Zo zorg je ervoor dat je hond al als puppy naar je luistert

Allereerst is het belangrijk om je in de puppy in te leven. Soms wordt bepaald gedrag namelijk veroorzaakt door traumatische ervaringen van voor jouw tijd. Je moet streng en consistent zijn, maar probeer tegelijkertijd straffen te vermijden. Het is in plaats daarvan beter om gebruik te maken van positieve bekrachtiging. 
Zo zorg je ervoor dat je hond al als puppy naar je luistert

Laatste update: 08 maart, 2019

Goede training is de beste basis om een sterke relatie met je hond op te bouwen. Stel van jongs af aan duidelijke grenzen zodat je hond al als puppy naar je luistert en vervolgens ook als volwassen hond respect voor je zal hebben.

Advies als dit je eerste hond (of puppy) is

Het duurt gemiddeld vier tot zes maanden om een puppy te trainen. Met ‘trainen’ bedoelen we in dit geval de hond zindelijk maken en ervoor zorgen dat hij begrijpt wat je van hem verwacht en hem vervolgens zo ver te krijgen om het ook te doen.

Geloof het of niet, maar de grootte van een hond speelt een belangrijke rol bij zindelijkheidstraining. Zo hebben kleinere honden bijvoorbeeld een veel kleinere blaas. Dit betekent dat ze vaker hun behoefte moeten doen dan grote honden.

Voor de rest van de training, is ook zijn leven voordat jij hem in huis nam een belangrijke factor. Een puppy die de eerste maanden van zijn leven opgroeide in een gewelddadige omgeving of traumatische ervaringen heeft gehad, zou zich aanvankelijk defensief kunnen gedragen.

Kleine puppy trainen

Geef je puppy daarom wat ruimte om aan je te kunnen wennen. Het slechtste wat je kunt doen bij honden met posttraumatische stressstoornis, is hen dwingen dingen te doen die ze niet willen.

Misschien heeft de puppy in zijn vorige huis slechte gewoonten ontwikkeld, die niet aansluiten op jouw levensstijl. Dwing hem daarom niet gelijk om zich aan te passen aan jouw verwachtingen.  Probeer in plaats daarvan zijn gedrag te begrijpen en laat hem de voordelen van ander gedrag zien door hem te belonen met traktaties of genegenheid.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond al als puppy naar je luistert

Puppy’s zijn van nature nieuwsgierig, begin daarom door een ruimte te creëren waarin de puppy tot rust kan komen. Een manier om dat te doen is door een hondenluik aan te schaffen. Dit kan echter ook op andere manieren. Zo kun je hem bijvoorbeeld zijn eigen eetplek geven in een apart deel van het huis.

Wat vooral belangrijk is, is dat je onthoud hoe belangrijk positieve stimuli zijn als het gaat om het trainen van een hond. Probeer je hond daarom zo min mogelijk te straffen als hij iets verkeerd doet. Kies er in plaats daarvan juist voor om hem te belonen als hij iets goed doet. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat een puppy naar je luistert.

Puppy leert lopen

Als je hond begint te blaffen, niet stil kan blijven zitten of aan de deur begint te snuffelen, dan moet hij waarschijnlijk ‘naar de wc’. Wees je dus bewust van dit soort signalen om frustrerende misverstanden met je puppy te voorkomen.

Wat je niet moet doen als je puppy zich misdraagt

De houding die je zelf aanneemt wanneer je puppy een fout maakt, is van cruciaal belang. Je wilt niet dat hij bang voor je is, maar je wilt wel dat je puppy naar je luistert.

  • Geef je puppy geen straf als hij per ongelijk zijn behoeften in huis doet. De puppy is nog aan het leren en hem op zijn kop geven voor iets natuurlijks is niet eerlijk.
  • Als je in huis voorwerpen aantreft waar op is gekauwd, maar je je puppy niet op heterdaad betrapt, word dan niet boos op hem. Hij zal dan namelijk niet in staat zijn om het verband te leggen tussen het voorwerp dat je voor zijn neus houdt en zijn slechte gedrag.
  • Als hij binnenshuis een ongelukje heeft gehad (plassen, poepen etc.), maak de plek dan zo goed mogelijk schoon. Zodoende zal je puppy er niet naar terugkeren om opnieuw zijn behoeften te doen.

Positieve bekrachtiging zal de band tussen jouw en je hond alleen maar versterken. Bovendien zal het er ook voor zorgen dat hij beter begrijpt wat je van hem verwacht. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.