Logo image
Logo image

Wat te doen als je hond aangevallen wordt

5 minuten
Wat te doen als je hond aangevallen wordt
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, het kan desondanks altijd gebeuren dat je hond aangevallen wordt. Soms gebeurt het recht voor de neuzen van de eigenaren en kunnen ze hier niks aan doen. De waarheid is dan ook dat veel baasjes niet weten wat ze kunnen doen in deze situatie.

Als je wacht tot je hond aangevallen wordt voordat je gaat nadenken over wat je kunt doen, zal het moeilijk worden of efficiënt te handelen. Daarom krijg je in dit artikel een aantal tips zodat je goed voorbereid kunt zijn op dit soort situaties.

 Verwijder de agressor wanneer je hond aangevallen wordt

Je dient als eerste te begrijpen wat je ware rol is in deze situatie. Je hoeft je hond niet te verdedigen of gewelddadig te worden. Maar je kunt beter ook niet passief aan de zijlijn blijven staan terwijl je hond aangevallen wordt.

Verwijder in plaats daarvan de agressor op de meest passende manier. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat de agressor je hond alleen laat. Als je jezelf tussenbeide plaatst, zal het gevecht doorgaan en loop je zelf ook risico op verwondingen.

Als je dit eenmaal begrijpt, kun je je focussen op je handelingen. Wat kun je bijvoorbeeld gebruiken om de andere hond aan de kant te krijgen? Dit is vaak het meest gecompliceerde gedeelte van de situatie. Als de hond een eigenaar heeft en deze in de buurt is, kunnen jullie bijvoorbeeld samenwerken om afstand te creëren tussen de twee honden.

Geweld creëert meer geweld

Veel eigenaren geloven dat je een hond weg kunt jagen door hem te slaan. De kans is echter groter dat ze zichzelf zullen verdedigen door je (proberen) te bijtenHet is een instinctieve reactie. De hond zal verder niet nadenken over het feit dat hij in zijn eentje tegenover twee of drie anderen staat. Hij wil zichzelf enkel en alleen verdedigen.

Some figure

Het aanvallen van een dier of hem verwonden is nooit een geheel veilige of goede optie. Zet dit dan ook niet in tenzij je echt niet anders kan. Door met stenen te gaan gooien of terug te vechten zul je de situatie alleen maar erger maken en de hond aanmoedigen om je aan te vallen. Je kunt veel beter een soort preventieve handeling uitvoeren.

Dit betekent dat je een manier moet zoeken om het agressieniveau van de honden te verlagen. Dat zou je kunnen doen door hem bang te maken of hem af te leiden. Onthoud dat als je te dichtbij komt, je zelf risico loopt op verwondingen. De beet van een hond kan bovendien leiden tot een tal van nare infecties en ziektes zoals hondsdolheid.

Preventieve handelingen

Als je hond aangevallen wordt, bijvoorbeeld in je voortuin, is het gebruik van een waterslang zeer effectief. Sproei een sterke waterstraal richting het hoofd van de hond. Dit zal ze op slag afleiden, het stressniveau verlagen en ervoor zorgen dat de hond waarschijnlijk weggaat.

Als je geen tuinslang hebt om in te zetten, kun je herrie gebruiken als een afleiding. Als je een auto in de buurt hebt, kun je de claxon gebruiken. Sla desnoods met een soeplepel tegen een pan aan. Het belangrijkste is dat de hond bang wordt en weg gaat.

Heb je niks bij de hand? Zet je stem dan in. Schreeuw, stamp, klap, fluit enzovoort. Houd wel je afstand wanneer je besluit herrie te maken.

Wat te doen na de aanval

Als de aanvaller eenmaal weg is, kun je het beste met je hond naar de dierenarts gaan. Probeer een goed beeld van de verwondingen van je hond te krijgen. Zorg ervoor dat je hun hele lichaam (voor zover mogelijk) onderzoekt en wees voorzichtig wanneer je hem aanraakt.

Some figure

Het gebruik van zeep wordt afgeraden bij het schoonmaken van de wonden van je hond na een aanval. Als je hond een open wond heeft, kun je die het beste uitspoelen met water en meteen aan de dierenarts gaan laten zien. Zelfs als er geen tekenen zijn van uitwendige wonden, kun je het beste alsnog een afspraak maken bij de dierenarts. Zo kan hij een controle uitvoeren zodat je er zeker van bent dat inwendig ook alles in orde is.

Als je in staat bent de agressor te identificeren, zoek dan uit of hij een baasje heeft of niet. Misschien was hij (of zij) zelf ook bij de aanval. Misschien was de hond ook wel ziek. Zo zijn kennelhoest en hondsdolheid ook vrij makkelijk te herkennen. Als je in staat bent zulke dingen op te merken ondanks de stress van het moment, kan dat ook zeer behulpzaam zijn. Zo kan je dierenarts bijvoorbeeld preventieve injecties geven om besmetting te voorkomen.

Aanbevelingen voor herstel

  • Volg de instructies van de dierenarts. Het is jouw verantwoordelijkheid om de wond van je hond te controleren. Misschien moet je deze ook verzorgen (door bijvoorbeeld verbanden te verwisselen) of je hond medicijnen geven. Zelfs als er geen zichtbare wonden zijn, is het belangrijk om toch een oogje in het zeil te houden. Zo merk je ook inwendige verwondingen sneller op.
  • Let op de temperatuur in je huis. Het herstel van je hond is afhankelijk van het stressniveau. Hoe minder stress, hoe beter. Zorg er dus voor dat je hond zich comfortabel voelt. Temperatuur speelt hierbij een grote rol, dus let op dat het niet te warm en niet te koud is.
  • Houd rekening met de nasleep. Wanneer een hond aangevallen wordt, kunnen ze hier naderhand niet alleen fysiek maar ook emotioneel last van hebben. Daarom zul je goed moeten letten op het gedrag van je hond naderhand. Is hij bijvoorbeeld bang voor bepaalde dieren? Reageert hij nerveus rondom een bepaald gebied waar je hem normaal gesproken uitlaat? Let hier goed op!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.