Mijn aquarium lekt: wat is de oorzaak?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Aquaria zijn tegenwoordig een van de meest gezochte huisdecoraties, vanwege de prachtige vissen die je erin kunt huisvesten. Er kunnen zich echter problemen voordoen, en je moet voorzichtig zijn als je ze probeert op te lossen. Een voorbeeld zijn aquaria die water verliezen, daardoor kunnen de chemische parameters die de vissen gezond houden veranderen. Ontdek hier wat je moet doen als je aquarium lekt.
Hoewel waterverlies in een aquarium gemakkelijk op te lossen is, moet je toch de bron van het probleem opsporen. Dit is noodzakelijk om problemen in de toekomst te voorkomen. In het ergste geval zal het nodig zijn een glasplaat in de bak te vervangen. Lees verder en ontdek de redenen waarom een aquarium water verliest.
Hoe detecteer ik of het aquarium lekt?
De beste manier om waterverlies in de bak op te sporen is met een visueel teken aan de buitenkant van het glas – een soort merkteken of etiket op het glas buiten het aquarium dat het actuele volume water aangeeft dat het bevat. Zo kun je gemakkelijk zien of het niveau ervan gedaald is.
Sommige mensen gebruiken een meetlint om bij benadering een idee te krijgen van hoeveel er ontbreekt.
Waarom verliest een aquarium water?
Er zijn twee redenen waarom een aquarium water verliest: lekkage en verdamping. Beide zijn vrij eenvoudig op te lossen en hebben meestal geen invloed op het leven van de vissen. Bedenk echter dat waterverlies ook invloed heeft op de chemische parameters (Engelse link) van de bak, dus moet het snel aangevuld worden om andere soorten problemen te voorkomen.
Verdamping uit het aquarium
De bak zal op natuurlijke wijze een deel van zijn vloeistof verliezen. Dit komt doordat de aquariumverlichting het wateroppervlak verwarmt en een verdampingsproces op gang brengt dat het vloeistofniveau verlaagt. Bovendien ontstaat deze situatie ook door het verschil in omgevingstemperatuur, en sommige plaatsen zijn gevoeliger voor waterverlies dan andere.
Kortom, het water warmt op en ontsnapt geleidelijk doordat het in een gas verandert. Deze gebeurtenis komt vaker voor in rifaquaria vanwege de temperaturen en het licht (beide heel andere parameters dan buiten). Ook mensen die carterfilters gebruiken verliezen meer vloeistof door de configuratie van hun bak.
Hoe voorkom ik aquariumverdamping?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een deksel dat de bak hermetisch afsluit niet de beste optie. Dit komt omdat de vloeistof ook lucht nodig heeft om zuurstof te geven. Dit voorkomt weliswaar waterverlies, maar daardoor komen bacteriën en andere bestanddelen in contact met de vissen. Daardoor kunnen vissen gemakkelijk vergiftigd raken of ziek worden.
Verdamping in het aquarium (Engelse link) is een proces dat niet helemaal kan worden uitgebannen. Het kan echter wel verminderd worden door andere accessoires te gebruiken. Enkele manieren om dit te bereiken zijn als volgt:
- Koop zelfvullende systemen. Dit is een automatisch mechanisme dat het waterpeil weer laat stijgen als het tot een bepaald punt zakt.
- Alleen koudwatervissen houden. Door vissen te houden die aan koud water aangepast zijn, kan je de mate van de verdamping sterk verminderen. Dat komt door het verwaarloosbare verschil tussen het temperatuurbereik van het aquarium en de buitentemperatuur.
- Koop aquaria met dik glas. Glas heeft de neiging heel snel op te warmen als het dun is. Door de breedte te vergroten loopt de temperatuur niet zo gemakkelijk op.
Lekken in het aquarium
Als je aquarium lekt, kan dat komen door kleine barstjes in het glas. In deze gevallen daalt het vloeistofniveau geleidelijk, op een manier die erg lijkt op wat er gebeurt bij verdamping. Glasbreuken veroorzaken echter waterverzadiging, die kan worden opgespoord door de omgeving van de bak te controleren.
Hoe kan ik aquariumlekken repareren?
Om aquariumlekken te repareren, moet je eerst de ernst van de breuk controleren. Als het glas een kleine barst heeft, kun je siliconen gebruiken om hem tijdelijk te repareren. Is de scheur echter vrij lang, dan is het beter het hele glaspaneel te vervangen. In beide gevallen moet je de bak leegmaken om de reparatie uit te voeren.
Onthoud dat de siliconen 100% neutraal moeten zijn om ze in aquaria te kunnen gebruiken. Anders kan het, als het in contact komt met water, giftige stoffen afgeven en de vissen vergiftigen. Zorg er ook voor dat alle reparaties aan de binnenkant van de bak worden uitgevoerd. Dit is belangrijk om de visuele esthetiek niet aan te tasten.
Is het goed om het aquarium met siliconen te bevestigen?
Siliconen zijn de “lijm” die je kunt gebruiken om de verschillende panelen van je aquarium aan elkaar te bevestigen. Daardoor is er geen gevaar als je, zoals we eerder zeiden, de juiste soort siliconen gebruikt.
Repareer je er echter een kleine scheur mee, dan moet je er rekening mee houden dat dit maar een tijdelijke methode is. Je zult het glas eerder vroeger dan later moeten (laten) vervangen. Laat de barst niet te lang zitten, anders loop je het risico dat de bak helemaal breekt.
Opletten is de beste preventie om te voorkomen dat je aquarium lekt
Zoals je je nu gerealiseerd zult hebben, verliezen aquaria regelmatig water. Toch kun je het beste dagelijks controles uitvoeren om zeker te zijn dat er geen scheurtjes zijn. Zowel het aquarium zelf als de vissen kunnen in zo’n situatie negatief beïnvloed worden.
Onthoud dat eventueel verloren water zo snel mogelijk vervangen moet worden om je vissen niet in gevaar te brengen. Zolang je aandacht blijft schenken aan de behoeften en conditie van je vissen, zul je mogelijke problemen voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rottmann, R. W., & Campton, D. E. (1989). Technical Notes: Multiple-Tank Aquarium System with Recirculating Water for Laboratory Studies of Freshwater Fishes. The Progressive Fish-Culturist, 51(4), 238-243.
- Wolfenden, D. (2016). Breaking Down the Marine Aquarium. UltraMarine Magazine, (59), 66.
- Clark, J. R. (1964). Sea-water systems for experimental aquariums: a collection of papers (Vol. 63). US Bureau of Sport Fisheries and Wildlife.
- Kidd, A. H., & Kidd, R. M. (1999). Benefits, problems, and characteristics of home aquarium owners. Psychological Reports, 84(3), 998-1004.
- Shannon, S. (1984). Aquarium Maintenance Manual. University of Hawaii: Honolulu.
- Datta, S. (2012). Aquarium Water Quality Management. FISHCOOPS Edition: XXVI (III), 9-16.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.