Dwerggeiten: schattige dieren om in huis te hebben
Geschreven en geverifieerd door de biologe Paloma de los Milagros
Dwerggeiten zijn zoogdieren die door hun geringe grootte en minzame karakter van een veedier tot een huisdier zijn geworden. Ondanks de verscheidenheid aan rassen maakt hun gewone gezelligheid ze tot een interessante optie als huisdier.
Van oudsher worden koeien, schapen en geiten geassocieerd met veesoorten die typisch zijn voor landelijke omgevingen. De laatste jaren worden echter dwerggeiten geïntroduceerd als alternatief bij de keuze van een huisdier. Als je meer wilt weten, lees dan verder!
Kenmerken van dwerggeiten
Hoewel het een andere soort lijkt dan de klassieke, moeten we benadrukken dat dwerggeiten nog steeds varianten zijn die afgeleid zijn van de tamme geit die we allemaal kennen (Capra hircus). Ze behoren tot de familie Bovidae (holhoornigen) en de onderfamilie Caprinae en zijn nauw verwant met schapen, naast andere herbivoren. Dwerggeiten zijn maar een van de 300 bestaande rassen.
Deze runderen hebben een aandoening die bekend staat als achondroplasie. Ze zijn compact van formaat, maar hebben een dik lichaam.
Enkele van de meest populaire dwerggeitenrassen zijn de Australische dwerggeit, de West-Afrikaanse dwerggeit en de gewone dwerggeit. Ze zijn allemaal klein, maar de gewone dwerggeit, die slechts 45 centimeter groot is, wordt gewoonlijk met deze aandoening in verband gebracht.
Dwerggeiten ontstonden in West Afrika, meer bepaald in Kameroen, en werden later naar Europa en de Verenigde Staten uitgevoerd. Aanvankelijk werd het fokken ervan in verband gebracht met het verkrijgen van melk en vlees, maar zijn vriendelijke aard leidde ertoe dat hij in de gezinsomgeving werd opgenomen. Bovendien werd het dier gebruikt in circussen en dierentuinen.
Dwerggeiten zijn meestal niet zwaarder dan 30 kg en hebben vaak een korte, gladde vacht met vlekken van verschillende tinten. Mannetjes onderscheiden zich doordat ze een meer opvallend gewei hebben dan vrouwtjes, dat spiraalvormig kan zijn. Hun levensverwachting ligt tussen 10 en 15 jaar, tegenover de 18 jaar die de gewone geit kan worden.
Tips voor verzorging in de huiselijke omgeving
Verhuizen van het veld naar het huis brengt een reeks verzorgingsbehoeften met zich mee die misschien niet voor elke eigenaar haalbaar zijn. Hier volgen de verzorgingsbehoeften van een dwerggeit per afdeling.
Zorg voor voldoende ruimte
Hoewel dit dier kleiner is dan andere huisdieren, moeten eigenaars zijn landelijke oorsprong en neiging om veel te springen niet vergeten. Dwerggeiten moeten ruimte hebben om te rennen en te schuilen tegen de elementen.
Hun hokken moeten minstens 1 vierkante meter per dier groot zijn. Bovendien moeten er speelgoed en prikkels in geplaatst worden, zodat de geit zich ‘s nachts niet verveelt. Afhankelijk van het gebied waarin ze leven, kan een houten installatie voldoende zijn, of ze hebben iets nodig dat meer isoleert. Bedenk dat dit rund, vanwege zijn kleine formaat, niet goed tegen temperaturen onder hert vriespunt kan.
Buiten het hok moet de geit voldoende land hebben om te grazen, te rennen en te bewegen. Het is aan te bevelen om elk dier ongeveer 18 vierkante meter weiland te geven. Dit lijkt veel, maar dit zijn de ideale vereisten om de natuurlijke omgeving van het dier zo goed mogelijk na te bootsen.
Zorg ervoor dat alle groenten op het erf van de geit geschikt zijn voor consumptie. Anders kan de geit voedselvergiftiging oplopen.
Plaats een goede omheining
Het is nodig om minstens een 1,2 meter hoge omheining rond het perceel te plaatsen, zodat de geit niet kan ontsnappen. De omheining moet bijzonder stevig zijn, want geiten springen graag over hindernissen. Zorg ervoor dat ze onmogelijk kunnen ontsnappen, repareer elke beschadiging zodra je die opmerkt.
Geiten geven de voorkeur aan gezelschap
Geiten zijn typisch kuddedieren, en dat geldt zeker voor dwerggeiten, die door haar gemak waarmee ze socialiseert afhankelijk is van anderen. Daarom koop je bij voorkeur minstens een paartje, wat de benodigde ruimte en de kosten verhoogt.
Het ideale scenario is een mannelijk en een vrouwelijk paartje, beiden gesteriliseerd als je niet wilt dat ze nageslacht krijgen. Anderzijds is het ook mogelijk 2 mannetjes bij elkaar te zetten, als ze maar van tevoren gecastreerd zijn (om gevechten in het broedseizoen te voorkomen).
Gevarieerd voedsel
Het meest aan te bevelen is dit dier een dieet te geven op basis van gras, hooi, graan en allerlei soorten groenten. In het geval dat ze dat niet kunnen toedienen, moeten de eigenaars op zoek gaan naar speciale voeders die in hun voedingsbehoeften voorzien. Het is ook mogelijk gedroogd gras in grote hoeveelheden te kopen, maar idealiter moet dit altijd natuurlijk zijn.
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de geit de aanbevolen hoeveelheid mineralen binnenkrijgt. Dat kun je doen door specifieke producten te kopen, zoals zoutlikken. Het aantal calorieën en voedingsstoffen dat elke geit nodig heeft, hangt af van het volgende:
- Productiviteitsniveau: Deze term verwijst naar elke biologische activiteit die verder gaat dan het onderhoud van het lichaam. Zo zal een drachtige, groeiende, of zogende geit meer energie nodig hebben dan een gewone volwassene.
- Zwangerschap: Een drachtige geit moet meer gras eten dan normaal, vooral in de laatste 6 weken van de dracht. Sommige deskundigen (Engelse link) raden echter geen volledige verdubbeling van de doses aan (wat tot zwaarlijvigheid kan leiden).
- Lichamelijke activiteit: dwerggeiten hebben meer calorieën nodig tijdens de ontwikkeling en de bronsttijd. Dit komt deels omdat ze in deze stadia lichamelijk actiever zijn.
Besteed er de nodige aandacht aan
Deze dieren zijn minzaam en speels, dus vragen ze om genegenheid en stimulering. Bovendien hebben ze, afhankelijk van het ras of de omgeving, een reeks verzorgingsbehoeften op het gebied van wassen, borstelen, scheren of hoeven bijknippen.
Het is altijd beter om een groep geiten te houden (1 mannetje en 2-3 vrouwtjes) dan een enkele geit. Zo zullen ze iets minder aanhankelijke aandacht van de houder vragen.
Wettelijke voorschriften
Afhankelijk van het gebied kunnen voor de aanschaf van een huisdier als dit bepaalde documenten of vergunningen nodig zijn, zoals die voor het vervoer ervan.
De reden is dat ze voor wettelijke doeleinden nog steeds als vee beschouwd worden, en meer nog op gemeentelijk niveau. Het is bijna zeker verboden een dwerggeit in huis te hebben als je in een flat in de stad woont. Dat moet je overigens ook niet willen.
Een beminnelijk dier dat veel verantwoordelijkheid vraagt
Dwerggeiten zijn een nieuwe optie voor een huisdier voor het gezin. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat je over de financiële, ruimtelijke en temporele middelen beschikt die nodig zijn om aan hun welzijn tegemoet te komen. Bedenk dat deze zoogdieren enkele vierkante meters nodig hebben om te bewegen. Dat geldt ook voor een perceel vol gras, en een huis dat geïsoleerd is van guur weer.
Je moet er rekening mee houden dat een gezond exemplaar in gevangenschap 7 tot 10 jaar kan leven. Het aanschaffen van een dwerggeit is een grote verantwoordelijkheid. Denk er dus goed over na als je overweegt er een aan te schaffen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ali, S., Zhao, Z., Zhen, G., Kang, J. Z., & Yi, P. Z. (2019). Reproductive problems in small ruminants (Sheep and goats): A substantial economic loss in the world. Large Animal Review, 25(6), 215-223. https://www.largeanimalreview.com/index.php/lar/article/view/63
- Ballina, A., Rugama, S. A., & Reyes, E. A. (2006). Guía para el manejo sanitario y reproductivo de las cabras. FAO. PESA. https://www.fao.org/3/as500s/as500s.pdf
- Chiejina, S., & Behnke, J. M. (2011b). The unique resistance and resilience of the Nigerian West African Dwarf goat to gastrointestinal nematode infections. Parasites & Vectors, 4(1). https://doi.org/10.1186/1756-3305-4-12
- Nigerian Dwarf Goats – Oklahoma State University. (2021, 7 julio). https://breeds.okstate.edu/goats/nigerian-dwarf-goats.html
- Ofori, S., Hagan, J., Kyei, F., & Etim, N. (2021). Phenotypic and genetic characterization of qualitative traits in the West African Dwarf goat of Ghana. Scientific African, 13, e00857. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2021.e00857
- Oloche, J., Atooshi, M. Z., & Tyokase, M. U. (2018). Growth performance and blood profile of West African Dwarf (WAD) goats fed varying levels of treated sweet orange peels. Tropical Animal Health and Production, 51(1), 131-136. https://doi.org/10.1007/s11250-018-1667-7
- Oseni, S. O., Yakubu, A., & Aworetan, A. R. (2017). Nigerian West African Dwarf Goats. Sustainable Goat Production in Adverse Environments: Volume II, 91-110. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71294-9_8
- Pygmy Goats – Oklahoma State University. (2021, 7 julio). https://breeds.okstate.edu/goats/pygmy-goats.html
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.