Tips om je hond te socialiseren

Het is beter om vroeg te beginnen dan laat, maar deze tips werken bij honden van iedere leeftijd!
Tips om je hond te socialiseren

Laatste update: 23 mei, 2018

Allemaal willen we dat onze huisdieren blij en gezond zijn. Weet je dat een van de geheimen om dit te bereiken is dat je moet zorgen dat ze contact hebben met andere dieren en mensen? Het maakt niet uit of ze wel of niet in hetzelfde huis wonen. In dit artikel zullen we enkele tips geven hoe je je hond kan socialiseren. Doe het zo spoedig mogelijk!

Waarom zou je je hond socialiseren?

De socialisatie van een huisdier is heel belangrijk omdat het a gressief en destructief gedrag en angst voorkomt. Daardoor zal het ook gemakkelijker zijn om je huisdier te trainen en nieuwe dingen te leren. Hij zal ook meer in staat zijn om te genieten van buitenwandelingen en gezinsvakanties.

Als je je hond niet socialiseert kun je er in de toekomst problemen mee krijgen. Hij zal niet mee naar buiten willen, hij zal in paniek raken als er andere dieren in de omgeving zijn (zelfs als ze hem benaderen op een speelse of vriendelijke wijze) en hij kan aggressief worden tegenover kinderen.

Meisje met hond

Je kan beginnen met een hond te socialiseren als hij zeven of acht weken oud is. Hij heeft dan de moederzorg achter zich gelaten en is waarschijnlijk niet meer in het gezelschap van z’n broertjes en zusjes omdat hij verhuisd is, soms zelfs naar een huis waar er geen andere dieren zijn. Hoe eerder je begint met deze taak, des te beter zal de persoonlijkheid worden van je huisdier.
Sommige eigenaren beginnen al met socialisatie als het beestje nog maar een maand oud is. Hij kan dan misschien worden “voorgesteld” aan de gezinsleden waar hij zal gaan wonen. Het gaat niet zozeer om de vraag hoe vroeg het ondernomen moet worden, maar om de juiste tijd te weten om het te doen. Des te jonger de hond is, des te gemakkelijker je resultaten kan boeken.

Tips om een hond te socialiseren

Het proces van socialiseren van een pup kost wat inspanning en toewijding van de eigenaar, maar het mooie is dat na de training het dier beter zal groeien en zich beter zal ontwikkelen.
Het gaat niet alleen om het beter omgaan met de andere honden in het park, maar ook om het verbeteren van het leefgedrag van een hond. Door socialisatie zal het dier moediger, uitbundiger en gelukkiger zijn. Let op deze tips:

1. Wacht met hem van z’n moeder weg te halen

Alhoewel het waar is dat een hond na zes weken voor zichzelf kan zorgen, is het aan te bevelen om hem nog een dag of vijftien bij z’n moeder, broertjes en zusjes te laten. Daardoor zal hij gewend zijn om met andere dieren te zijn, ook al is ieder van hen onafhankelijk aan het worden.

2. Benut verschillende strategieën

Beetje voor beetje ga je je huisdier leren kennen. Daarmee zal je gaan onderkennen welke techniek het effectiefste is. Misschien zijn het de wandelingen of de beloningen, misschien de speeltjes of het eten. Maar het belangrijkste is dat hij elke keer iets meer leert, en meer sociaal wordt en bewust van z’n omgeving.

3. Stel hem voor aan andere dingen dan honden

Socialisatie is niet alleen het zorgen dat je huisdier om kan gaan met de hond van de buurman of van je beste vriend. Het gaat ook om zijn reactie op mensen, en zelfs op objecten die hij ontmoet. Daarom raden we aan dat je zijn ervaringswereld uitbreidt door hem naar plaatsen mee te nemen waar er bloemen zijn, bomen, eenden, vlinders…

Drie honden op een rij

Het idee is dat hij contact heeft met allerlei dingen, niet alleen de levende. Ook is het van belang dat hij geluiden, geuren en klanken meemaakt die voorheen onbekend waren. Op deze wijze zal hij bekend raken met nieuwe dingen, en niet in paniek raken door een tak die uit een boom valt, of door een vliegende vogel of een klein kind.

4. Vermijd negatieve ervaringen

Alvorens je hond te socialiseren, moet je wat “marktonderzoek” doen over de plaatsen waar je heen kan gaan. Er zijn parken die speciale gebieden hebben voor honden, maar soms zijn loslopende honden agressief naar nieuwkomers.

Als dat gebeurt, kan je pup een trauma ontwikkelen dat verhindert dat hij in de toekomst sociaal gedrag vertoont. En dat is heel slecht nieuws! Praat met de eigenaar van de andere hond voordat je hem benadert zodat je weet hoe hij zou kunnen reageren. Het is beter dat je hond in de buurt komt van een dier van dezelfde grootte, en nooit alleen gelaten wordt.

5. Wees heel geduldig

Het socialiseren van een hond is niet gemakkelijk te realiseren. Het kost tijd, toewijding en een hoop geduld. Toch kan 15 tot 20 minuten per dag genoeg zijn. Neem de tijd om te ervaren hoe je huisdier verandert, vooruitgaat en groeit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.