Hoe kun je begrijpen wat je hond denkt?

Als een hond voor het eerst in huis komt kan het moeilijk zijn om te weten hoe je hem moet behandelen en hoe je hem genegenheid kunt tonen.
Hoe kun je begrijpen wat je hond denkt?

Laatste update: 29 mei, 2018

We moeten leren hoe honden aanhankelijkheid tonen en hoe ze ons dingen vragen. Om dit allemaal te begrijpen en ook om je nieuwe vriend te leren kennen, is het belangrijk om te begrijpen wat je hond denkt.

Misschien vraag je je af of het wel mogelijk is om te begrijpen wat hij denkt. Het antwoord is ja. Onze gedachten worden door overwegingen, gevoelens en emoties gestuurd. Het is daarom moeilijk te begrijpen waarom honden doen wat ze doen als we niet begrijpen hoe ze denken.

Hoe kun je begrijpen wat je hond denkt?

Hoe kun je begrijpen wat je hond denkt?

Om te begrijpen wat je hond denkt, moet je bekijken hoe hij reageert op je bewegingen. Honden hebben veel dingen gemeen, maar het is ook waar dat iedere hond zijn eigen denkpatronen heeft. Daarom zullen we in algemene termen praten, maar denk eraan dat huisdieren niet allemaal hetzelfde zijn.

Strelen en kloppen

Om je hond te strelen op een manier waar hij van houdt, moet je begrijpen hoe het dier denkt, en zoals eerder gezegd moet je opletten om te zien waar hij wel en waar hij niet van houdt

Als algemene stelregel houdt een hond er niet van om op de staart, benen, oren en soms zelfs op de kop te worden geaaid.

Bijna alle honden houden ervan om op de rug, onder de nek en op de buik te worden geaaid. Hoewel dit geldt voor vrijwel alle honden, let desondanks goed op de jouwe en aai hem niet op een plek waar hij niet van houdt.

Agressie

Veel honden kunnen agressief zijn, zelfs in hun eigen huis. Dit gebeurt omdat we soms denken dat honden ons niet begrijpen omdat ze dieren zijn. Dit is echter niet helemaal waar.

Honden zijn in staat om onze lichaamstaal te onderscheiden en te begrijpen. Dat is waarom ze onze intonatie, gebaren en lichaamshouding kunnen herkennen. Ze zijn dus goed in staat om waar te nemen of wij ons wel of niet ons prettig voelen in hun aanwezigheid.

Daarom is de agressie die honden soms tonen vaak een gevolg van onze eigen houding.

Wat moet je weten om te begrijpen hoe je hond denkt

Honden zijn heel anders dan mensen. Soms is het onze grootste fout dat wij dat vergeten. Honden handelen instinctief en reageren op wat ze ruiken en kunnen voelen.

Je moet begrijpen dat ze handelen volgens een hiërarchische structuur. Ze zijn dus altijd op zoek naar de leider. Als jij of een ander familielid hem niet toont wie de leider is, zal hij die rol op zich nemen. Hierdoor kunnen aggressie en angst zichtbaar worden in zijn gedrag.

Degene die dominant is wint altijd, dus we moeten voorzichtig zijn dat we die houding niet aanmoedigen. Als het dier bijvoorbeeld gespannen is en we hem aaien, versterken we dat gedrag. Hij zal aggressief zijn, indien niet naar ons toe, dan wel naar andere mensen als ze hem proberen aan te raken.

Als we hem echter aaien als hij bang is, vertellen we hem dat bang zijn prima is. Als een hond gevoelens toont, is het het beste om hem alleen te laten.

Op je hond mopperen is niet zo verstandig

Nog een andere veelgemaakte fout is dat wij als mensen op onze honden mopperen om dingen die normaal zijn voor hen. Bijvoorbeeld het ruiken aan de grond of iets eten wat erop gevallen is.

Op je hond mopperen is niet zo verstandig

Je wint niet veel door iedere keer opnieuw op hem te mopperen om iets wat een normaal gedrag is. De hond zal niet begrijpen wat je zegt en bang zijn bij alles wat hij doet. Je zou het kunnen vergelijken met niet te mogen gapen als je slaperig bent.

Op dezelfde wijze zijn honden kuddedieren die gewend zijn met andere honden om te gaan. Ze herkennen hun diersoort. Maar als ze naar een hond toegaan in onze aanwezigheid, proberen we altijd hen te stoppen en we mopperen zelfs op hen.

Hem te laten socialiseren is iets natuurlijks. Het zal heel nuttig voor hem zijn. Daardoor zal hij vriendelijk worden voor mensen en andere honden.

Probeer te begrijpen hoe je hond denkt, en je band met hem zal alleen maar sterker worden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.