Logo image
Logo image

Hoe kun je goed voor je boxer zorgen?

8 minuten
Met een gespierd lichaam en een aanhankelijk karakter vraagt de boxer om specifieke aandacht om een voldoende kwaliteit van leven te kunnen hebben. Verzorging van hun dieet in elke periode van vitaal belang. Een flinke dosis lichaamsbeweging en voldoende aandacht zijn enkele van de belangrijkste verzorgingsaspecten voor dit ras.
Hoe kun je goed voor je boxer zorgen?
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Geschreven door Laura Morales Negrin
Laatste update: 21 december, 2022

Als je besluit een hond als huisdier te nemen, raden we je aan eerst uit te zoeken hoe je voor dat specifieke ras moet zorgen. Niet alle honden hebben dezelfde verzorging nodig. Daarom is navraag doen over de verzorging die elk specifiek ras nodig heeft essentieel. In het artikel van vandaag bekijken we hoe je goed je boxer kunt zorgen.

Wat dit ras betreft, kunnen we benadrukken dat het middelgroot is, met veel kracht en tomeloze energie. Hij is erg speels en actief, wat van jongs af aan een goede training vereist. Daarnaast zijn er bepaalde andere verzorgingsaspecten waarvan je op de hoogte moet zijn. Als je meer wilt weten, lees dan verder.

Kenmerken van de boxer

Het ras is ontstaan in Duitsland in de 19e eeuw, als resultaat van een kruising tussen de bulldog en de bullenbeisser of Duitse bulldog. Het kreeg grote internationale bekendheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die periode werden deze dieren gebruikt als waakhonden en als boodschappers. Tot op de dag van vandaag worden ze als uitstekende huisdieren beschouwd.

Ze kunnen tussen de 27 en 31 kilo wegen, en hebben vierkante koppen en brede zwarte truffelsnuiten. Hoewel ze imposant lijken met hun gespierde en compacte lichaamsbouw, zijn het in werkelijkheid heel aanhankelijke dieren.  Ze stralen vreugde en vitaliteit uit, ook al kunnen ze wel een beetje ondeugend zijn.

In feite wordt vaak van hen gezegd dat het ‘eeuwige puppy’s’ zijn, omdat het karakter dat alle jonge honden meestal hebben bij de boxer veel langer blijft bestaan. Dit is in gelijke mate positief en negatief.

Een ander opvallend kenmerk van hun lichaamsbouw is hun haarkleur, die meestal tanig of gestroomd is. Ze kunnen witte vlekken hebben, maar volgens de standaard mogen deze niet meer dan 30% van hun lichaam bedekken. Wat hun ogen betreft, die zijn meestal amandelvormig en donkerbruin van kleur.

Some figure

Zorgen voor je boxer-puppy

Bij het opnemen van een boxer-puppy in het gezin moet in gedachten gehouden worden dat het niet verstandig is om dat te doen voor het dier 8 weken oud is. Dit komt omdat de hond dan het begin van zijn socialisatiefase doormaakt met zijn moeder en andere pups (als die er zijn).

Socialisatie is een periode waarin de pup zich begint te verhouden tot zijn hele omgeving. Dit omvat de omgang met andere honden, dieren, mensen, plaatsen, voorwerpen, enz. Als de hond niet goed gesocialiseerd is, zal hij in de toekomst waarschijnlijk gedragsproblemen vertonen.

Vóór zijn komst moeten de basiselementen voor het huisdier klaar staan: een mand, een voederbak, een drinkbak, een speeltje en zijn voedsel. Het speelse en aanhankelijke karakter van deze hond zal zijn opname in het gezin heel gemakkelijk maken.

Deze innemende aspecten mogen zijn eigenaar echter niet laten vergeten hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk met gehoorzaamheidstraining te beginnen.

Wat moet een boxer-pup leren?

Het is belangrijk de boxer goed te trainen vanaf het moment dat hij een puppy is. Voordat het dier één jaar wordt, moet het bepaald gedrag geleerd hebben en een aantal ervaringen opgedaan hebben die zijn goede gedrag als volwassene zullen beïnvloeden.

Een van die ervaringen is de voortdurende socialisatie met mensen, dieren en elementen in de omgeving. Dit is noodzakelijk om in de toekomst ongepaste reacties daarop te voorkomen.

Tot de belangrijkste leerstof die bij het goed zorgen voor je boxer-pup komt kijken, behoren het onder controle houden van zijn beet en hem leren op een krant of in de kattenbak te plassen tot hij mee de straat op mag.

Basis gehoorzaamheidscommando’s, zoals naderen, stil blijven, iets loslaten of gaan zitten zijn ook belangrijk. Ben je zelf niet in staat om je pup te trainen, dan is het ideaal om naar een deskundige in de kynologie te gaan.

Als de pup zijn eerste inentingen krijgt, zal hij naar buiten kunnen, maar eerst is het raadzaam hem thuis te laten wennen aan het gebruik van de halsband en de riem. Bovendien is het ook verstandig om het dier zo snel mogelijk vertrouwd te maken met autoritten.

Als laatste punt over de specifieke verzorging van de boxer-pup is het goed te onthouden dat je in dit stadium confrontaties met situaties die stress of angst veroorzaken moet vermijden. Zo voorkom je het ontstaan van toekomstige trauma’s en angsten.

Zorgen voor goede voeding voor je boxer

Een ander fundamenteel aspect om op te letten als het om de verzorging van boxers gaat, is hun voeding. Omdat het een hoogenergetisch ras is, zal het een calorie-inname nodig hebben die in overeenstemming is met zijn dagelijkse lichamelijke activiteit. Bovendien zal deze voeding moeten samenvallen met de veranderende behoeften van elke levensfase.

Een grote hond kan meer dan 2.000 kilocalorieën per dag nodig hebben.

Puppy stadium

Het puppy stadium van een hond is van cruciaal belang. Elke mislukking met betrekking tot zijn verzorging in deze periode kan zijn volwassen leven beïnvloeden. Daarom is het essentieel dat je, als het op voeding aankomt, kiest voor kwaliteitsvoer dat hem alle voedingsstoffen kan leveren die hij nodig heeft.

Als je geen voer koopt dat speciaal voor het ras ontwikkeld is, is het aan te raden er een te kiezen voor middelgrote rassen. Natuurlijk moet je een variant kiezen die speciaal voor puppy’s bedoeld is.

Volwassen stadium

Als de hond volwassen is geworden, kunnen verschillende soorten voer aangeboden worden om hem verschillende smaken te laten proeven en te bepalen welke hij het lekkerst vindt. Waar altijd op gelet moet worden zijn enkele basiskenmerken, zoals voedsel dat de spijsvertering vergemakkelijkt.

Senioren stadium

Als de hond zijn senioren stadium bereikt -dat wil zeggen vanaf 7 jaar- wordt zijn dieet meestal weer aangepast. Je moet dan kiezen voor een ander soort voer dat bij zijn leeftijd past. Deze brengen gewoonlijk al zijn bestanddelen in evenwicht tot een stadium waarin het dier niet meer zo actief is als toen het jong was.

Het is passend dat de dierenarts de aanbevelingen doet, want als de boxer een gezondheidsprobleem heeft ontwikkeld dat met zijn leeftijd te maken heeft, moet zijn verstrekte voeding daaraan aangepast worden.

In elk van de drie genoemde stadia is het belangrijk de hoeveelheden aan te passen aan de aanbevelingen van de voerfabrikant of die van de vertrouwde dierenarts. Op die manier worden problemen zoals overgewicht vermeden. Als je voor zelfgemaakte diëten kiest, moet dat natuurlijk ook onder professionele aanbeveling gebeuren.

Aandachtspunten om goed voor je boxer te zorgen

Behalve voeding zijn er nog veel andere verzorgingsaspecten waarmee rekening gehouden moet worden. Deze honden zijn bijvoorbeeld erg actief en hebben daarom een flinke dosis dagelijkse beweging nodig.

Je moet ongeveer 3 keer per dag met hem gaan wandelen en hem in de wijde omgeving laten rennen. Ook spelen en omgaan met andere honden is belangrijk voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Boxer gezondheidsproblemen

Net als veel andere rassen kan de boxer lijden aan enkele erfelijke ziekten en andere aandoeningen die het gevolg zijn van omstandigheden. Daartoe behoren een maagtorsie, allergieën, dermatitis, hartproblemen, heupdysplasie en kanker. Men mag echter niet vergeten dat regelmatig bezoek aan de dierenarts kan helpen om elk probleem tijdig op te sporen en behandelen.

Zoals de deskundigen van de De Amerikaanse Kennel Club aangeven (Engelse link) is het belangrijk zich aan het volledige vaccinatieschema van het dier te houden. Dit begint gewoonlijk na 6-8 weken, maar varieert al naar gelang het optreden of uitblijven van sommige aandoeningen.

Daarom zal de dierenarts niet alleen ziekten vroegtijdig kunnen opsporen. Bovendien kan hij of zij ook alle vereiste vaccins aan de hond toedienen en deze bijhouden. Daarnaast kan de dierenarts ook andere soorten aanbevelingen doen op basis van de behoeften van het dier. Dit omvat voeding, hygiëne, en andere dingen.

Anderzijds kan dit ras vatbaar zijn voor een hitteberoerte als de temperaturen erg hoog oplopen. Daarom moet je vermijden om de hond in de zomer overmatig veel en lang aan de zon bloot te stellen. Bovendien verdraagt hij, omdat hij een zeer korte vacht heeft, ook geen overmatige kou. Voor dit ras is het belangrijk in een gematigde omgeving te leven.

Zorgen voor het haar van je boxer

Bij de verzorgingsaspecten betreffende je boxer mag je ook het onderhoud van zijn vacht niet vergeten. Deze hondensoort heeft kort, recht haar, dus de verzorging zal basaal, maar noodzakelijk zijn.

Ongeveer tweemaal per week je boxer borstelen zal helpen om hem schoon te houden zonder vaak in bad te gaan. Tevens zal dit je helpen om al het dode haar te verwijderen.

De baden worden om de 6-8 weken gegeven met warm water en een shampoo voor kortharige honden. Als het dier huidproblemen heeft, is het raadzaam een specifieke shampoo voor die behoefte aan te schaffen. Andere verzorging in verband met zijn hygiëne zijn:

  • Nagels nakijken en knippen.
  • Schoonmaken van ogen en oren.
  • Tanden poetsen.
  • Reinigen rond de snuit, want het is een hond die de neiging heeft veel te kwijlen.
Some figure

De verzorging van een boxer is vergelijkbaar met die van elke andere grote hond. Dit ras heeft echter wel bepaalde speciale kenmerken. Aarzel niet om bij enig onheil over de training en gezondheid van dit ras naar een vakman te gaan voor hulp en advies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rossi, V. (2018). El Boxer. Parkstone International.
  • Tocagni, H. (1969). El perro boxer. Editorial Albatross.
  • Rutledge, P. (1999). Manual práctico del boxer: orígenes, estándar, cuidados, alimentación, aseo, salud, adiestramiento, concursos (No. Sirsi) i9788425511424).
  • Boxer (dog). Recogido el 6 de julio en https://en.wikipedia.org/wiki/Boxer_(dog)
  • Boxer. Recogido el 6 de julio en https://www.akc.org/dog-breeds/boxer/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.