Communicatie bij katachtigen: hoe je naar je kat kan luisteren

Communicatie bij katachtigen is de manier waarop katten zichzelf uitdrukken.
Communicatie bij katachtigen: hoe je naar je kat kan luisteren
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Wanneer we over communicatie bij katachtigen spreken, dan hebben we het over de manier waarop je kat zich uitdrukt. Deze vorm van communiceren vindt tussen dieren onderling of met hun baasjes plaats. Probeer hun gedrag te begrijpen. Op die manier zal je een betere band met jouw kat ontwikkelen.

Katten communiceren op twee manieren. Eén manier is door middel van een natuurlijk instinct. De andere is via hun gedragingen. Een kat kan zijn vuist tonen dor zijn territorium net als de meeste dieren af te bakenen.

Door hun eigen natuurlijke geur te gebruiken laten katten sporen van zichzelf achter terwijl ze van de ene naar de andere plek bewegen. Ze markeren hun territorium en laten tegelijkertijd boodschappen voor andere katten achter.

Het is bekend dat katten onafhankelijk zijn en zich aan niemand hechten. Men heeft echter ook aangetoond dat katachtigen net als elk ander huisdier van gezelschap. Om te begrijpen hoe een kat zich voelt, kan je het gedrag van het dier analyseren.

Communicatie bij katachtigen door middel van gedrag

Soms kan je de geluiden die jouw kat maakt, verwarren met de stem van een baby. Katachtigen hebben het vermogen om stemtonen na te bootsen. In sommige gevallen lijkt het zelfs alsof ze woorden zeggen.

Het gedrag van katten

Omdat katten in hun gezicht een aantal spieren hebben, kunnen ze ook heel expressief zijn. Je kan dus leren om hun humeur te ontcijferen door te leren hoe je hun uitdrukkingen kan lezen.

De positie van de oren van een kat kunnen jou bijvoorbeeld tonen hoe de kat zich voelt. Wanneer hun oren voorwaarts buigen, dan is dit een aanwijzing dat de kat aardig tegen je doet.

De snorharen zijn nog een ander lichaamsdeel dat een aanwijzing van de communicatie bij katachtigen is. Als hun snorharen zich onder de wangen uitstrekken, dan is dit een teken van angst.

Zijn de snorharen waaiervormig en opzij gespreid, dan betekent dit dat de kant in een goed humeur is. Dezelfde vorm maar voorwaarts uitgestrekt is een teken van spanning. Als de snorharen teruggetrokken zijn, dan wijst dit op verlegenheid.

De Flehmenreactie is een typische uitdrukking bij katten. Dit gebeurt wanneer ze iets ruiken dat ze lekker vinden. Dan krullen ze hun bovenlip op een bepaalde manier op. Aanvankelijk lijkt het of ze afkeer voelen.

Basistips om de communicatie bij katachtigen te begrijpen

1. Het meeste wat een kat doet, spreekt voor zichzelf

De houding is een perfect voorbeeld. Een kat met gebogen voorpoten is klaar om aan te vallen. Wanneer een kat zich onveilig voelt, zal hij de achterpoten buigen.

2. Katten spreken ook met hun staart

Een rechte staart die aan de top lichtjes gekromd is, betekent dat de kat gelukkig is. Als de vacht van een kat bovendien wat opgeblazen is, dan is dit een teken van opwinding. Anderzijds kan ook een gekrulde staart betekenen dat de kat opgewonden is. Als de kat zijn staart verbergt of laag houdt, dan betekent dit dat de kat bang is of zich verlegen voelt.

3. Communicatie via de houding

De houding is een andere manier van communiceren. Een kat kan zich bijvoorbeeld tegen jou aanwrijven om te tonen dat jij hem toebehoort. Vaak ruiken ze aan gezichten om te herkennen wie jij bent. Ze strekken ook hun kop naar jou toe als een teken van begroeting.

4. De intensiteit van het miauwen

De intensiteit van het gemiauw van een kat wijst op hoe hard ze iets nodig hebben. Korte, meerdere keren miauwen is een begroeting. Een lange miauw wijst op een behoefte. Hoe groter de intensiteit van het miauwen, hoe groter het noodgeval voor de kat is. Andere veelvoorkomende geluiden zoals spinnen betekenen dat de kat zich gelukkig voelt.

Katachtige communicatie begrijpen

5. Maak zelf gebruik van non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie kan jou ook helpen om in verbinding met je kat te komen. Oogcontact met de kat kan jou vertellen hoe de kat zich misschien voelt.

Als je langzaam met de ogen knippert terwijl je naar de kat kijkt, zal de kat begrijpen dat de situatie veilig is. Als je anderzijds zonder met de ogen te knipperen rechtstreeks naar de kat staart, dan kan hij dit gebaar als een bedreiging interpreteren.

Herhaling speelt een belangrijke rol wanneer je probeert om een kat manieren te leren. Gebruik je handen om aan te wijzen waar je wil dat de kat naartoe gaat. Wil je bevelen geven, dan moet je een stevige en krachtige stemtoon gebruiken. Het is belangrijk dat de kat erkent dat jij de gezagsfiguur in het huis bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.