Logo image
Logo image

10 curiositeiten over padden

7 minuten
Ondanks hun slechte reputatie in sommige regio's, zijn padden niet gevaarlijk voor mensen. Het is essentieel om hun curiositeiten te leren kennen om het stigma weg te nemen.
10 curiositeiten over padden
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

De lijst van curiositeiten over padden is bijna eindeloos, maar helaas zijn veel mensen niet geïnteresseerd om er meer over te weten te komen. Om deze mythen te ontmantelen en hun slechte reputatie te zuiveren, gaan we je 10 curiositeiten over padden vertellen die je niet mag missen. Je zult ontdekken hoe fascinerend hun levenscyclus en ecologie zijn.

Deze dieren hebben de reputatie giftig te zijn, rimpels te veroorzaken bij aanraking of ongeluk te brengen aan degenen die hun pad kruisen. Niets is echter minder waar! Amfibieën zijn meestal ongevaarlijk. Daarnaast doen ze uitstekend werk bij het bestrijden van plagen in ecosystemen.

10 curiositeiten over padden

1. Padden en kikkers zijn hetzelfde

Voordat we je de meest indrukwekkende curiositeiten over padden vertellen, moeten we ze op taxonomisch niveau definiëren. Padden zijn amfibieën die behoren tot de orde Anura. Ze verschillen van de rest van hun verwanten omdat ze geen staart hebben. Er zijn meer dan 7.300 soorten anurans, wat 88% van de huidige biodiversiteit van de Amphibia-klasse vertegenwoordigt.

Op dit punt moet worden opgemerkt dat zowel padden als kikkers tot de anura behoren. De verschillende namen hebben dus geen taxonomische basis. Van padden wordt gezegd dat ze meer terrestrisch en ruiwer zijn dan kikkers. Er zijn hierop echter veel uitzonderingen. De indeling tussen dieren wordt uitgevoerd met genetische analyse, niet door uiterlijk.

Kikkers en padden horen bij de anura. Het verschil tussen beide termen is taxonomisch niet interessant.

2. Een echte familie van amfibieën

Hoewel de termen kikker en pad verkeerd worden gebruikt om de verschillende anura te categoriseren, kunnen we zeggen dat bijna alle soorten die algemeen bekend staan als “padden” tot de familie van de Bufonidae behoren. Dit taxon bevat meer dan 570 soorten, verdeeld over 52 geslachten, en ze vertegenwoordigen allemaal de echte padden.

Binnen deze familie is het geslacht Atelopus het meest uitgebreide van allemaal, met in totaal 96 beschreven soorten. Vreemd genoeg hebben de exemplaren van deze groep niets te maken met een typische pad.

Ze hebben namelijk zeer slanke ledematen, hun lichaam is glad en ze missen de kenmerkende ruwheid die door hun lichaam wordt verdeeld. Ze worden zelfs ten onrechte “harlekijnkikkers” genoemd.

Some figure
Geloof het of niet, dit is een echte pad.

3. De gewone pad is opgenomen in zijn eigen geslacht

Als laatste van de curiositeiten over de padden wat betreft hun taxonomie, moeten we opmerken dat Bufo bufo (gewone pad) het bekendste geslacht is binnen de familie Bufonidae. Deze groep omvat de bruine, ruwe, mollige en oranje-ogige padden die we allemaal wel eens zijn tegengekomen. Het zijn bij uitstek aardse amfibieën, hoewel ze vocht nodig hebben om te ademen.

Bufo bufo is de bekendste gewone pad ter wereld.

4. Padden ademen door hun huid

Heb je je ooit afgevraagd waarom de term ‘amfibie’ altijd wordt geassocieerd met de aanwezigheid van water? Deze dieren hebben constant een zeer hoge luchtvochtigheid nodig omdat ze, hoe ongelooflijk het ook mag lijken, een natte huid nodig hebben om erdoorheen te ademen. Hun longen zijn erg rudimentair, dus ze verkrijgen 25 tot 85% van de zuurstof die ze nodig hebben door passieve cutane diffusie (Engelse link).

Alsof dit nog niet ongelooflijk genoeg is, is het ook noodzakelijk om op te merken dat amfibieën de hoeveelheid bloed die ze naar het oppervlak van hun huid transporteren, kunnen moduleren. Hoewel dit relatief is, stelt het hen in staat om hun zuurstofopname in de huid te reguleren op basis van hun behoeften en omgevingsbeperkingen.

5. Padden produceren gifstoffen, maar ze zijn niet gevaarlijk

Alle leden van het geslacht Bufo hebben zeer interessante structuren op hun rug en achter hun ogen. Deze niervormige “wratten” zijn eigenlijk parotoïde klieren. Deze zijn verantwoordelijk voor de productie van giftige verbindingen. Wanneer een dier deze amfibieën probeert te eten, laten ze hun kliervocht vrij. Hiermee irriteren ze de mondholte van het roofdier.

De giftige verbindingen die worden uitgestoten zijn bufototoxinen. Dit is een zeer diverse familie van toxische steroïde lactonen die na inname verschillende systemische en lokale effecten veroorzaken. Hoewel ze niet dodelijk zijn voor mensen, kunnen ze zeer ernstige symptomen veroorzaken bij honden, katten en andere zoogdieren.

Een pad zal zijn gifstoffen nooit afscheiden als je hem niet actief lastigvalt.

Some figure

6. Hallucinogene padden?

Een andere curiositeit over padden is dat in bepaalde culturen de bufotoxinen die ze produceren in het verleden als psychedelica zijn gebruikt. Dit is het geval bij Incilius alvarius, een amfibie die genoeg gif kan produceren om een volwassen hond te doden.

De 5-MeO-DMT-verbindingen en de bufotenine in de uitgescheiden vloeistof zijn krachtige psychoactieve middelen. Gedurende een interval van ongeveer 15 seconden veroorzaken deze zeer sterke effecten bij mensen. De verwerkte vormen van deze toxines (Engelse link) zijn de laatste tijd gebruikt als medicijnen en afrodisiaca. Daarbij is ten minste één menselijke dood door vergiftiging veroorzaakt.

7. Alle padden zijn jagers

Ondanks hun mollige lichamen en algemene onhandigheid, zijn padden strikte carnivoren. Ze voeding zich meestal uitsluitend met levende prooien. Hun jachtstrategie is van het sit and wait-type. Ze wachten gewoon tot hun slachtoffer voorbij komt en bespringen hen, waarbij ze hun plakkerige tong als een val gebruiken.

Padden zijn insecteneters en voeden zich met motten, kevers, mieren, sprinkhanen, wormen, slakken en alle ongewervelde dieren die in hun mond passen. De mariene soort Rhinella vormt een uitzondering op deze regel, omdat hij dankzij zijn ongebruikelijke grootte (ongeveer 50-55 centimeter) ook kan jagen op vleermuizen, vogels, reptielen en zelfs zoogdieren.

In tegenstelling tot de meeste padden, voedt de Rhinella zich ook met dode dieren en hondenvoer.

8. Padden hebben water nodig om zich voort te planten

De meeste soorten padden maken in het voorjaar een tocht van de leefzone naar het broedgebied. Deze plaats van paren en het vrijgeven van de eieren moet een meer of een andere watermassa zijn (permanent of kortstondig). Ze keren altijd naar dezelfde plek terug om zich voort te planten.

De bevruchting van padden is extern: het mannetje omhelst het vrouwtje in een positie die de aplexus wordt genoemd en dit bevordert het vrijkomen van een reeks eieren in het water. Het mannetje bevrucht haar en laat haar snel in de steek, want het is zijn bedoeling om zoveel mogelijk eitjes te bevruchten.

Een vrouwtje van de Bufo bufo-soort kan in één keer 3.000 tot 6.000 eieren leggen. Hoewel dit aantal overdreven lijkt, moet je er rekening mee houden dat de overgrote meerderheid van de larven zal sterven, hetzij in hun kikkervisjesfase, voordat ze uitkomen, of net wanneer ze metamorfoseren uit het water. Deze dieren leggen veel eieren, maar slechts weinigen bereiken de volwassen leeftijd.

9. Een explosieve voortplantingsmethode

Hoewel elke soort anders is, is een ander algemeen kenmerk van padden dat hun voortplanting meestal explosief is. Honderden mannetjes gaan naar hetzelfde water om te zingen en vrouwtjes aan te trekken, ze onderscheppen ze zo snel mogelijk om ze te kunnen bespringen. Het is normaal dat mannetjes elkaar verdringen of bespringen in een daad van reproductieve razernij.

Hoe schokkend het ook mag lijken, soms worden paringsballen of voortplantingsballen van 4, 5, 6 of meer mannetjes waargenomen die hetzelfde vrouwtje omhelzen. De druk is zo groot dat hij soms verdrinkt en sterft aan het gewicht van zijn tegenstanders voor of nadat de eieren in het water gelegd zijn.

Explosief fokken minimaliseert de snelheid van predatie door jagers, maar verhoogt de concurrentie tussen mannetjes van dezelfde soort aanzienlijk.

Some figure
Onder al deze mannetjes zit een vrouwtje!

10. Het zijn geen gevaarlijke dieren en hebben onze hulp nodig

Als laatste van onze curiositeiten over padden moet worden benadrukt dat het geen gevaarlijke dieren zijn. Hoewel ze bufotoxinen produceren die zeer onaangename symptomen kunnen veroorzaken, zul je de effecten ervan niet opmerken tenzij je een exemplaar in je mond (!) stopt of in je ogen wrijft nadat je er eentje hebt aangeraakt.

Deze amfibieën zijn extreem vreedzaam en zoeken nooit een directe confrontatie. Bovendien worden padden, en 41% van de amfibieën in het algemeen, met uitsterven bedreigd. Dat komt doordat klimaatverandering, watervervuiling, de introductie van exotische soorten en bepaalde infectieziekten hen in een alarmerend tempo doden.

Deze schattige kleine gewervelde dieren hebben instandhoudingsinspanningen nodig voordat het te laat is. We hopen dat je genoten hebt van onze curiositeiten over padden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pettit, G. R., Kamano, Y., Drasar, P., Inoue, M., & Knight, J. C. (1987). Steroids and related natural products. 104. Bufadienolides. 36. Synthesis of bufalitoxin and bufotoxin. The Journal of Organic Chemistry, 52(16), 3573-3578.
  • Pettit, G. R., & Kamano, Y. (1972). The structure of the steroid toad venom constituent bufotoxin. Journal of the Chemical Society, Chemical Communications, (2), 45a-45a.
  • Ashok, G., Sakunthala, S. R., & Rajasekaran, D. (2011). An interesting case of cardiotoxicity due to bufotoxin (toad toxin). The Journal of the Association of Physicians of India, 59, 737-738.
  • Lajmanovich, R. C. (1994). Hábitos alimentarios de Bufo paracnemis (Amphibia, Bufonidae) en el Paraná medio, Argentina. Revista de Hydrobiologia Tropical, 27(2), 107-112.
  • Coloma, L. A., Lötters, S., & Salas, A. W. (2000). Taxonomy of the Atelopus ignescens complex (Anura: Bufonidae): designation of a neotype of Atelopus ignescens and recognition of Atelopus exiguus. Herpetologica, 303-324.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.