Logo image
Logo image

De voeding voor een teefje na de bevalling

4 minuten
De juiste voeding van een hond na de bevalling is van vitaal belang. Een goede voeding zorgt niet alleen voor het welzijn van de moeder, maar ook van de jongen.
De voeding voor een teefje na de bevalling
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

Zwangerschap is een van de meest delicate momenten voor alle levende wezens. Van complexe dieren als olifanten en honden tot insecten, alle diersoorten hebben in dit leven een gemeenschappelijke missie: hun genetische afdruk achterlaten in de vorm van nakomelingen. Daarom is de voeding voor een teefje na de bevalling van essentieel belang voor haar welzijn en dat van haar pups.

Een dieet rijk aan vitaminen en macronutriënten is van vitaal belang voor de moeder en haar kroost om na de bevalling te overleven. Nu vertellen we je hoe je een teefje moet voeden dat net bevallen is.

De voeding voor een zwanger teefje

De foetussen van honden groeien heel snel, dus is het niet verwonderlijk dat het teefje een paar weken na de bevalling 25% van haar totale gewicht aankomt, zoals studies aangeven. Tijdens de tweede helft van de bevalling kan het gewicht met wel 50% toenemen. Dit wordt vaak verward met overtollig vet door zwaarlijvigheid of gebrek aan beweging.

In elk geval moet opgemerkt worden dat veel eigenaren de hond overvoeren (Engelse link), met de bedoeling haar tijdens de zwangerschap te helpen. Je mag niet vergeten dat het dier regelmatig moet bewegen – ook al is het lichte lichaamsbeweging.

Voedingskenmerken

Om onderscheid te kunnen maken tussen pathologie en normaliteit, heeft de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) een reeks gestandaardiseerde richtlijnen opgesteld voor de voeding van drachtige honden. Als je deze regels met je huisdier volgt, zal haar gewichtstoename het gevolg zijn van de groei van de pups in de placenta.

  • 22% eiwit in de voeding: eiwit maakt tot 50% uit van het drooggewicht van de weefsels van levende organismen. Eiwitopname door de moeder is in dit stadium essentieel, want binnenin worden hele dieren gevormd.
  • 8% vet in de voeding: ondanks de negatieve connotaties zijn vetten essentieel voor het verkrijgen van energie.
  • 0,8% Fosfor en 1% Calcium: Calcium en fosfor zijn nodig voor de botsynthese en de metabolische ontwikkeling bij puppy’s.
  • Meer dan de resterende 50% moet overeenkomen met koolhydraten: koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie bij zoogdieren.

Bovendien bevelen andere professionele bronnen aan om de zwangere hond vitaminesupplementen te geven. Volgens studies kan de consumptie van foliumzuur in de juiste doses bijvoorbeeld schedelafwijkingen voorkomen bij brachycephale hondenrassen.

Some figure

De voeding voor een teefje na de bevalling

Zoals aangegeven door het veterinaire portaal VCA Hospitals, nemen de voedingsbehoeften van een hond die net bevallen is geleidelijk toe, omdat ze nu melk moet produceren. Het kritieke punt wordt bereikt 3 tot 5 weken na de bevalling. In deze tijd heeft ze 2 tot 4 maal meer calorieën nodig dan normaal.

Om een vrouwelijke hond voldoende melk te laten produceren, moet ze over een grote hoeveelheid voedsel kunnen beschikken. Tot de vijfde week na de bevalling is het nodig de volgende tips strikt op te volgen:

  • Geef de moeder voedsel dat zeer rijk is aan voedingsstoffen. Hondenvoer voor pasgeborenen bevat een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen.
  • Het is beter de voedselopname te verhogen tot 3 of 4 keer per dag, in plaats van de hoeveelheid voedsel verdeeld over 2 verschillende opnames te verhogen.
  • De hond moet al het droogvoer eten dat ze gedurende de dag nodig heeft.

Na 5 weken beginnen de pups op het voedsel van de moeder te letten. Ze zullen dan steeds minder melk drinken. Op dit punt is het nodig te beginnen met de calorie-inname van de moeder te verminderen. Daarnaast moet je de nakomelingen aanmoedigen en stimuleren om vast voedsel te gaan eten. Ongeveer 8 weken na de bevalling kan het dieet van de hond weer normaal worden.

Voeding voor een teefje om meer melk te produceren

In principe is het niet nodig om de teef speciaal voedsel te geven om haar meer melk te laten produceren. De natuur is wijs. Als een van de pups ondergewicht heeft, is het ideaal het dier individueel te behandelen, niet via de voeding van de moeder.

Hoe dan ook, elk voedsel dat rijk is aan calorieën is ideaal voor een zogende moeder. Vleeswaren, eieren en natvoer zullen de hond in deze delicate periode verblijden. Vergeet vooral niet dat ze steeds een bron van water ter beschikking moet hebben.

Drie puppy's
Risico’s moeten tot een minimum beperkt worden

Het voeden van een vrouwelijke hond na de bevalling is essentieel voor het welzijn van de nakomelingen, maar vergeet niet dat ook de gezondheid van de moeder op het spel staat. Het is normaal dat de teef 24 uur na de bevalling geen voedsel wil eten. Als deze toestand echter langer aanhoudt, moet je dringend naar de dierenarts.

De moeder kan last hebben van een infectie in de placenta, borstontstekingen en andere ernstige aandoeningen, zoals de aanwezigheid van een dode foetus in haar lichaam. In al deze gevallen is diergeneeskundige behandeling de enige mogelijkheid om het leven van het dier te redden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Post Partum Care in Dogs and Cats, MSD Manuals. Recogido a 24 de mayo en https://www.msdvetmanual.com/management-and-nutrition/management-of-reproduction-dogs-and-cats/postpartum-care-in-dogs-and-cats
  • Fontaine, E. (2012). Food intake and nutrition during pregnancy, lactation and weaning in the dam and offspring. Reproduction in Domestic Animals, 47, 326-330.
  • Feeding the nursing dog, VCA hospitals. Recogido a 24 de mayo en https://vcahospitals.com/know-your-pet/feeding-the-nursing-dog
  • Elwood, J. M., & Colquhoun, T. A. (1997). Observations on the prevention of cleft palate in dogs by folic acid and potential relevance to humans. New Zealand veterinary journal, 45(6), 254-256.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.