Aids bij katten: alles dat je moet weten
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Ondanks hun sterke en onafhankelijke persoonlijkheid zijn katten ook gevoelige dieren die vatbaar zijn voor tal van ziekten. Aids bij katten is een van de meestvoorkomende en zorgwekkende ziekten die bij de katachtigen voorkomen.
Gelukkig is er vandaag de dag een effectieve behandeling voor aids bij katten die de levensverwachting van de besmette katten kan verhogen. Preventie is echter de beste manier om de gezondheid van je huisdier te beschermen. Vervolgens zullen we kijken naar de symptomen, vormen van infectie en manieren om aids bij katten te voorkomen.
Felien immunodeficiëntievirus (FIV)
Allereerst willen we duidelijk maken dat FIV alleen katten treft en niet op mensen kan worden overgedragen. Dit is een type virus dat de T-lymfocyten in het immuunsysteem van de kat aantast en vernietigt. Houd er rekening mee dat hiv, dat aids bij de mens veroorzaakt, een heel ander virus is. Het gedraagt zich echter op dezelfde manier als FIV.
Door de vernietiging van lymfocyten maakt FIV het organisme van katten vatbaarder voor tal van ziekten. Wanneer het dier een verzwakte natuurlijke afweer heeft is het gemakkelijker om infecties of andere ziekten op te lopen.
Wanneer aids bij katten niet goed wordt behandeld, kunnen deze secundaire ziekten de dood tot gevolg hebben. FIV bij katten is een chronische ziekte waarvan nog geen genezing bekend is.Naarmate de ziekte vordert ondervindt het dier een geleidelijke achteruitgang van zijn immuunsysteem. Met een verantwoorde en passende behandeling kun je echter een besmette kat een goede kwaliteit van leven bieden.
Vormen van besmetting
Kattenaids wordt overgedragen door direct contact met het bloed of speeksel van een besmette kat. Dit contact vindt meestal plaats tijdens gevechten tussen katten. Hierdoor lopen katten die op straat leven meer kans om deze ziekte op te lopen.
Het is niet bewezen dat FIV seksueel overdraagbaar is. Kattenaids kan echter ook aangeboren zijn. Een moeder kan ook tijdens de zwangerschap of de bevalling FIV doorgeven aan haar nakomelingen.
Om risico’s te vermijden raden wij ten zeerste aan om besmette katten te castreren of te steriliseren om de verspreiding van aids onder controle te houden. Het is ook essentieel om de overbevolking van dieren op straat tegen te gaan. Dit kan de verspreiding van verschillende besmettelijke ziekten helpen te voorkomen.
Symptomen van aids bij katten
De eerste symptomen van kattenaids kunnen enkele maanden na het oplopen van FIV optreden. Het zijn meestal algemene symptomen. In het algemeen nemen ze toe naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt.
Normaal gesproken realiseren eigenaren zich dat er iets mis is met hun kat als ze last hebben van terugkerende infecties. Plotseling krijgt hun kat herhaaldelijk infecties of is ze voortdurend ziek.
Sommige katten leven echter jarenlang zonder symptomen en hebben ze een volledig normaal leven. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts zal de nodige tests uitvoeren om de gezondheid van je kat te controleren. De belangrijkste symptomen die geassocieerd worden met aids bij katten zijn:
- Koorts
- Diarree
- Verlies van eetlust en gewichtsverlies
- Verlies van glans van hun vacht
- Gingivitis
- Stomatitis
- Ziekten en terugkerende infecties
- Conjunctivitis
- Vruchtbaarheidsproblemen (en miskramen bij vrouwtjes)
- Progressieve mentale achteruitgang
De behandeling van aids bij katten
Bij de behandeling van aids bij katten is het de bedoeling het immuunsysteem van de besmette kat te versterken en de achteruitgang van het immuunsysteem van de kat te voorkomen.
Een belangrijke factor om het immuunsysteem van katten te verbeteren is door te letten op hun voeding. Het is belangrijk om je huisdieren in goede gezondheid te houden. Daarnaast zijn er vitaminen en natuurlijke supplementen die kunnen helpen hun natuurlijke afweer te verbeteren.
Na bevestiging van de diagnose kan een dierenarts ook overwegen om antimicrobiële of anti-inflammatoire geneesmiddelen voor te schrijven. Deze medicijnen zullen helpen om de progressie van onderliggende ziekten te bestrijden of af te remmen.Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de besmette kat wordt blootgesteld aan omstandigheden of situaties die zijn gezondheid in gevaar kunnen brengen. Zo kun je je kat bijvoorbeeld beter binnen houden vanwege het grote risico dat ze buiten in contact komt met ziekten of betrokken raakt bij een straatgevecht.
Samen met het bovenstaande moet de kat in een prettige en veilige omgeving leven. Ze moeten ook de juiste zorg, vaccins en voedsel krijgen voor een uitstekende kwaliteit van leven.
Preventie
Als het gaat om de gezondheid van je kat is preventie van essentieel belang. Om kattenaids te voorkomen moet je voor de onderstaande basisbehoeften zorgen:
- Complete, uitgebalanceerde voeding van hoge kwaliteit.
- Preventieve maatregelen gedurende het hele leven van de kat. Dit omvat ook een halfjaarlijks bezoek aan de dierenarts. Volg ook altijd een vaccinatie- en ontwormingsschema.
- Geboortebeperking (castratie of sterilisatie).
- Lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
- Een prettige, veilige omgeving met een optimale hygiëne.
- Passende training en socialisatie om ontsnappingspogingen te vermijden en het risico van gevechten met andere katten te verminderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Yamamoto, J., Sanou, M., Abbott, J., & Coleman, J. (2010). Feline Immunodeficiency Virus Model for Designing HIV/AIDS Vaccines. Current HIV Research. https://doi.org/10.2174/157016210790416361
-
Hartmann, K. (1998). Feline immunodeficiency virus infection: An overview. Veterinary Journal. https://doi.org/10.1016/S1090-0233(98)80008-7
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.