Logo image
Logo image

Het kattenluik: uitgevonden door Isaac Newton!

3 minuten
Het kattenluik lijkt een zeer voor de hand liggende uitvinding die iedereen had kunnen bedenken, maar hier vertellen we je hoe het tot stand kwam.
Het kattenluik: uitgevonden door Isaac Newton!
Laatste update: 28 november, 2022

Het kattenluik is een van de nuttigste uitvindingen voor katten in onze huizen, maar wist je dat de eerste vooral werd uitgevonden ten behoeve van zijn schepper, die niemand minder was dan Isaac Newton zelf? Althans, dat is wat Cyril Aydon ons vertelt in “Scientific Curiosity.”

Aydon crediteert Newton met het pionieren van deze uitvinding. Deze wetenschapper kwam namelijk met een prototype van het apparaat dat tegenwoordig vele varianten kent. Zoals hij het vertelt, moest Newton zich heel zorgvuldig op zijn onderzoek concentreren. Zijn kat miauwde echter voortdurend om in en uit het huis gelaten te worden.

Wetende hoe veeleisend katten zijn, kunnen we ons niet voorstellen dat een van de vaders van de moderne wetenschap zich telkens liet afleiden om zijn huisdier een plezier te doen. Dus kwam hij op het idee dat zij zelf naar believen in en uit kon gaan, zonder hulp van hem. Dankzij dit was het eerste kattenluikje een gat in de onderkant van een deur van het huis van Isaac Newton.

Hoe zit het met moderne kattenluikjes?

Some figure

Het verhaal van de wetenschapper eindigt daar niet, sterker nog, het wordt heel grappig. Newtons kat raakte eraan gewend om rond te zwerven en met andere katten in de straat rond te hangen, en raakte zelf zwanger.

Toen de kittens geboren waren, kon Isaac Newton, een van de meest briljante geesten uit de geschiedenis, niets anders bedenken dan een kleiner gat te maken waar de kittens in en uit konden gaan.

Het is ironisch dat het niet bij de wetenschapper opkwam dat de kittens hetzelfde gat als de moeder konden gebruiken om het huis in en uit te gaan!

Dit “kattengat” was echter verre van perfect. De gaten lieten meer licht binnen dan hij wilde, en dat schaadde zijn experimenten. Daarom besloot hij ze te bedekken met vilt, zodat de kat en de kittens er gemakkelijk in en uit konden. Newton’s kattenluik kwam nu dus heel dicht bij het echte werk!

Tegenwoordig zijn er verschillende ontwerpen. De meest voorkomende soort is een scharnierend paneel. Het lijkt op de deurtjes van de kattenbakken voor katten. Sommige modellen zijn echter zo geavanceerd dat ze een veer bevatten ter bescherming tegen wind en regen.

Maar deze zijn niets vergeleken met die welke door technologie bestuurd worden, die door radiofrequentie de plaats en het lezen van de microchip die we in onze huisdieren stoppen kunnen vaststellen, waardoor het gebruik van de halsband overbodig wordt.

Toepassingen van het kattenluikje

Some figure

Het kattenluik kunnen we ook monteren op plaatsen waar we niet willen dat de hond binnenkomt. Tenminste, als het een grote hond is. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat hij het eten van de katten niet opeet. Het is een geweldige uitvinding die ook het miauwen en krabben dat ze aan de deuren maken voor ons om ze in en uit te laten, vermindert of helemaal elimineert.

Maar, zonder twijfel, het beste gebruik van het kattenluik is als hun deur om te schuilen als het buiten guur weer wordt. Het beste voor hen is te weten dat ze altijd weer naar binnen kunnen wanneer ze maar willen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • “Primera puerta para mascotas con certificación de casa pasiva del mundo presentada en Ecobuild 2014” . www.gizmag.com . Consultado el 7 de julio de 2016 .
  • “Puertas automatizadas para mascotas: puerta para mascotas” . Consultado el 7 de julio de 2016 .
  • “PetWALK puerta automática para mascotas evita marcas de patas mojadas alrededor de la casa” . Ubergizmo . 2014-03-13 . Consultado el 7 de julio de 2016 .

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.