Afscheid van de laatste 9/11 reddingshond

Afscheid van de laatste 9/11 reddingshond

Laatste update: 11 mei, 2018

De laatste hond die deelnam aan reddingsoperaties na de  terroristische aanvallen van 9/11 is onlangs overleden. Ze heette Bretagne en was een golden retriever. Leden van de Texas Task Force 1, waar ze deel van uit maakte als reddingshond tot 2009, brachten haar de laatste eer.

Bretagne, reddingshond bij de World Trade Center

Bretagne was 16 jaar oud toen men haar vanwege nierproblemen liet inslapen in een dierenkliniek in Houston. Bijna 15 jaar daarvoor werd ze met haar instructeur Denise Corliss van Texas naar New York gestuurd. Haar taak was om overlevenden van de 9/11 aanvallen te vinden en hulp te bieden.

De hond was samen met Corliss tien dagen in het rampgebied. De vrouw herinnert zich dat de hond, die toen net geen twee jaar oud was, direct aan de slag ging toen ze bij het rampgebied aankwamen. Ze begon onmiddelijk met haar taak om mensen onder het puin te zoeken.

De laatste reddingshond die deelnam aan de reddingspogingen na de aanvallen op de Twin Towers in New York op september 11, 2001 is overleden. Hopelijk helpt de herinnering aan Bretagne ons om te denken aan al het goede waarmee dieren ons elke dag dienen. Laten we toch hun liefde beantwoorden.

Reddingshond

Corliss herinnert zich dat toen ze de eerste keer Bretagne zag, ze al wist dat ze een beroemde reddingshond zou worden. Bretagne was toen al een heel vastbesloten pup!

Eervol afscheid

Een groot aantal reddingstroepen begeleidden Bretagne naar de dierenkliniek waar de artsen haar lieten inslapen (je kunt er hier een video van zien). Een Amerikaanse vlag werd als eerbetoon op haar lichaam gelegd.

Corliss had een jaar daarvoor de hond meegenomen naar een bezoek aan het 9/11 herdenkingsmonument. Daarnaast namen ze deel aan een TV-programma van het NBC, en ze ontmoetten zelfs de voorgaande president George W. Bush.

Bretagne maakte ook deel uit van het hulpteam toen orkaan Katrina in 2005 de stad New Orleans verwoestte.

Ze werd een ambassadeur voor gepensioneerde reddingshonden en heeft veel basisscholen bezocht. Tevens is ze genomineerd voor de “Hero Dog” onderscheiding van de American Humane Association.

Reddingshonden doen heel belangrijk werk in het zoeken naar overlevenden bij een ramp. Ze zijn daarbij veel efficiënter en sneller dan welke soort speurmachine ook.

We kunnen rustig zeggen dat de kundigheid van deze goedhartige honden onvervangbaar is in situaties waar snelheid het verschil kan uitmaken tussen leven en dood.

Ze kunnen daarbij ook nog lichamen onder het puin opmerken, iets wat nog geen technisch apparaat kan.

De reddingshond, beste mensenvriend van de mens tijdens rampen

Een reddingshond heeft speciale begaafdheden: intuïtie en eigenwijsheid. Daarnaast hebben ze een uitzonderlijk gehoor en reuk. Bretagne was bovendien volgens Corliss heel volhardend.

Als een hond een mens vindt — of die nu dood of levend is — trekken ze de aandacht van het reddingspersoneel. Dat doen ze door te blaffen, in cirkels rond te rennen of door op de plek te gaan zitten zonder te bewegen.

Laten we hopen dat de herinnering aan Bretagne ons laat denken aan al het goede dat honden aan ons als mensen geven. Het is te hopen dat we dat kunnen beantwoorden met alle liefde en respect die deze trouwe dieren verdienen.

Bron van de afbeeldingen: Facebook Texas Task Force 1


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.