De Zwitserse witte herder: een mooie en slimme hond

Ondanks het feit dat dit ras een herdershond is, werd het pas in 2011 erkend. Naast levendig, hardwerkend en makkelijk te trainen, zijn deze honden middelgroot.
De Zwitserse witte herder: een mooie en slimme hond

Laatste update: 23 juni, 2019

Ze zien eruit als een albinoversie van de Duitse herder, maar de Zwitserse witte herder is geen resultaat van een genetische manipulatie, wat vaak voorkomt bij dit ras met zijn unieke vacht. Dit ras werd gebruikt bij het creëren van de Duitse herder. Dan weet je dus dat ze naast mooi ook nog slim zijn.

De geschiedenis van de Zwitserse witte herder

Lang dachten mensen dat een Zwitserse witte herder gewoon een witte versie was van de Duitse herder. Het blijkt nu echter dat dit ras nog ouder is.

Er zijn aanwijzingen dat de eerste Zwitserse witte herder in het begin van de 19e eeuw ontstaan zijn. Ze bevonden zich echter in Noord-Duitsland, niet in Zwitserland. Zwitserland heeft echter de erkenning van dit ras als een uniek en origineel ras verdedigd, evenals de officiële registratie ervan.

De grote uitbreiding van het ras vond plaats in Noord-Amerika. In de jaren ’70 kwamen de eerste exemplaren naar Canada. Daar werden ze heel populair en definieerden ze zich uiteindelijk als een ander ras. Na zich over bijna heel Noord-Amerika te hebben verspreid, keerden ze terug naar Europa.

Mensen hebben lang geprobeerd om dit ras te devalueren, door het te behandelen alsof het een zwakkere versie van de Duitse herder was. Niemand kon echter ontkennen dat het DNA van de Zwitserse witte herder werd gebruikt om de Duitse herder te creëren.

Zwitserse witte herder en een puppy

In 2011 gaf de FCI toe dat de Zwitserse witte herder een zelfstandig ras is. Liefhebbers van dit ras hebben veel tijd besteed aan het aanprijzen van dit ras en doen alles wat ze kunnen om het een officieel ras te maken.

Kenmerken van de Zwitserse witte herder

De Zwitserse witte herder wordt geclassificeerd als een middelgroot ras. De mannetjes kunnen tussen de 60 en 66 cm groot worden en zijn iets groter dan de vrouwtjes, die slechts 55 tot 60 centimeter groot zijn.

Ook wat betreft hun gewicht is er een merkbaar verschil tussen de reu en het teefje. Het ideale gewicht voor een reu is 30-40 kilogram, terwijl het teefje 25-30 kilogram weegt. We kunnen dus zeggen dat het een gespierde en zware hond van gemiddelde grootte is, maar ze zijn ook slank en gestyled.

Hun lichaamsvorm is rechthoekig, met hun rug iets langer dan hun breedte. Ook de hoofden zijn rechthoekig omdat hun snuit in verhouding langer is dan hun schedel.

Deze honden hebben lange driehoekige oren, die licht afgerond zijn bij de punten. Ze wijzen naar boven en naar voren alsof ze voortdurend alert zijn. Ze hebben donkere ogen en pupillen. Als dit ras albino was geweest, dan zouden hun ogen een roze-achtige kleur hebben.

Liggende witte herder

Hun vacht is volledig wit. Er zijn twee variaties in hun vacht:

  • medium
  • langharig

In beide gevallen hebben de honden een dubbele laag haar. De onderste laag is dik en hard, en de bovenste laag zacht en glad. Hun gezicht, oren en voorkant van de poten hebben korter haar.

De staart heeft de vorm van een sabel en heeft een puntig uiteinde. Ze houden deze laag als ze rusten, bijna recht of licht gebogen. Als ze alert zijn, tillen ze hem op, maar nooit hoger dan de hoogte van hun rug.

Het gedrag

Het gedrag is vergelijkbaar met dat van de Duitse herder. Het zijn waakzame en levendige honden die goede metgezellen zijn, maar ook waardevol zijn als werkhonden.

Dit, samen met hun behendigheid en intelligentie, zorgt ervoor dat ze grote concurrenten zijn in de hondensport zoals behendigheid. Het zijn oplettende en alerte honden, altijd bereid om te leren en makkelijk te trainen.

Een alerte witte herder in een veld

Bij zo’n intelligente hond is het belangrijk dat je hem traint met positieve leermethoden om het leren te versnellen. Een traditionele opleiding die gebaseerd is op kracht zal leiden tot gedragsproblemen.

Zorg en gezondheid

De Zwitserse witte herder is gevoelig voor erfelijke ziekten die andere herdersrassen en honden van die grootte gemeen hebben:

  • maagtorsie
  • elleboog- of heupdysplasie
  • hartaandoeningen

Ook lijken ze een grotere kans te hebben op voedselallergieën en dermatitis. Vanwege de lengte van de vacht, moet dit ras minstens een paar keer per week een goede borstelbeurt krijgen om dode haren te verwijderen en huidproblemen te voorkomen.

Omdat ze een dubbele laag haar hebben, moet je ze in de zomer niet scheren. Hoewel het lijkt alsof ze last hebben van de hitte, creëren ze hun eigen luchtlaag die ze koel zal houden.

Liefhebbers van de Zwitserse witte herder hebben tientallen jaren gevochten om ervoor te zorgen dat dit ras niet langer als de jongere broer van de Duitse herder wordt bestempeld. Sindsdien heeft het een grote populariteit gekregen vanwege zijn buitengewone schoonheid en prachtige persoonlijkheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.