Logo image
Logo image

Enkele basiskenmerken van het gedrag van honden

3 minuten
Enkele basiskenmerken van het gedrag van honden
Laatste update: 18 oktober, 2018

Veel mensen hebben verkeerde verwachtingen wanneer ze een hond adopteren. Dan is de verbazing natuurlijk des te groter wanneer zo’n hond zich anders gedraagt! Om je hond te begrijpen moet je echter rekening houden met een aantal fundamentele aspecten van het gedrag van honden.

Je hond leren begrijpen leidt immers tot een vredevolle omgeving. Blijf dus zeker verder lezen om meer te leren!

Hoe kun je het gedrag van honden interpreteren?

In tegenstelling tot mensen drukken honden hun gevoelens uit door middel van hun lichaamstaal en bepaalde gebaren. Door die dus in de gaten te kunnen mensen al snel veel leren over het gedrag van honden.

Angst

Some figure

Honden kunnen bang zijn om vele redenen die voor mensen belachelijk lijken. Hun lichaamstaal maakt het echter duidelijk dat er iets is dat hen zorgen baart.

Ze zullen bijvoorbeeld hun staart tussen hun poten laten hangen, hun rug buigen en hun bek dichthouden. Als wat hen bang maakt weggaat, dan beginnen ze achteruit te lopen of zelfs weg te rennen.

Woede

Honden zijn natuurlijke beschermers. Ze zullen dus verdachte personen dingen bespringen en constant op hun hoede zijn. Je kunt zien of een hond boos is door naar zijn oren te kijken. Die staan dan namelijk naar voren gericht, met een intimiderende frons op zijn snuit. Als ze precies weten wat hen boos maakt, zullen ze reageren door agressief te blaffen.

Onderdanig

Hondenbaasjes hebben vast al gemerkt hoe een hond zich gedraagt wanneer ze hem uitfoeteren. Ze buigen hun hoofd, ontspannen hun lichaam en verbergen zich zelfs. Dat zijn allemaal tekenen van onderdanig gedrag. Honden zijn immers groepsdieren en hebben dus een sterke leider nodig. Wanneer een hond op deze manier reageert, wilt dat zeggen dat hij zijn baasje als de leider respecteert.

Om vergeving vragen

Hoewel dieren misschien niet denken of redeneren, begrijpen ze het wel als ze worden uitgefoeterd of iets verkeerds hebben gedaan. Je hond zal dus om vergeving en liefde vragen. Daarvoor zal hij zich tegen je benen aan schurken, of zal hij op de grond gaan liggen zodat je over zijn buik kunt wrijven. Als je hem afwijst, dan kan hij zich verdrietig voelen. Maar in werkelijkheid gaat hij gewoon even weg en wacht hij tot je niet meer boos bent.

“Ik ben de baas”

Dit is een veel voorkomende houding bij dieren die op jonge leeftijd niet goed gesocialiseerd zijn of geen huisregels hebben geleerd. Honden hebben een leider nodig, iemand om de regels vast te leggen. Een dominante hond zal een rechtopstaande houding hebben, oren die rechtop staan en een opgerichte staart. Dergelijk hondengedrag mag je niet zomaar toelaten. Het is immers goed om af en toe eens te laten zien dat jij de baas bent.

Speels gedrag

Some figure

Spelen is een essentieel onderdeel van het leven van elke hond. Je hond zal je dus vaak vragen om met hem te spelen. Je hond drukt dit gevoel uit door om aandacht te vragen. Hij kwispelt met zijn staart en op springt op je bene. Dat kan hij doen met een speeltje in zijn mond, wat een duidelijk teken is dat hij wil spelen. En dat mag je niet negeren!

Aanhankelijkheid

Honden zijn meestal aanhankelijke dieren, die graag aandacht van hun baasje krijgen. Je hond zal dus vaak willen dat je hem aait en knuffelt. Hij zal naar je toe gaan en misschien zijn hoofd op je benen leggen en vanuit zijn ooghoek naar je kijken. Dat betekent zo veel als: “Kom op, aai me.” Hij kan zelfs zijn hoofd op je lichaam drukken om je aandacht te trekken.

Je ziet het: om de basisaspecten van het gedrag van honden te begrijpen, hoef je alleen maar te letten op de lichaamstaal van je hond. Besteed bovendien voldoende aandacht aan de emotionele behoeften van je hond om hem de zorg te bieden die hij nodig heeft. Op die manier krijg je immers een gelukkige hond en een harmonieuze leefruimte.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.