Waarom je de snorharen van je hond niet moet trimmen
Een reis naar de hondentrimmer lijkt voor ons veel op een reis naar de kapper. Elke salon is echter anders en in beide soorten salons zijn er veel stijlen om uit te kiezen. Net als haar of vacht groeien ook de snorharen van je hond weer aan. Dus als ze getrimd zijn, is dat niet permanent.
Honden hebben snorharen op hun neus boven hun bovenlip, kin en voorhoofd. Als je ze trimt, kan het geen kwaad, maar de snorharen van een hond zijn als een zesde zintuig, en dus zou je voor een tijdje hun mogelijkheden om te spelen of te jagen kunnen beperken.
De snorharen van een hond hebben wortels die drie keer dieper zijn dan normaal haar. Bovendien zijn de snorharen zelf twee keer zo dik en honden gebruiken ze om de wereld om hen heen te voelen.
Snorharen helpen honden bijvoorbeeld om luchtstromingen te voelen en die informatie te gebruiken om de grootte en vorm van voorwerpen in de buurt te bepalen. Ook kunnen ze de weg in een nauwe of smalle doorgang vinden.
Bovendien beschermen snorharen de ogen van honden, ongeveer zoals wimpers dat doen bij mensen. Als je ze aanraakt, zullen ze waarschijnlijk knipperen.
Als je je afvraagt of het trimmen van snorharen positief of negatief kan zijn voor je kleine vriend, zijn hier enkele feiten waarmee je rekening kunt houden om de beste beslissing te nemen.
Alles over de snorharen van een hond
De snorharen van een hond maken deel uit van zijn zintuigen. Ze gebruiken ze om informatie te verzamelen over hun omgeving. Met de haren kan de hond in feite afstanden meten en bepalen.
In zekere zin functioneren ze als de antennes van een insect. Ze reageren op aanraking, en, zoals we al eerder zeiden, zullen ze waarschijnlijk knipperen als je ze aanraakt.
Wees voorzichtig! Als je de snorharen van je hond trimt, betekent dat niet dat je huisdier rondjes gaat lopen. Hun oriëntatie zal er echter op een of andere manier onder lijden.
Hoewel er veel verschillen zijn, is de praktijk van het trimmen van snorharen geaccepteerd bij veel rassen die lang haar hebben. Bij de meeste kortharige rassen daarentegen raakt men ze meestal niet aan. De beste manier om erachter te komen of je trimsalon van plan is de snorharen van je hond te trimmen is door het te vragen.
Sommige trimsalons beweren vaak dat het trimmen van snorharen in overeenstemming is met de rasstandaarden, maar niet alle standaarden specificeren of snorharen getrimd moeten worden. De keuze wordt dus aan de eigenaren overgelaten.
Aan de andere kant moet je bedenken dat als snorharen getrimd worden, een hond gedesoriënteerd kan raken. Met verminderde sensorische informatie kan je hond angstig of onzeker worden over zijn omgeving en zich vreemd gaan bewegen. Ze kunnen zelfs bang worden, hun gedrag veranderen, of agressief worden.
Voor- en nadelen van het trimmen van hondensnorharen
Sommige eigenaren trimmen de snorharen van hun hond omdat ze vinden dat het hen een schoner uiterlijk geeft en een voorsprong op de concurrentie. Anderen, aan de andere kant, vinden het gewoon leuk dat hun huisdier er “netter” uitziet.
De procedure op zich kan ongemakkelijk zijn, en extreem pijnlijk als de trimsalon plukt in plaats van knipt.
Praat met je dierenarts en kom tot een gezamenlijke beslissing als je de snorharen van je hond gaat trimmen. Als je het ermee eens bent, houd dan toezicht op hoe de trimsalon het doet.
Onthoud dat de keuze om de snorharen van je hond te trimmen een strikt esthetische is. Laat je dus niet wijsmaken dat het een geaccepteerde handeling is voor elke hond die door de deur van een trimsalon loopt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Yllera, M., Camiña, M. & Cantalapiedra, J. (2016) Comportamiento y órganos de los sentidos de los animales. Monografias do IBADER- Serie Pecuaria 2. Universidad de Santiago de Compostela. Lugo.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.