Hoe help je een hond met een geluidsfobie?

Hoe help je een hond met een geluidsfobie?

Laatste update: 16 juli, 2019

Vrijwel alle honden rennen weg en verstoppen zich als ze vuurwerk, sirenes of andere harde geluiden horen die ze niet gewend zijn. Het is echter belangrijk dat jij oplet en bepaalt of de angst verandert in een geluidsfobie.

Sommige honden schrikken van het minste geluid en kunnen geen geluiden verdragen, zelfs als ze helemaal niet zo hard zijn. In dit artikel bespreken we wat je moet weten om een hond met een geluidsfobie te helpen.

De hond kan zenuwachtig worden en zijn hartslag kan zelfs versnellen. Dit kan na verloop van tijd veel negatieve effecten hebben op hun gezondheid, dus het is jouw verantwoordelijkheid om je hond te helpen dit te overwinnen.

Hoe ontstaat een geluidsfobie?

Een bange hond verstopt zich achter zijn baas

Hoewel deze fobieën bijna altijd geassocieerd worden met lawaai als gevolg van een trauma, is dit volgens de Humane Society Veterinary Medical Association niet altijd het geval.

Een geluidsfobie kan worden verholpen als het op tijd wordt opgemerkt. Als dit niet vroeg genoeg gebeurt, kan het echter ernstige gevolgen hebben voor de hond. Bovendien kunnen dieren met een geluidsfobie agressief en destructief worden en kunnen ze weglopen.

Het voorspellen van geluiden

Dieren met een geluidsfobie zijn in staat om te voorspellen wanneer de geluiden waar ze bang voor zijn op het punt staan te komen.

Volgens een ethologisch onderzoek aan de Autonomous University of Barcelona kan 30 procent van de honden anticiperen op de productie van geluiden in hun omgeving waar ze bang voor zijn. Dit zorgt ervoor dat ze hun angst al uiten voordat het lawaai zich voordoet, en ze proberen te vluchten naar een plaats die ze als veilig beschouwen.

Dit is niets nieuws, want een geluidsfobie hangt grotendeels samen met het reflexmechanisme. Het is iets waar ook de mens van profiteert en dat ons helpt om op het juiste moment te handelen, net voordat er iets met ons gebeurt.

7 stappen om een hond met geluidsfobie te helpen

Als je hond last heeft van een geluidsfobie en je hem wilt helpen, kun je het protocol volgen dat een dierenarts met de naam Fatjó voor dit doel heeft opgesteld. Het zal je helpen om een veilige zone in je huis te creëren waar de hond zich rustig kan voelen en niet wil vluchten.

Hond likt een hand

Volg de tips van Dr. Fatjó op om te bepalen of je hond geluidsfobie heeft of niet. Je kunt ze hier vinden:

  • Creëer een veilige zone. Het moet een donkere plek zijn die net groot genoeg is voor je hond. Hij moet zich beschermd voelen, zodat hij erheen kan gaan wanneer hij het geluid hoort. Zo kun je ervoor zorgen dat je huisdier zichzelf niet verwondt als hij als een gek rond begint te rennen.
  • Houd de ingang open. Voor stap twee kun je bijvoorbeeld de bench van de hond gebruiken, maar deze moet altijd toegankelijk, open zijn en op elk moment beschikbaar zijn. Een idee is om het te bedekken met een deken, zodat de akoestiek wordt verminderd.
  • Zoek een rustige plek. Zoek de stilste plek in huis om je veilige zone te plaatsen. Je kunt ook opletten waar ze meestal naartoe rennen als ze de geluiden horen waar ze bang van zijn, en zet het daar neer.
  • Blijf kalm. Als je hond voelt dat je zenuwachtig bent omdat hij dat ook is, zal dit de dingen veel erger maken. Laat je hond met rust en probeer hem niet te kalmeren, want de zenuwen kunnen je hond ertoe aanzetten om iets te doen wat hij niet echt wil doen, zoals bijten.
  • Blijf bij je hond. Je kunt de hond vergezellen door dicht bij hem of haar te zijn in de kamer waar de veiligheidszone is, zodat hij kan zien dat je er bent. Praat rustig met hem.
  • Dwing je hond niet om uit te gaan. Ze weten dat ze weg kunnen gaan wanneer ze willen, dus geef ze de tijd. Wanneer jij je ontspant en zelfverzekerd voelt, zullen zij dat ook doen. Forceer het niet, want dat zal helemaal niet helpen.

Tot slot

Dit is dus wat je voor je hond kunt doen als hij een geluidsfobie heeft. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je hond “als grapje” bang maken met lawaai in deze gevallen helemaal geen goed idee is. Als je merkt dat het steeds moeilijker wordt om je hond te kalmeren, of dat de fobie erger wordt, breng hem dan naar een dierenpsycholoog.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.