Brengen zwarte katten ongeluk?

Brengen zwarte katten ongeluk?

Laatste update: 24 april, 2018

Zou jij graag willen weten waarom men zegt dat zwarte katten ongeluk brengen? Al ben je ook maar een beetje nieuwsgierig, lees dan vooral verder.

Om met ons verhaal te beginnen zullen we een paar eeuwen terug de tijd in moeten gaan. Om precies te zijn: naar het Oude Egypte. Sindsdien zijn katten zeer geschikte huishoudelijke metgezellen. De Egyptenaren hielden van katten omdat ze de rattenplagen hielpen te elimineren.

Zwarte kat

Het was zelfs zo dat de Egyptenaren een godin genaamd Bastet aanbeden. Zij nam de vorm aan van een katachtige. Als iemand een kat durfde te doden kregen zij de doodstraf.

De Farao’s werden vaak begraven met hun katten. Ze hadden zelfs een enorme plek gewijd aan katten in de koninklijke begraafplaats. Bijvoorbeeld: de Vallei der Koningen. Hier zijn verschillende hiërogliefen gevonden waarin katten naast hun vorsten stonden.

De Grieken streefden ernaar om een groot deel van de Egyptische gewoontes te repliceren. Daarom hebben zij een aantal zwarte katten meegenomen naar hun vaderland. Dit is hoe ze uiteindelijk in Europa zijn terecht gekomen en hoe ze uiteraard door het continent verspreid zijn geraakt. Vanaf dat moment begon het verhaal rondom de zwarte kat te veranderen.

Waarom gelooft men dat zwarte katten ongeluk brengen?

We gaan nog even door in onze tijdreis tot we aankomen in de Middeleeuwen. In die tijd had de Rooms-Katholieke Kerk veel macht en maakte deze kerk keuzes voor de samenleving die grote gevolgen met zich meebrachten. Aan het einde van de twaalfde eeuw ontstond in Frankrijk de Inquisitie. Tijdens de inquisitie kregen verschillende rechtbanken de leiding in de heksenjacht en de vervolging van ketters.

Veel eenzame en mysterieuze vrouwen werden vervolgd voor hekserij. Levend verbrand worden was hun noodlot. Op dezelfde manier joeg de Inquisitie op alle donkerharige katten omdat zij de heksen ervan verdachten dat ze deze katten gebruikten om hekserij te beoefenen en mensen te vervloeken.

Wat eigenlijk aan de hand was, was dat de katten heel terughouden en verlegen waren. Ze verborgen zich voor mensen, niet zoals honden die onderdak en eten zochten in huizen van mensen. Toentertijd werd gezegd dat deze zwarte katten eigenlijk heksen waren die de vorm van een dier hadden aangenomen. Daardoor kon men ze ‘s nachts niet gevangen nemen, en dus konden de heksen zonder probleem hun spreuken uitspreken.

Zwarte katten en de pest

Het eerste bekende document waarin zwarte katten direct in verband werden gebracht met hekserij en ketterij was geschreven in de dertiende eeuw. In het document laat Paus Gregorius IX weten dat zwarte katten zich geallieerd hadden met de duivel. Daarom begon men ze te vrezen en wilde men de maatschappij hiervan ontdoen op dezelfde manier als de heksen: door middel van marteling en vuur.

Omdat de kattenpopulatie snel kleiner werd duurde het niet lang voordat de ratten – en de ziektes en dood die zij met zich meedroegen – vrij spel kregen. De Zwarte Dood ofwel de builenpest eiste binnen 3 jaar meer dan 25 miljoen slachtoffers in Europa.

Toentertijd was het niet bekend dat de oorzaak van de besmetting hiervan een parasiet was die ratten met zich meedroegen. Omdat katten van nature op knaagdieren jaren werden zij met de epidemie in verband gebracht. Daarom zorgde het afslachten van deze dieren rond het jaar 1400 ervoor dat ze met uitsterven bedreigd werden. Wat mensen niet wisten was dat hoe minder katten er waren, hoe meer ratten er zouden zijn en hoe hoger het aantal pestgevallen zou zijn.

Brengen zwarte katten ongeluk?

Meer bijgeloof over zwarte katten

Een van de meest algemeen geaccepteerde legendes over dat zwarte katten ongeluk met zich meebrengen is ontstaan in de Engelse county van Lincolnshire. In het jaar 1560 liep een man met zijn zoon ‘s nachts over straat, samen met een donkerharige kat.

Wanneer het dier zich in een hoekje verborg gooide de man stenen ernaar om hem uit zijn hoekje te dwingen. Gewond en wanhopig rende het kat naar het huis van een alleenstaande vrouw die verdacht werd van hekserij. De volgende dag zagen de man en zijn zoon dat de vrouw onder de wonden en blauwe plekken zat. Hieruit concludeerden ze dat de vrouw de voorgaande nacht de vorm van een kat had aangenomen.

In Spanje wordt hedendaags nog steeds geloofd dat zwarte katten ongeluk brengen: wanneer een zo’n kat langsloopt is dat een teken is dat er op de korte termijn iets slechts gaat gebeuren. Ze worden ook vaak betrokken bij Halloweentradities.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.