Hygiëne thuis met je huisdier
Als het op hygiëne thuis met je huisdier aankomt, moet je echt goed opletten. Je bent misschien gewend geraakt aan haren op je kleren of aan de ochtendadem van je hond, maar het doel is niet zozeer om je huis sprankelend schoon te houden, maar wel om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Dit geldt ongeacht hoeveel dieren er in je huis zijn.
Daarom moet je, wanneer je met een huisdier samenwoont, een strikte schoonmaakroutine hebben. Hoewel dit varieert naargelang welk dier je hebt, zijn er een aantal basisrichtlijnen die gelden voor elk huishouden met meerdere diersoorten. Laten we ze eens van dichtbij gaan bekijken.
Hygiëne thuis met een huisdier: maatregelen om te nemen
Alle gezinsleden, mensen of andere, hebben altijd baat bij een schone en goed verzorgde omgeving. Deze hygiënemaatregelen gelden echter niet alleen voor het huis, maar ook voor het huisdier zelf en voor jou. Hier zijn enkele nuttige tips om dit te bereiken.
Hoewel het niet altijd mogelijk is, zou elk dier idealiter zijn eigen ruimte moeten hebben. Dat wil zeggen een kamer of ruimte die ze “thuis” kunnen noemen. Hier zullen ze eten, rusten en zich ontspannen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven van je huisdier, maar werkt ook als een barrière om de verspreiding van ziekten en andere kwalen, zoals parasieten, tegen te gaan.
Heb je geen geschikte ruimte, dan moet je een deel van je woonruimte speciaal voor hen aanpassen. Hoewel dieren zoals konijnen en papegaaien zich in het huis moeten kunnen bewegen, is het voor alle dieren het beste dat ze een ruimte hebben die gereserveerd is voor activiteiten als eten, slapen en naar het toilet gaan.
Dagelijks schoonmaken
Een ruimte die dieren gebruiken kun je niet langer dan een dag of twee zonder schoonmaken laten. Bedenk bijvoorbeeld dat hun uitwerpselen en urine niet weggespoeld worden, en een mogelijke veroorzaker van infectie zijn. Denk ook aan het vuil dat ze op hun poten kunnen meedragen, het haar dat ze afwerpen, en de ziekteverwekkers die in hun mond aanwezig zijn.
Hygiëne thuis betekent dat vloeren en oppervlakken elke dag ontsmet moeten worden. Ook elementen zoals voederbakken, bedden en speelgoed moeten regelmatig gewassen worden, vooral de voederbakken.
Hygiëne van huisdieren thuis
Sommige dieren, zoals katten en konijnen, moeten niet in bad, maar andere, zoals honden, hebben wel een badroutine nodig (en in het algemeen al diegenen die vaak naar buiten gaan). Overleg met je dierenarts hoe vaak ze in bad moeten, zodat je ze geen problemen bezorgt; te veel baden kan ook schadelijk zijn.
Menselijke hygiëne
Je weet waarschijnlijk dat sommige ziekten tussen mensen en niet-mensen reizen, en in beide richtingen. Zorg daarom voor je eigen hygiëne en denk er vooral aan je handen vaak en altijd te wassen na het aanraken van je dierlijke metgezel.
Sommige reptielen, zoals schildpadden, kunnen salmonellose bacteriën op hun huid dragen, dus je moet altijd je handen wassen na ze aangeraakt te hebben, ook al zijn ze gezond.
Gebruik van specifieke producten
Bleekmiddel en ammoniak zijn over het algemeen nooit aan te bevelen voor het ontsmetten van ruimten. Dit omdat ze sommige diersoorten (zoals honden en katten) aanmoedigen om in die ruimten te urineren. Bovendien kunnen producten met sterke geuren en bijtende chemicaliën de gezondheid van kleine dieren en van mensen met een scherp reukvermogen schaden.
Daarom is het altijd het beste om voor huizen met dieren specifieke producten te kopen, die ziekteverwekkers elimineren en tegelijk mens en dier veilig houden. Je dierenarts kan je vertellen welke het meest geschikt zijn voor je huisdier.
Is het goed om luchtverfrissers te gebruiken?
Sommige baasjes vinden het moeilijk om een aangename omgevingsgeur te handhaven bij de verzorging van sommige dieren, zoals fretten. Als ze niet kunnen wennen aan deze geuren (die volkomen ongevaarlijk zijn), nemen ze vaak hun toevlucht tot luchtverfrissers, kaarsen, enzovoort. Maar hoe veilig zijn die?
De waarheid is dat het helemaal van de soort afhangt. Van reukgevoeligheid tot mogelijke vergiftiging, wat wij denken dat een aangename geur is, kan voor hen problematisch zijn. Zoek daarom, voor je deze producten gebruikt, uit welke stoffen de gezondheid van je huisdier kunnen schaden.
Wel of niet samen met je huisdier in bed slapen?
Dit is een omstreden kwestie. Het is waar dat samen in bed slapen met je hond, bijvoorbeeld, heel heilzaam kan zijn voor jullie beiden. Uit het oogpunt van hygiëne, is het echter beter aparte bedden te hebben. Sommige deskundigen adviseren zelfs aparte kamers.
Ook al is deze vraag aan elk individu. Wat aanbevolen wordt is, als je je huisdier bij je in bed laat slapen, de lakens vaak te verschonen en ze en de kamer elke dag te luchten. Verwijder ook haren in het geval van honden en katten.
Bedenk ten slotte dat het belangrijk is dat de kamers die door je dieren gebruikt worden zo eenvoudig mogelijk zijn. Kies voorwerpen die in de wasmachine kunnen, meubels zonder holtes, gesloten bergruimten, enzovoort. Als je zonder uitzondering elke dag moet schoonmaken, is het het beste om het jezelf gemakkelijk te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acosta-Jurado, D. C., Castro-Jay, L. I., & Pérez-García, J. (2017). Parásitos gastrointestinales zoonóticos asociados con hábitos de higiene y convivencia en propietarios de caninos. Biosalud, 16(2), 34-43.
- Martín Abellán, A., & Anguas Gracia, A. Programa de educación para la salud: Zoonosis en mascotas, ¿un riesgo para la salud?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.