Logo image
Logo image

10 tips om te gaan rennen met je hond

4 minuten
10 tips om te gaan rennen met je hond
Laatste update: 02 december, 2018

Voordat je besluit om even lekker te gaan rennen met je hond, kan het misschien helpen om de tips in dit artikel door te nemen. Ze zijn namelijk bedoeld om deze hobby zo gezond en productief mogelijk te maken.

Rennen is voor mensen een zeer gezonde bezigheid, het is dan ook niet zo verrassend dat het voor honden net zo gezond is, en daarom ook ten zeerste wordt aangeraden.

Een hond kan niet de hele dag binnen zitten. Hij moet af en toe ook de deur uit, om te kunnen genieten van de buitenlucht en de natuur en om in contact te kunnen komen met andere honden. Het kan daarom een heel goed idee zijn om te gaan rennen met je hond, zolang je je hoofd er maar bijhoudt en een paar handige tips opvolgt.

Tips om verantwoord te gaan rennen met je hond

Volg het advies van de dierenarts op

Voordat je gaat rennen met je hond, is het belangrijk dat je door een dierenarts laat beoordelen of zijn gezondheid hiervoor wel goed genoeg is. Ga na of je hond geen last heeft van hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen of andere complicaties.

Some figure

Ga na welke regels er in jouw stad gelden

Kijk of er in de stad waar je woont geen vereisten of verboden gelden waar je rekening mee moet houden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde tijdstippen gelden waarop honden niet mogen worden uitgelaten of dat er bepaalde plekken zijn waar dit verboden is, zoals sommige lokale speeltuinen.

Plan je route voordat je de deur uitgaat

Je moet je route goed plannen, vooral de eerste paar keer dat je met je hond gaat rennen. Onbekende plaatsen maken honden altijd nieuwsgierig en misschien zelfs bang. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met hoe druk de wegen zijn, of de grond waarop je wilt rennen de poten van je hond zou kunnen beschadigen en hoeveel licht er op je route is.

Controleer op mogelijk gevaar

Hoewel je in de stad niet zo veel dieren tegenkomt, kom je zodra je de stad uitgaat in een habitat vol verschillende dieren terecht. Laat jezelf echter niet gek maken, de meeste dieren zijn namelijk helemaal niet gevaarlijk. Een van de dieren die wel gevaarlijk zijn voor honden is, de dennenprocessierups.

Zorg ervoor dat je een goede riem gebruikt

Het zou het beste zijn om te gaan rennen op een ​​plek waar je hond niet aan de lijn hoeft. Zolang je hem op die manier niet in gevaar brengt of andere voetgangers stoort. Aangezien dit soort plekken echter vaak moeilijk te vinden zijn, is het belangrijk om een goede riem aan te schaffen. Dierenwinkels hebben meestal meerdere soorten beschikbaar, maar je kunt er natuurlijk ook eentje online bestellen.

Houd de temperatuur in de gaten

Het is voor honden moeilijker om hun lichaamstemperatuur te regelen dan voor mensen. Dit geldt vooral als het buiten erg warm is. Het is daarom belangrijk om niet te gaan rennen tijdens de warmste uren van de dag. Dit geldt ook voor dagen waarop het heel warm is. Als je hier geen rekening mee houdt, loopt je hond het risico op een zonnesteek.

Controleer zijn voedsel- en waterinname

Net als bij mensen, is het ook voor honden niet goed om direct na het eten of drinken aan lichaamsbeweging te doen. Bovendien is het verstandig om hem ook na het rennen niet meteen te eten of te drinken te geven.

Some figure

Deskundigen raden aan om je hond minstens een uur voordat je met hem gaat rennen of aan andere manieren van lichaamsbeweging gaat doen, geen eten te geven.

Plan je trainingen

Zodra je hebt besloten om van rennen met je hond een gewoonte te maken, en je al eens eerder met hem op pad bent gegaan, is het verstandig om je trainingen in te plannen.

Verhoog ook geleidelijk de intensiteit en probeer je dagelijkse doelen te bereiken zonder er obsessief mee om te gaan. Je kunt hiervoor contact opnemen met een personal trainer of kijken of je er een handig boek over kunt vinden.

Het is niet de bedoeling dat je één dag erg lang gaat rennen en vervolgens dagen niets doet omdat je vergaat van de spierpijn. Als het om lichaamsbeweging gaat, is de juiste planning de sleutel tot succes.

Respecteer andere hardlopers en voetgangers

De straten, bossen en parken zijn voor iedereen. Om rustig met je hond te kunnen rennen, moet je er daarom rekening mee houden dat je de stoep zult moeten delen met veel voetgangers. En nu eenmaal niet iedereen houdt van honden. Probeer er dus voor te zorgen dat je niemand stoort. Maak de riem dan ook niet te lang, dit kan namelijk een struikelgevaar vormen.

Geniet ervan

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste advies van allemaal. Wat je ook doet met je huisdier, probeer het altijd een aangename bezigheid te maken voor jullie allebei.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Constanza Figueroa. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.