Zo kun je voorkomen dat je hond te snel eet

Zo kun je voorkomen dat je hond te snel eet

Laatste update: 11 september, 2018

Het is vrij normaal dat honden snel eten. Soms kan een hond echter te snel eten en dit kan dan schadelijk zijn. Het kan namelijk leiden tot een slechte spijsvertering en maagklachten veroorzaken. Het probleem kan nog ingewikkelder worden als de gewoonte niet wordt gecorrigeerd. Dus, hoe kun je voorkomen dat je hond te snel eet?

Zodra je eten in zijn voederbak legt of er iets uit de verpakking valt, wil je hond gelijk alles opschrokken. Hij valt zijn bak bijna aan en begint als een gek alles naar binnen te werken (zonder het te kauwen). Als het eten warm is, kan het zelfs zijn dat je hond zich tijdens dit proces verbrandt. Binnen een paar seconden is zijn bak leeg en begint hij al te vragen om meer.

Als deze situatie je bekend voorkomt, aarzel dan niet om het volgende artikel te lezen. We vertellen je namelijk hoe je kunt voorkomen dat je hond te snel eet. Je zal zien dat dit eigenlijk een eenvoudig probleem is dat je in een mum van tijd kunt oplossen!

Kun je voorkomen dat je hond te snel eet?

De etenstijd van honden kan erg hectisch zijn.

De meeste huisdieren eten te snel zonder zelfs hun voedsel goed te kauwen. Dit is een klassieke gewoonte die gekoppeld is aan hun overlevingsinstincten. Net als hun ‘neven’, de wolven, slokken honden hun voedsel zo snel mogelijk op om te voorkomen dat ze het moeten delen met de rest van de roedel.

Door snel te eten, profiteren dieren eigenlijk van ‘hun geluk’ dat ze eindelijk eten hebben. Ze proberen ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen om aan hun behoeften te voldoen, voordat een ander dier het van hen kan afpakken. Het is echt zo simpel.

Natuurlijk is dit iets dat wij mensen niet echt kunnen begrijpen, omdat we onze huisdieren gewoon elke dag te eten geven. Voor onze harige vriendjes lijkt dit echter helemaal niet uit te maken. Ze blijven hun eten aanvallen en alles zo snel mogelijk naar binnen schrokken.

Het is echter uitermate belangrijk om te voorkomen dat je hond te snel eet. Te snel eten kan namelijk veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Er bestaat zelfs het risico dat je hond stikt in zijn eten als hij het opslokt zonder erop te kauwen.

Nog een gevolg van te snel eten, is dat je hond hierdoor te veel lucht inslikt tijdens het eten. Hierdoor kan hij last krijgen van overtollig darmgas en maagproblemen. Boertjes en windjes laten zijn duidelijke tekenen van maagklachten of een slechte spijsvertering.

Daarnaast is het nog riskanter als een hond te snel eet wanneer hij regelmatig botten of menseneten krijgt. Dit komt omdat er op die manier een botsplinter zijn slokdarm en andere organen kan doorboren. Het risico op verstikking neemt dan ook aanzienlijk toe als je deze gewoonte niet op tijd corrigeert.

Hond die op een bot kauwt, maar hoe kun je voorkomen dat je hond te snel eet?

Het gevaarlijkste risico van te snel eten, is echter dat je hond last kan krijgen van maagtorsie (ook wel maagkanteling genoemd). Als deze aandoening niet op tijd wordt behandeld, kan het zelfs levensbedreigend zijn. Maagtorsie treedt op als de maag, vanwege het overgewicht, letterlijk ‘loskomt’ van de spieren en pezen die hem op zijn plaats houden en zich zo van de darm scheidt.

De symptomen van maagtorsie zijn:

  • Gezwollen buik
  • Zwakheid
  • Geen zin om te bewegen
  • Voorover gebogen lopen
  • Braakneigingen
  • Pijn

Als je hond ziek is, is het belangrijk om zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts te gaan zodat hij de juiste behandeling kan krijgen. In sommige gevallen kan zelfs een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Negeer deze waarschuwingssignalen niet als je niet wilt dat je huisdier in levensgevaar komt.

Tips om te voorkomen dat je hond te snel eet

Als je huisdier letterlijk staat te springen om zijn eten en vervolgens niet goed op zijn eten kauwt, houd dan rekening met de volgende tips:

  1. Leg zijn etensbak op zijn kop. De onderkant van de schaal is kleiner dan de bovenkant. Bovendien heeft het ook een vreemde vorm waardoor het dier extra moeite zal doen om het voedsel te vinden. Je kunt ook een speciale bak kopen die het voedsel verdeelt over verschillende compartimenten. Nog een optie is om hem zijn eten te geven in een muffinschaal, of leg een grote steen in het midden van zijn bak, zodat het een avontuur wordt om naar zijn eten te zoeken.
  2. Geef hem speelgoed bij zijn eten. Dierenwinkels verkopen speciaal speelgoed dat je kunt vullen met eten. Terwijl de hond op het speelgoed bijt, valt het eten eruit. Dit soort speeltjes zijn geweldig om het jagersinstinct van je hond naar voren te brengen. Bovendien zal hij er nog veel plezier aan beleven ook!
  3. Geef hem kleinere porties. Als je je hond normaal gesproken ‘s avonds een grote maaltijd geeft, probeer hem dan eens ‘s ochtends de ene helft en ‘s avonds de andere helt te geven. Hoewel je hiermee niet zult voorkomen dat je hond te snel eet, voorkom je tenminste wel het risico op een maagtorsie. Bovendien is het ook een goede manier om te voorkomen dat je huisdier te zwaar wordt. Als hij twee keer per dag eet, zal hij elke keer dat hij zijn voedsel verteert calorieën verbranden.

Nog een paar handige tips

  • Probeer kleine maaltijden en kleine porties te gebruiken. Doe eerst een portie in zijn bak en vervolgens pas een paar minuten nadat hij klaar is met eten, de tweede portie. Dan wacht je weer een paar minuten, voordat je hem zijn derde portie geeft, enzovoort enzovoort, totdat hij zijn dagelijkse hoeveelheid heeft gehad. Ja, deze optie houdt in dat je naar hem moet kijken terwijl hij eet.
  • Zet zijn etensbak iets hoger neer. Nog een goede techniek om ervoor te zorgen dat je hond langzamer eet, is door zijn bak op een kleine verhoging neer te zetten. Op die manier zal hij zijn hoofd tijdens het eten hoger moeten houden, waardoor hij minder lucht binnenkrijgt.
  • Maak verschillende ‘voedselperrons’. Dit is niet alleen leuk, maar zal ook helpen te voorkomen dat je hond te snel eet. Zet drie bakjes met eten neer in verschillende delen van het huis, zodat je hond ernaar moet zoeken. Hierdoor zal er elke keer wat tijd voorbijgaan, voordat hij de volgende portie eindelijk vindt.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.