Hoe kun je het beste genegenheid aan je kat tonen?

Hoe kun je het beste genegenheid aan je kat tonen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Al lijken veel katten van genegenheid te genieten, er zijn toch veel verschillende trucjes waarmee je ze het beste kunt bekoren. Als je hierbij problemen ondervindt en ze je bijvoorbeeld krabben of bijten, moet je dus een nieuwe manier vinden om genegenheid aan je kat te tonen. Daar gaan we je in dit artikel bij helpen.

Vaak aaien mensen katten snel en hard, waar de meeste katten niet van gediend zijn. Zo zijn er nog een paar dingen die je beter kunt vermijden en dingen die je vooral wél moet doen.

Zachtjes je genegenheid tonen

Kitten die gekieteld wordt

Het eerste dat je moet doen is je kat zachtjes benaderen. Verklein de afstand tussen jullie zodanig dat hij je kan ruiken, nagaan dat je geen kwade bedoelingen hebt en hem geen pijn zult doen. Als je kat vervolgens aan je hand ruikt en ertegen begint te wrijven, is dat een goed teken! Dan zal hij zich waarschijnlijk door je laten aaien.

Nadat je zijn vertrouwen hebt gewonnen, kun je zijn hoofd met je vingertoppen aaien. Katten vinden het over het algemeen vooral fijn om achter hun oren geaaid te worden, vervolgt door de rest van het lichaam (over de rug). Nadat je hem dus even achter één van zijn meest gevoelige plekjes, zijn oren, geaaid hebt, kun je de volgende stap zetten.

Laat je palm hierbij vanaf zijn nek naar zijn staart lopen, maar doe dit nooit andersom! Je kunt hierbij wel een beetje druk zetten, maar wees voorzichtig! Doe dit met beleid. Wees vooral zachtaardig en houd rekening met de gevoeligheid van het dier.

Waar je voorzichtig mee moet zijn

Grijp nooit de staart van je kat vast en dwing hem niet je zijn flank te laten aaien. Als je kat van je aandacht en genegenheid geniet, zal hij tegen je aan gaan wrijven. In dat geval is de uiting van je genegenheid niet eenzijdig — maar forceer dit dus niet!

Als je kat echter zijn oren plat naar achteren legt, betekent dit dat hij zich waarschijnlijk niet zal laten aaien. Dan is het beter dat je hem helemaal niet aanraakt. Als hij daarentegen naast je ligt, kan dat zowel een verzoek zijn om geaaid te worden als een uiting van tegenzin. In dat geval kun je beter stoppen omdat hij misschien alleen maar wat van je warmte wilt voelen, meer niet.

Mensen tonen hun katten ook vaak genegenheid door ze (rustig) te tikken, bijvoorbeeld op hun hoofd. Niet alle katten vinden dit echter leuk. Als de relatie tussen jou en je kat niet optimaal is, kun je dit het beste vermijden.

Hun buik aaien

Dit is geen goed idee. Wanneer katten ontspannen zijn, rollen ze misschien op hun rug en laten ze hun buik zien. Dit is echter zelden tot nooit een uitnodiging om ze daar aan te raken, aangezien ze hier simpelweg niet van houden.

Waarom? Omdat hun katachtige instinct hen wil beschermen tegen mogelijke roofdieren. Dat is nogal anders bij honden, die juist heel graag over hun buik geaaid worden. De buik is voor katten echter een kwetsbaar gebied waar al hun vitale organen zitten. Al is dit bij honden ook zo, het verschil is dat honden in de natuur niet echt bejaagd worden. Loslopende katten daarentegen zijn dikwijls kleiner en hebben mede dankzij evolutie aangeleerd op hun hoede te zijn voor roofdieren. Denk maar eens aan dassen en roofvogels. Deze zullen zelden een hond aanvallen.

Spinnen

Wanneer je je kat hoort spinnen, betekent dit dat hij je aandacht probeert te krijgen zodat je hem zult aaien. Doe dat dan ook vooral! Wel is het belangrijk eerst ‘toestemming’ te vragen door ze eerst aan je hand te laten ruiken, zoals eerder gezegd. Zo houden zij de controle en voelen ze zich veilig.

De volume van het spinnen van een kat is een uiting van zijn blijdschap. Een heel zacht geluid betekent dat hij content is terwijl hard spinnen een teken is dat hij verrukt is. Als het echter te veel herrie oplevert, kun je stoppen met aaien. Dan houdt het over het algemeen vanzelf op.

Wees voorzichtig met het aanraken van hun pootjes

Genegenheid tonen aan je kat: aaien

Je kunt beter niet met de pootjes van je kat spelen totdat je hem goed kent en zeker weet dat hij dat fijn vindt. Hoe kom je erachter of dat zo is? Begin met hem te aaien zodat hij zich kan ontspannen. Daarna is het een kwestie van simpelweg proberen en zijn reacties goed in de gaten houden. Begin met één vinger en voeg er vervolgens één per keer aan toe.

Ook al vinden veel katten het niet fijn als iemand met hun pootjes speelt, ze zijn hier wel in te trainen. Sommige activiteiten kunnen je al een heel eind op weg helpen, zoals het vijlen van hun nagels. Doe dit voorzichtig en zet hierbij een beloningssysteem in! Hoe dan ook, wanneer het op het tonen van genegenheid voor je kat aankomt, is geduld een schone zaak.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.