Logo image
Logo image

Diapauze bij dieren: definitie en voorbeelden

4 minuten
Diapauze is een merkwaardig overlevingsmechanisme en relatief onbekend. Laten we het eens gaan uitzoeken!
Diapauze bij dieren: definitie en voorbeelden
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez

Laatste update: 20 oktober, 2023

Je weet waarschijnlijk al dat veel dieren fascinerende mechanismen hebben om met extreme milieuomstandigheden om te gaan, zoals een bijzonder strenge winter. Diapauze is een van deze mechanismen.

Niet iedereen is echter bekend met die naam en er zijn maar weinig mensen die er alles over weten. Mensen verwarren dit verschijnsel vaak met een winterslaap, maar daar heeft het niets mee te maken. Kom vandaag meer te weten over het fascinerende onderwerp diapauze bij dieren!

Als je alles wilt leren over deze fascinerende aanpassing voor zelfbehoud, blijf dan lezen! Als je er eenmaal mee vertrouwd raakt, zul je je dichter bij de natuur voelen en alles wat zij doet om het evenwicht in haar ecosystemen te bewaren. Laten we aan de slag gaan!

Wat is diapauze bij dieren?

Some figure

Diapauze bij dieren is een fysiologische toestand die wordt gekenmerkt door de inactiviteit van het dier en wordt in gang gezet door specifieke omgevingsveranderingen.

Het voorspelt ongunstige omstandigheden om de overleving van het dier te verzekeren. Naast dit laatste vereist het ook specifieke prikkels om het einde van de ongunstige omstandigheden aan te geven.

Diapauze is dus, zoals de naam al aangeeft, een pauze in de ontwikkeling en groei van een dier in het licht van levensbedreigende externe omstandigheden. Het kan op elk moment van het jaar voorkomen, bij een onverwachte droogte, een bijzonder koude winter, voedseltekorten, enzovoort.

Verschillen tussen diapauze en winterslaap

Bij het lezen van het laatste dacht je misschien snel aan winterslaap en dieren als beren. Maar terwijl diapauze een pauze in de ontwikkeling van een dier is, is winterslaap een lethargisch proces dat altijd in de winter (of zomer, in het geval van estivatie) plaatsvindt.

In diapauze zijn de fysiologische processen niet hetzelfde als in winterslaap. Er is geen daling van de lichaamstemperatuur, noch een daling van de hartslag en het metabolisme, of de coma-achtige toestand van lethargie.

Aan de andere kant beginnen de fysiologische processen van de diapauze voordat de ongunstige verschijnselen zich voordoen. Ze worden geactiveerd door de prikkels die ze voorspellen, niet door de ongunstige situatie zelf.

Verschillen tussen diapauze en rust

Een ander proces dat lijkt op diapauze is rust. Die bestaat uit een periode van rust waarin de stofwisseling vertraagt, maar het dier zich nog wel kan bewegen om te profiteren van de beschikbare hulpbronnen. Soms wordt diapauze gevolgd door een periode van rust, zodat het dier zich voorbereidt om te profiteren van gunstige omstandigheden zodra die zich voordoen.

Soorten diapauze bij dieren

Niet alle diapauzes zijn hetzelfde, hoewel ze inspelen op dezelfde overlevingsbehoefte. Momenteel onderscheidt men 2 soorten, de obligatoire en facultatieve diapauze, zoals je hieronder kunt lezen:

  • Verplicht: het dier gaat in een bepaalde fase van zijn leven in deze toestand, omdat hij samenvalt met perioden van schaarse middelen.
  • Facultatief: de diapauze wordt alleen ingeleid als de milieuomstandigheden ongunstig dreigen te worden.

Fasen van diapauze

Dit proces doorloopt verschillende fasen waarbij de werking van het lichaam van het dier geleidelijk verandert. Laten we ze elk in detail bekijken:

  1. Inductie. In deze fase reageert het dier op de zogenaamde “symbolische signalen”. Dat zijn signalen die een verandering in de milieuomstandigheden voorspellen. Denk aan variatie van de fotoperiode, chemische veranderingen in de planten waarmee het zich voedt, daling van de temperatuur, enz.
  2. Voorbereiding. Er worden veel vetten, koolhydraten en eiwitten verzameld om in leven te blijven tijdens de diapauze. Sommige soorten slaan deze fase over en gaan direct van inductie naar initiatie.
  3. Initiatie. Deze fase begint wanneer de morfologische ontwikkeling van het dier stopt. Enzymatische veranderingen beginnen om bestand te zijn tegen toekomstige ongunstige omstandigheden, veranderingen in gedrag of metabolisme.
  4. Onderhoud. Het metabolisme blijft op een laag niveau en de groei staat stil. In deze fase neemt de gevoeligheid voor omgevingsveranderingen weer toe, om die te kunnen waarnemen die het einde van de diapauze aangeven.
  5. Beëindiging. Het organisme reactiveert geleidelijk als zich gunstige omstandigheden voordoen. In het geval van obligate diapauze wordt dit proces gedicteerd door het genoom van het dier.

Voorbeelden

Some figure

Diapauze komt veel voor bij insecten, vooral in hun larvale stadia. Zo kan een rups die zijn pop maakt om in de winter te metamorfoseren, zijn uitkomen uitstellen tot een paar maanden later als de winter bijzonder koud is.

Coleoptera daarentegen ondergaan meestal een periode van diapauze in de zomer, waar droogte en hittegolven vaker voorkomen.

Anderzijds is er ook wat we embryonale diapauze (Engelse link) noemen, typisch voor buideldieren en andere zoogdieren.

Het lichaam van de rode kangoeroe (Macropus rufus), bijvoorbeeld, is in staat de ontwikkeling van een embryo te stoppen als het een zogend kalf in zijn marsupium heeft. Dit embryo blijft dan in diapauze totdat het lichaam van de moeder de biologische middelen kan dragen die nodig zijn voor een zwangerschap.

Diapauze is dus een biologisch mechanisme dat de overleving van individuen verzekert wanneer de omgeving er niet geschikt voor is. Opnieuw verrast de natuur ons met strategieën om zich zelfs aan haar eigen onverwachte veranderingen aan te passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Koštál, v. (2006). Eco-physiological phases of insect diapause. Journal of Insect Physiology. Volume 52, Issue 2, Pages 113-127. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022191005002052?via%3Dihub
  • Gutiérrez, D. (2005). Diapausa: Causas, mecanismos, consecuencias. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/55779/DIAPAUSA.pdf?sequence=1
  • Tougeron, K. (2019). Diapause research in insects: historical review and recent work perspectives. Entomologia Experimentalis et Applicata167(1), 27-36.
  • Saunders, D. S. (2020). Dormancy, diapause, and the role of the circadian system in insect photoperiodism. Annual Review of Entomology65, 373-389.
  • Deng, L., Li, C., Chen, L., Liu, Y., Hou, R., & Zhou, X. (2018). Research advances on embryonic diapause in mammals. Animal reproduction science198, 1-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.