Guinea. Vanwege hun grote aanpassingsvermogen wordt gevreesd dat deze vissen overal ter wereld andere ecosystemen kunnen binnendringen.
De natuurlijke habitat van deze vissen bestaat uit kristalhelder zoet water, met veel vegetatie en een pH van ongeveer 8,0. Daarnaast bewonen ze ondiepe gebieden met een maximale diepte van 10 meter. De temperatuur moet tussen de 25 en 28 graden Celsius zijn. Dit is een zeer gebruikelijke temperatuur van tropische wateren.
Een Ayamaru-regenboogvis verzorgen
Om in gevangenschap in goede gezondheid te kunnen verkeren, moet deze regenboogvis in een aquarium van minimaal 200 liter worden gehouden. Daarnaast moet het aquarium voorzien zijn van een goede hoeveelheid vegetatie, omdat ze dit meestal als schuilplaats gebruiken en het de vis laat ontspannen.
Onthoud dat zich aanpassen aan zijn nieuwe thuis een van de meest gecompliceerde processen voor je vissen is. Door ze stenen of schuilplaatsen te geven, kunnen ze kalm blijven en ontspannen.
Omdat het een vis is die in scholen leeft, raden we aan dat ze een aquarium delen met 6 tot 8 andere andere vissen. Bovendien is deze vis meestal een goede metgezel voor andere vreedzame soorten. Het daardoor een geschikte soort om in een gemengd aquarium te houden.
Houd er rekening mee dat een Ayamaru-regenboogvis in licht alkalische wateren leven voordat je een beslissing neemt over welke vissen je wilt nemen. Je moet ervoor zorgen dat de andere vissen ook met deze vereisten kunnen leven.
Waterwaarden
Hoewel hun verzorging eenvoudig is, hebben deze vissen zeer speciale omstandigheden in het water nodig, wat als het moeilijkste deel van hun verzorging wordt beschouwd. Om deze reden moeten de volgende parameters met uiterste voorzichtigheid worden genomen en proberen volledig te worden gehandhaafd:
- Temperatuur: 26 tot 28°C.
- pH: 6-8 (optimaal bereik 7-8).
- Hardheid: 10-20 ° H.
- Waterverversing: minimaal 25% per week. Deze soort heeft een filter in de tank nodig.
Verzorging voor aankomst van de vis
Als het de eerste keer is dat je een aquarium hebt, moet je de tank laten ‘rijpen’. Installeer al je apparatuur en zet het aan het werk zodat de omgeving stabiliseert en er een functioneel mini-ecosysteem ontstaat. Om het proces te bevorderen, wordt meestal een beetje voedsel in het aquarium gedaan en het een paar weken te laten draaien.
De stabilisatie van de aquariumparameters duurt meestal een maand.
Voordat je een vis in het aquarium introduceert, is het noodzakelijk om hem te laten acclimatiseren zodat hij niet overbelast raakt. Om dit te doen, moet de zak of container waarin de vis is geleverd in de tank worden geplaatst, zodat de watertemperatuur langzaam gelijk kan worden.
Daarna maak je de verpakking een klein beetje open. Hierna begint het water in de verpakking zich langzaam en doorlopend te vermengen met dat van het aquarium. Dit moet je doen om homogenisatie van beide omgevingen te bereiken.
Deze processen zijn vervelend en vereisen geduld, maar ze zullen je nieuwe huisdier helpen om zich beter aan te passen aan zijn nieuwe huis. Ook zal het er voor zorgen dat hij van een goed leven kan genieten.
Onthoud dat stress een van de belangrijkste factoren is die de gezondheid van vissen beïnvloedt. Hoe zorgvuldiger je deze aanwijzingen opvolgt, hoe beter hun immuunsysteem zal reageren.
Het dieet van de Ayamaru-regenboogvis
In zijn natuurlijke omgeving is deze vis een alleseter en eet hij een grote verscheidenheid aan diverse soorten voedsel. In gevangenschap levert de voeding voor deze dieren daarom eigenlijk nooit problemen op.
Deze vis kan zowel op basis van alle soorten bewerkte vlokken (pellets) als op levend voer kan worden gehouden. In feite heeft de vorm van zijn mond een lichte opwaartse curve, waardoor hij zich gemakkelijk aan het wateroppervlak kan voeden.
Vanwege de verscheidenheid aan commercieel voer, en omdat er geen soort is die alles bevat wat je nodig hebt voor de voeding van je vissen, is het het beste om beide soorten voedsel aan te bieden – levend en verwerkt voer. Het kan toch een veeleisend huisdier zijn, aangezien je 2 tot 3 keer per dag zult moeten voeren.
Reproductie van de Ayamaru-regenboogvis
De reproductie van deze soort is eenvoudig, omdat er geen extra specifieke zorg voor nodig is. Bovendien zijn de meeste verkochte exemplaren afkomstig van gespecialiseerde bedrijven. Vanwege hun succes en relatief lage onderhoudskosten zijn het tegenwoordig zeer populaire vissen bij mensen die een aquarium hebben.
Paringsritueel
Het mannetje voert een soort ‘dans’ uit, in een poging om een vrouwtje aan te trekken. Op dit moment begint een zwembeweging die bewegingen van links naar rechts afwisselt, vrij langzaam en zeer vergelijkbaar met een wals. Ten slotte valt het mannetje het vrouwtje 4 tot 9 keer aan. Als ze het mannetje accepteert, begint het paaien en de bevruchting.
Eieren leggen en uitkomen
Om te beginnen zijn deze vissen ovipaar, dat wil zeggen dat ze eieren leggen om zich voort te planten. De vrouwtjes leggen hun eieren direct op de bladeren van de vegetatie, waar ze wachten tot ze worden bevrucht. Omdat deze soort een uitwendige bevruchting heeft, is het de man die het proces voltooit door zijn sperma op de eitjes te deponeren.
Deze vissen leggen tussen de 19 en 56 eieren per keer. Hoewel ze op elk moment kunnen paaien, hebben ze een voorkeur voor de vroege uren van de dag. In feite is er geen specifieke paartijd voor deze soort, dus het kan op elk moment van het jaar gebeuren, zolang ze over het juiste voedsel en de juiste omstandigheden beschikken.
Afhankelijk van de watertemperatuur komen de eieren tussen de 5 en 14 dagen na het bevruchten uit (Engelse link). Bij hogere temperaturen zullen de jongen eerder uitkomen, terwijl bij lagere temperaturen het uitkomen vertraagd is.
Bij het kweken van deze vissen in een aquarium moet de voeding van de jonge visjes zo evenwichtig mogelijk zijn. Het beste is een combinatie van zowel levend voer als speciale pellets, net als een volwassen exemplaar.
Laatste aanbevelingen
Als je de ervaring van het reproduceren van je vissen wilt beleven, is het raadzaam om dit te doen op basis van de adviezen van een deskundige. Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, hebben jongere dieren voortdurende zorg nodig.
Als je ze verwaarloost kan dit hen het leven mogelijk kosten. Een van de beste strategieën is om ze in een andere aquarium te houden, zodat ze specifieke verzorging krijgen, zonder de volwassenen te beïnvloeden.
De Ayamaru-regenboogvis wordt als een bedreigde diersoort beschouwd (Engelse link), omdat zijn natuurlijke populatie alarmerend is afgenomen. Het is echter bewezen dat deze vissen gemakkelijk reproduceren in gevangenschap, dus hun overleving in een kunstmatig omgeving is verzekerd.
Dit is niet de beste manier om een soort te redden, maar het is beter dan dat de soort uitsterft.
Tot slot moet je bewust zijn van de verantwoordelijkheid die je hebt voor dit huisdier, aangezien het zijn hele leven van jou afhankelijk zal zijn. Als je echter alle aanbevelingen nauwkeurig opvolgt en vooraf advies inwint van experts, zul je geen problemen hebben om voor hen te zorgen en zul je genieten van een van de mooiste vissen die er zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Radael, M. C., Rezende, F. P., Fosse, P. J., Vidal, J., & de Andrade, D. R. (2016). Reproductive behavior of Boeseman’s rainbowfish and fecundity in three size ranges. Revista Brasileira de Reprodução Animal, 40(3), 111-115.
- Nugraha, M. F. I., Pouyaud, L., Carman, O., Widyastuti, U., Junior, M. Z., Kadarusman, & Avarre, J. C. (2015). Genetic diversity of Boeseman’s Rainbowfish (Melanotaenia boesemani) reared in Indonesian farms compared to endangered natural populations. Tropical Conservation Science, 8(3), 796-812.
- Hismayasari, I. B., Marhendra, A. P. W., Rahayu, S., Saidin, S. D., & Supriyadi, D. S. (2015). Gonadosomatic index (GSI), hepatosomatic index (HSI) and proportion of oocytes stadia as an indicator of rainbowfish Melanotaenia boesemani spawning season. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 2(5), 359-362.
- Radael, M. C., Fosse, P. J., Silva, R. M. D., Fosse Filho, J. C., Andrade, D. R. D., & Vidal Junior, M. V. (2016). Morphological description of Melanotaenia boesemani ovaries in reproductive activity. Pesquisa Veterinária Brasileira, 36(9), 893-900.
- Akhsan, W. M., Nur, B., & Dewi, N. N. (2020, February). Growth performance and survival rate of Boeseman’s rainbowfish (Melanotaenia boesemani) in natural spawning technique at Depok, West Java, Indonesia. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 441, No. 1, p. 012037). IOP Publishing.
- Radael, M. C., Cardoso, L. D., de Andrade, D. R., Ferreira, A. V., da Cruz Mattos, D., & Vidal, M. V. (2016). Effect of temperature on embryonic development of Melanotaenia boesemani (Allen and Cross, 1982). Zygote, 24(2), 301-309.
- Allen, G. R., & Cross, N. J. (1980). Descriptions of five new rainbowfishes (Melanotaeniidae) from New Guinea. Records of the Western Australian Museum, 8(3), 377-396.
- Martínez-Castro, A., & Ramírez-Herrera, M. (2016). Catálogo de peces ornamentales producidos en Morelos con capacidad de ser especies exóticas invasoras (EEI) elaborado dentro del proyecto GEF 00089333 “Aumentar las capacidades de México para manejar especies exóticas invasoras través de la implementación de la Estrategia Nacional de especies Invasoras”. Morelos, México.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.