Logo image
Logo image

7 dingen om te weten voordat je een kippenhok gebruikt

4 minuten
Als je overweegt om een kippenhok in je tuin te bouwen, dan zijn er verschillende dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat.
7 dingen om te weten voordat je een kippenhok gebruikt
Laatste update: 13 november, 2019

Als je overweegt om een kippenhok voor in je tuin te kopen of te bouwen, dan zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je aan de slag gaat. Het houden van kippen is geen gemakkelijke taak en je moet bereid zijn om alle kosten en verantwoordelijkheden op je te nemen die ermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten.

1. Controleer de lokale wetgeving

Some figure

Elk land heeft, als het gaat om het houden van kippen, een andere reeks wetten en wetgeving. In Spanje bijvoorbeeld, staat in een koninklijk besluit een aantal regels voor de verzorging en bescherming van legkippen. Dit besluit specificeert de soort, de vereisten voor de behuizing en de omstandigheden waarin de dieren moeten worden gehouden.

Het is heel belangrijk om je in alle verschillende wetten in je regio in te lezen. Het houden van tamme vogels in een omgeving die niet voldoet aan de wettelijke vereisten kan je een boete opleveren. Bovendien kunnen deze wetten regelmatig veranderen, dus je moet op de hoogte blijven.

2. Zorg voor voldoende ruimte voor je kippenhok

Some figure

Voordat je een kippenhok in je tuin bouwt, moet je de beschikbare ruimte meten. Kippenhokken zijn er in verschillende vormen en maten: vierkant, rechthoekig, rond.

Installeer een zo groot kippenhok als je tuin toelaat. Je kunt ze kant en klaar kopen of er zelf een maken. Je moet ook een ruimte afmeten waar je kippen in de frisse lucht rond kunnen lopen. Dit is voor zowel hun geestelijke als lichamelijke gezondheid essentieel.

3. Denk aan het klimaat in je regio

Als je kippenhok in de open lucht staat, zorg er dan voor dat het alle weersomstandigheden kan weerstaan. Regen, wind, hitte, vocht en kou zullen het na verloop van tijd waarschijnlijk beschadigen.

Als je in een bijzonder koud klimaat leeft, dan moet je ervoor zorgen dat je kippen tijdens de koudste maanden lekker warm blijven. Op dezelfde manier, als je in een warm klimaat leeft, dan moet je ervoor zorgen dat je kippen een plek hebben waar ze koel kunnen blijven.

4. Budgettering voor je kippenhok

Some figure

Als je een kant-en-klaar kippenhok koopt, dan moet je het gewoon in je tuin installeren. Als je echter van plan bent om het helemaal zelf te bouwen, dan moet je voor alle verschillende materialen die je nodig hebt budgetteren.

Onnodig te zeggen dat de kosten variëren, afhankelijk van de materialen die je wilt gebruiken en de grootte van je kippenhok. Zowel bouwen als kopen zijn geweldige opties, dus je kunt simpelweg degene kiezen die het beste bij je past.

Hier zijn enkele van de meest gebruikte materialen voor het bouwen van kippenhokken:

  • Een sterk, slijtvast materiaal om de basis van je structuur te vormen: gegalvaniseerd staal, PVC of behandeld hout. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is.
  • Kippengaas: om de zijkanten van de behuizing te vormen.
  • Zitstokken: geplaatst op een gemakkelijk bereikbare hoogte voor je kippen.
  • Nestmateriaal: kies een comfortabel en wegwerpmateriaal dat de eieren warm houdt. Stro of dennennaalden zijn geweldige opties.
  • Nestkasten.
  • Vloermateriaal: het is het beste om wegwerpmateriaal zoals houtkrullen te gebruiken.
  • Voedsel- en drinkbakken.

5. Het interieur van het kippenhok

Some figure

Nadat je je kippenhok hebt gekozen, moet je een beetje een interieurontwerp maken. Dit is waar je kippen zullen slapen en eieren leggen, het zou een plek moeten zijn waar ze zich veilig, warm en comfortabel voelen, met veel ruimte om te bewegen.

Het broedgebied moet groot genoeg zijn dat er ten minste 11 vierkante centimeter ruimte is voor elke vier kippen. De vloer moet van de grond worden opgetild om te voorkomen dat deze vochtig wordt.

6. Doe wat onderzoek naar de verschillende kippenrassen

Some figure

Voordat je begint met het bouwen van je kippenhok, moet je nadenken over wat voor soort kippen je eigenlijk wilt. Kippen zijn er in verschillende rassen, elk van een andere grootte, en met verschillende bevedering en temperament.

Je kunt inheemse of exotische rassen, legkippen en scharrelkippen kopen, evenals verschillende kruisingen. Het kopen van kippen is duur, dus je moet de kosten in je oorspronkelijke budget opnemen.

7. Bereken je maandelijkse kosten

Het kippenhok en de kippen zijn echter niet de enige dingen die je moet budgetteren. Onnodig te zeggen dat je kippen dagelijks voedsel en water nodig hebben en dat het kippenhok regelmatig moet worden schoongemaakt en onderhouden om het in goede staat te houden.

Bovendien moeten je kippen ook bij de dierenarts gecontroleerd worden om te controleren of ze in goede gezondheid verkeren.

Er zijn echter niet alleen financiële kosten om rekening mee te houden: het verzorgen van kippen vergt veel tijd en toewijding. Net als elk dier hebben kippen dagelijkse verzorging en aandacht nodig. Je moet ze elke dag controleren om te zien of ze gezond zijn, controleren of ze goed eten, of ze eieren hebben gelegd, enzovoort.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. (2002). Real Decreto 3/2002, de 11 de enero, por el que se establecen las normas mínimas de protección de las gallinas ponedoras. Recuperado el 16 de agosto de 2022, disponible en: https://www.boe.es/buscar/pdf/2002/BOE-A-2002-831-consolidado.pdf
  • Gautier, Z. (2002). “Gallus gallus” (On-line), Animal Diversity Web. Recuperado el 16 de agosto de 2022, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Gallus_gallus/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.