Logo image
Logo image

Dieren die levenslang bij elkaar blijven

4 minuten
Hoewel de meeste dieren in de loop van hun leven talloze keren van partner wisselen, zijn er bepaalde soorten die voor het leven paren. We vertellen je meer in dit artikel.
Dieren die levenslang bij elkaar blijven
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 11 september, 2023

Monogamie bestaat niet alleen binnen menselijke relaties. Ook in de natuur vinden we dieren die levenslang bij elkaar blijven. Ja, er zijn bepaalde soorten die slechts één partner kiezen om een langdurige relatie mee te hebben. Dit komt niet vaak voor, maar deze dieren ontwikkelen banden die veel verder gaan dan de basisbehoeften van voortplanting.

De redenen die verklaren waarom sommige dieren die levenslang bij elkaar blijven

Sommige dieren ontwikkelen banden die veel verder gaan dan voortplanting. Meestal heeft de verklaring achter hun gedrag met meer dan romantiek te maken. In feite is romantiek niet de echte hoofdpersoon van dit verhaal.

Wat is dan de echte reden waarom dieren levenslang bij elkaar blijven? Eigenlijk zijn er verschillende motieven (Engelse link), maar we kunnen ze terugbrengen tot twee: Nabijheid en het verzorgen van hun jongen.

Standaard gaan deze dieren een permanente band aan met een ander lid van dezelfde soort in de buurt. Met andere woorden, nabijheid wordt een kwestie van overleven en voortplanting.

De verzorging van hun jongen is een ander belangrijk aspect als het gaat om de vraag waarom dieren één partner voor het leven kiezen. Net als bij mensen is goed ouderschap en het verdedigen van hun jongen primordiaal.

Met andere woorden, in veel gevallen blijven deze dieren bij elkaar voor het welzijn van hun jongen. In een onherbergzame omgeving vol gevaar vergroot samenblijven de overlevingskans van hun jongen.

De ongelooflijke dieren die levenslang bij elkaar blijven

Parkieten

Parkieten behoren tot de trouwste dieren die we in de natuur kunnen vinden. Ze zijn uiterst sociaal en als ze eenmaal hun partner hebben gevonden, blijven ze voor altijd bij elkaar. Wanneer een parkiet sterft, kan de overlevende partner zelfs zeer sterke episodes van angst en stress krijgen.

Pinguïns

Some figure

De klimatologische omstandigheden waarin deze dieren geboren worden en opgroeien zijn zeer extreem. De enige manier voor jonge pinguïns om te overleven en volwassen te worden is de vereniging en kracht van hun ouders. In dit geval zijn zowel mannetjes als vrouwtjes verantwoordelijk voor de verzorging van hun eieren en de opvoeding van hun jongen.

Grijze wolf

De grijze wolf, die afkomstig is uit Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Eurazië, is ook een van de monogame dieren die het meest in het oog springt. Deze wolvensoort vormt een roedel die bestaat uit een mannetje, vrouwtje en hun jongen.

Deze wolven zijn uiterst beschermend en trouw. Als iemand of iets een lid van hun roedel aanvalt, zal de aanvaller dan ook de woede van de wolven onder ogen moeten zien.

Albatros

De albatros is een van de vogelsoorten die altijd teruggaat naar dezelfde partner. Deze vogels doen er aanzienlijk lang over om geslachtsrijp te worden. Maar als ze zich eenmaal voortplanten, blijven ze de rest van hun leven bij dezelfde partner. Zelfs als ze de wereld rondreizen, komen ze altijd terug bij hun enige partner.

Franse keizersvissen 

Deze prachtige vissen zijn zeer trouw en beschermend. Als ze zich eenmaal beginnen voort te planten, blijven ze bij dezelfde partner tot ze sterven. In tegenstelling tot andere diersoorten, zorgen de ouders niet voor hun jongen zodra die uit het ei komen. Ze blijven echter net zo goed bij elkaar, omdat dit de beste manier is om het op te nemen tegen andere roofdieren.

Uilen

Some figure

Uilen blijven veel langer bij elkaar dan de tijd die ze nodig hebben om zich voort te planten en hun jongen groot te brengen. Zowel moeder als vader nemen de verantwoordelijkheid op zich om hun jongen te verzorgen en te voeden. Bovendien zijn ze heel beschermend, en zijn ze zelfs bereid hun leven te verliezen om hun eigen kind te beschermen.

Gibbons 

Gibbons zijn een primatensoort die paren voor het leven heel natuurlijk vindt. De band die ze ontwikkelen is meestal heel sterk, en de redenen waarom ze bij dezelfde partner blijven zijn eerder praktisch dan romantisch.

Gibbon paren delen hun middelen en voeden hun kroost op als een team. Ze brengen de hele tijd samen door, wat een grotere wederzijdse bescherming betekent tegen de bedreigingen van andere dieren. Ook kunnen ze zo energie besparen en hun hulpbronnen maximaliseren.

Termieten

Als je aan dieren die levenslang bij elkaar blijven denkt, denk je waarschijnlijk niet aan insecten. Termieten kunnen echter ook voor het leven paren. Dit geldt niet voor alle termieten, maar wel voor bepaalde termietsoorten. Na een tijd van verkering zoeken termietenkoppels een veilige plek om zich voort te planten en stichten ze een nieuwe kolonie waar ze koning en koningin worden.

Deze monogame dieren zijn echt buitengewoon. Ze gebruiken hun kracht en eenheid als basis voor het aangaan van de uitdagingen en obstakels die zich in de loop van hun leven kunnen voordoen.

De romantische gevoelens die mensen ervaren zijn niet wat deze dieren drijft om voor het leven te paren. Hun motivatie ligt eerder in praktische zaken, bescherming en het vergroten van de overlevingskansen van hun soort.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.