Logo image
Logo image

4 zelfgemaakte speeltjes die honden leuk vinden

5 minuten
Zelfgemaakt hondenspeelgoed is een goedkoop en ecologisch alternatief waar je huisdier veel plezier aan zal beleven. Maar het moet wel zo zijn ontworpen dat het veilig is voor je hond.
4 zelfgemaakte speeltjes die honden leuk vinden
Laatste update: 25 april, 2018

Honden spelen bijna hun hele leven lang. Je hebt misschien niet altijd speelgoed nodig bij elk spel dat je met je huisdier speelt maar ze vinden het ook leuk om speeltjes te hebben waar ze plezier mee kunnen beleven. Het speelgoed uit de winkel is niet altijd goedkoop en kan gemakkelijk breken. We laten je dus in dit artikel vier zelfgemaakte speeltjes zien die honden zeker leuk zullen vinden.

Enkele veiligheidstips voor zelfgemaakte speeltjes

Hondenspeelgoed moet veilig zijn dus je moet rekening houden met bepaalde overwegingen. Let vooral op de materialen die je wilt gebruiken. Ze mogen geen giftige verf of kleine stukjes plastic bevatten die de hond kan doorslikken.

Gebruik daarnaast altijd karton of papier want als je hond dan een stukje inslikt vormt dat geen bedreiging voor zijn gezondheid. Als je twee stukjes aan elkaar moet plakken is het beter om plakband te gebruiken omdat dat gemaakt is van cellulose.

Als een stuk speelgoed kapot begint te gaan moet je het weggooien. Wacht niet tot het breekt en de hond zichzelf er pijn mee doet. Wees ook voorzichtig met stukjes hard materiaal die scherpe randen kunnen hebben. Zorg er dus voor dat zo’n scherpe randjes afgeplakt of ingewikkeld zitten.

Some figure

Voordat je speelgoed aan je hond geeft moet hij eerst weten hoe hij het moet gebruiken. Laat hem de speeltjes onderzoeken en ze in zijn eigen tempo uitproberen, zonder hem te leren hoe hij het moet doen en zonder hem opdrachten te geven. Geef in het begin alleen maar zeer eenvoudig speelgoed en verhoog de moeilijkheidsgraad beetje bij beetje.

Je moet er altijd bijblijven wanneer je hond met zijn speeltjes bezig is. Als je ziet dat iets te moeilijk is voor hem, help hem dan het spel op te lossen maar doe niet alles zelf. Geef hem het speelgoed maximaal 10 minuten per dag. Meer tijd zal hem overmatig vermoeid maken en kan hem overweldigen of stress bezorgen.

Prijzen

Bij dit speelgoed zoekt en wint je hond een prijs. Er zijn vele soorten voedsel die je kunt gebruiken als prijs in zelfgemaakte speeltjes. Kies dus iets dat jij geschikt vindt en dat je hond leuk (of lekker!) vindt.

Dit soort speeltjes zal alleen succesvol zijn als je hond geïnteresseerd genoeg is om de prijs die binnen in het speeltje zit eruit te halen. Hij zal er trots op zijn dat hij het probleem heeft opgelost. Maar je hond moet het eten dat erin verborgen zit dus wel lekker vinden en eruit willen halen. Het is immers niet leuk voor hem om met iets te spelen waar voedsel uitkomt dat hem niet bevalt.

Kartonnen buis

Begin alvast met kartonnen buisjes van toiletpapier of keukenrollen te bewaren. Je kunt er goed speelgoed voor je hond van maken. Verstop prijzen in de kartonnen buis, leg ze op de grond en laat je huisdier ze eruit proberen te krijgen.

Je hond zal proberen om zijn tong naar binnen te steken, het speelgoed om te draaien, om te gooien en misschien zelfs te breken om de prijzen eruit te krijgen. Zelfgemaakte speeltjes als deze zijn erg eenvoudig maar kunnen een hond uren zoet houden.

Verhoog het niveau wanneer hij de prijzen gemakkelijk uit de kartonnen buis haalt. Sluit de uiteinden bijvoorbeeld af met plakband. Het spelletje zal een beetje moeilijker worden omdat hij eerst de plakband eraf zal moeten zien te halen alvorens hij aan de prijs kan.

Proppen papier

Gelijkaardige zelfgemaakte speeltjes waar je prijzen in kunt verstoppen zijn proppen papier. Gebruik bij voorkeur papier van een krant of papieren handdoeken omdat een tijdschrift meestal veel inkt bevat, wat giftig kan zijn. Maak een strakke bal met veel prijzen binnenin en verhoog de moeilijkheidsgraad door er meerdere lagen papier rond te proppen.

Je leert je hond zo bovendien onderscheid maken tussen papier en voedsel. Hij zal stoppen met allerlei afval te eten dat hij op straat vindt, zoals zakdoekjes. Verhoog zoals we eerder al aanraadden vervolgens het niveau. Voeg meer papierlagen toe aan de prop of plak de prop af om ervoor te zorgen dat hij moeilijker open kan worden geprutst.

Some figure

Bevroren soep

Dit speeltje is erg interessant voor wanneer het buiten warm is, zoals in de zomer, of voor puppy’s die hun tandjes krijgen. Het principe is om soep of een andere lekkere vloeistof in te vriezen en die aan de hond te geven. Zo kan hij erop kauwen en eraan likken tot het bevroren goedje smelt. Honden zullen er dol op zijn, want het is koel en smaakt heerlijk. Een minpuntje is natuurlijk dat de baasjes nadien wat dweilwerk voor de boeg hebben.

Verhoog het niveau door verschillende blokjes in te vriezen van verschillende groottes en inhoud. Probeer vleesbouillon, groenten met water, yoghurt met fruit… Vergeet niet om de grootte van de blokjes aan te passen aan de muil van je hond!

Wegwerpfles

Kies een plastic fles die leeg en schoon is en snijd er wat gaten in. Vergeet niet om de scherpe randen af te plakken met plakband, zodat je hond zichzelf geen pijn doet. Verstop prijzen binnenin en laat je hond uitvogelen hoe hij ze eruit kan halen. Net als wat er met de kartonnen buis gebeurt, zal hij even de tijd nemen om het uit te proberen en zal hij uiteindelijk een oplossing verzinnen.

Verhoog het niveau: zet de dop op de fles, maak een andere fles met kleinere gaatjes of verstop minder prijzen binnenin. Doe dat alleen als hij het spelletje heel makkelijk kan oplossen. In veel gevallen kan een hond niet zo goed overweg met zo’n fles.

Zelfgemaakte speeltjes voor honden kun je maken met gerecycled materiaal: ze zijn goedkoop, interessant en leuk. Vergeet natuurlijk niet dat dit speelgoed aangenaam en gevarieerd moet zijn zodat je hond zich niet zal gaan vervelen. De speeltjes moeten ook zijn aangepast aan de grootte en leeftijd van je hond, en ze moeten bovenal veilig zijn.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.