Zo kun je verlatingsangst bij honden verminderen

Zo kun je verlatingsangst bij honden verminderen

Laatste update: 19 augustus, 2018

Er is iets dat alle honden met elkaar gemeen hebben: ze willen liever niet alleen thuis achterblijven. Sommige honden gaan er beter mee om dan andere, maar over het algemeen lijden ze er allemaal op de een of andere manier onder. Daarom kun je bij sommige honden zelfs zeggen dat er sprake is van verlatingsangst. Verlatingsangst bij honden kan ervoor zorgen dat ze ongewoon gedrag vertonen en soms zelfs destructief of agressief worden.

Laten we eerst eens iets dieper ingaan op dit onderwerp, zodat we erachter kunnen komen wat verlatingsangst precies is en wat voor invloed het heeft op je hond. Bovendien zullen we ook kijken hoe je verlatingsangst bij honden kunt verminderen.

Wat is verlatingsangst?

Eenzame hond, want verlatingsangst bij honden komt vaak voor

We spreken van verlatingsangst wanneer een hond nerveus wordt en zich niet op zijn gemak voelt wanneer hij alleen thuis achter wordt gelaten. Het kan ervoor zorgen dat je hond destructief en agressief wordt en zijn persoonlijkheid kan veranderen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Blaffen, janken of jammeren wanneer het dier alleen wordt gelaten. Wees er echter zeker van dat je hond niet om iets anders blaft of jankt, voordat je ervan uitgaat dat er sprake is van verlatingsangst.
  • Dingen vernietigen wanneer hij alleen wordt gelaten. Sommige honden zijn van nature destructiever en eerder geneigd om in spulletjes te bijten. Als het echter dwangmatig is, dan kan het wijzen op verlatingsangst.
  • Hij is extreem opgewonden als je eindelijk thuiskomt. Het is normaal dat je hond gelukkig is als hij je thuis ziet komen. Maar overdreven springen, urineren op de grond, bijten, huilen en ander overdreven gedrag kan worden veroorzaakt door verlatingsangst.
  • Ramen of deuren kapot maken. Wanneer een hond lijdt aan verlatingsangst, kan hij met zijn klauwen proberen om de ramen en deuren kapot te maken, in een poging een uitweg te vinden. Waarschijnlijk wil hij gewoon naar je op zoek gaan, of misschien wil hij gewoon weg vanwege de angst.
  • Hij wordt agressief wanneer je weggaat. Als je hond niet alleen gelaten wil worden, zal hij je misschien proberen tegen te houden door je te bijten of naar je te grommen.

Hoe je verlatingsangst bij honden kunt verminderen

Zodra je hebt vastgesteld dat je hond aan verlatingsangst lijdt, moet je weten hoe je hem hiermee kunt helpen. Dit zijn de vijf beste dingen die je volgens professionele hondentrainers kunt doen:

Twee mensen die hun hond uitlaten, want verlatingsangst bij honden komt vaak voor

Laat je hond vlak voordat je weggaat even uit

Als je vlak voordat je weggaat even met je hond naar buiten gaat, zal dit helpen om hem te kalmeren. Waarom? Allereerst omdat je hond blij zal zijn om wat tijd met je door te brengen.

Ten tweede zal hij hierdoor een beetje moe worden. Je kunt zelfs proberen om een rugzak voor honden bij hem om te doen, zodat hij nog sneller moe wordt. Als je thuiskomt, geef je hem wat te eten en te drinken en daarna zal hij waarschijnlijk gelijk willen gaan slapen. Op deze manier zal hij veel rustiger zijn als je moet vertrekken.

Maak er geen gedoe van wanneer je weggaat

Als je je hond te veel aait of knuffels geeft voordat je weggaat, maak je het waarschijnlijk nog erger. Zeg gewoon snel “tot ziens” en maak geen groot gedoe van iets dat eigenlijk niet zo belangrijk is. Je hond zal snel begrijpen dat het volkomen normaal is als je af en toe even weggaat en dat het niets is om zich zorgen over te maken.

Zeg tot ziens

Probeer een poosje voordat je weggaat even met je hond te praten en hem te vertellen dat je hem zult missen en dat je van hem houdt. Dit zal er misschien niet voor zorgen dat je hond minder verdrietig wordt, maar wel dat jij je een stuk beter voelt.

Laat jezelf niet zien als zwak

Als je besluiteloos, verdrietig of zwak kijkt vanwege de angst van je hond, dan zal hij dit merken en daardoor een dominante rol aannemen. Denk eraan, honden hebben een leider nodig en als ze die in jou niet zien, zullen ze de rol zelf op zich nemen.

Laat hem er geleidelijk aan wennen

Laat je hond niet vanaf de allereerste dag alleen, vooral niet als hij nog maar een puppy is. Je kunt het hem geleidelijk aanleren. Eerst vijf minuten, dan twintig, dan een uur en ga zo maar door, totdat je hem zonder problemen acht uur alleen kunt laten. Verlatingsangst bij honden kan voorkomen worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.