De Korat kat: een prachtig en plezierig kattenras

De Korat is ook bekend als si sawat wat "gelukskat" betekent. Het is een mooi en geheel natuurlijk kattenras. In zijn ontwikkeling hebben mensen geen rol gespeeld.
De Korat kat: een prachtig en plezierig kattenras

Laatste update: 19 november, 2018

De achterpoten van deze elegante kat zijn langer dan zijn voorpoten. Hij heeft tevens een grote neus en een hartvormig gezicht. De Korat kat maakt deel uit van een groep katten die de “blauwe” rassen wordt genoemd. Deze intelligente, aanhankelijke en speelse kat is afkomstig uit Thailand. Het is niet zo bekend in de westerse wereld.

De Korat, een kat die aan geluk verbonden is

De naam van deze kattenras komt van een provincie van het oude Siam, een huidig deel van Thailand. Deze blauwe katten waren ver voor de 14e eeuw overal te vinden in Cao Nguyen Khorat. Ze werden toen voor het eerst in geschriften genoemd vanwege hun schoonheid .

Dit ras was heel populair en waardevol in Thailand en andere Aziatische landen. Desondanks kwam de Korat niet naar het Westen tot de tweede helft van de 20e eeuw. Hij kwam voor het eerst voor in de VS in 1959. Pas 10 jaar later werden ze in Europa aangetroffen.

Het is een fraai, harmonieus gevormd kattenras dat niet door mensen is gekweekt. Kenmerken zijn z’n intelligentie, speelsheid en aanhankelijkheid.

Fraaie Korat kat

Een harmonieuze en glinsterende kat

Dit mooie kattenras is van gemiddelde grootte. Het heeft tevens een zacht gelijkmatig kleurpatroon. Hier zijn nog een aantal lichaamskenmerken:

  • een gespierd en flexibel lichaam met een licht gekromde rug
  • een breed en plat voorhoofd
  • grote ronde ogen die ver uit elkaar staan. De ogen zijn meestal groen of lichtbruin en opvallend groot. De kat heeft een glanzende en expressieve uitdrukking.
  • grote rechtopstaande en iets afgeronde oren die hoog op het hoofd staan
  • de staart is gemiddeld van lengte, dikker aan de basis. Het einde is afgerond.
  • de lengte van de vacht is kort tot middelmatig. Er is slechts één laag en het is niet pluizig maar glanzend en geheel zilverkleurig.

Deze kat wordt daarnaast gekenmerkt door een groot klimvermogen en een verbazingwekkende reukzin. Hun gewicht is meestal van iets onder 3 kg tot bijna 4 kg. Ze zijn normaal gesproken tussen 20 en 35 cm hoog. Vrouwtjes zijn gewoonlijk iets kleiner en minder zwaar.

Wat voor gedrag vertoont de Korat kat?

Deze kat is aanhankelijk en kalm. Hij heeft geen moeite met binnen blijven. Wel is hij heel gevoelig voor harde geluiden en plotselinge bewegingen. Ondanks het feit dat hij aanhankelijk is moet je oppassen met vreemden en kinderen. Hij kan ook niet zo heel goed opschieten met andere katten.

Nieuwsgierige Korat kat

Het is een speels en spraakzaam ras. Hun gespin is niet luid en klinkt plezierig. Als het iets wil hebben zal het altijd een manier vinden om dat aan hun baas bekend te maken. Deze kat is bijzonder intelligent en intuïtief. Daardoor kunnen ze heel goed dingen vinden die verborgen zijn.

Hoe te zorgen voor de Korat kat

Deze kat heeft vanwege zijn korte vacht niet veel zorg nodig. Af een toe een borstelbeurt is dus genoeg om losse vachtharen te verwijderen. Los daarvan is het net als met ieder ander huisdier. Hij heeft een gezond en gebalanceerd dieet nodig. Zorg daarnaast voor alle nodige veterinaire behandelingen zoals inentingen en ontwormen.

Dit ras is heel gezond en wordt gemiddeld 16 jaar oud. Wat wel aan te raden is om bloedonderzoek te doen om te zien of hij een erfelijke ziekte heeft die gangliosidose heet.

Het is een vreemde ziekte die zenuw- en spierproblemen veroorzaakt. Als de kat het heeft dan komt dat al tevoorschijn bij een leeftijd van onder de vier maanden. Maar als je kat alleen een drager is van deze afwijking zal hij een volkomen normaal leven kunnen leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Maria, R., Divari, S., Bo, S., Sonnino, S., Lotti, D., Capucchio, M. T., & Castagnaro, M. (1998). β-galactosidase deficiency in a Korat cat: A new form of feline G(M1)-gangliosidosis. Acta Neuropathologica. https://doi.org/10.1007/s004010050899
  • Martin, D. R., Rigat, B. A., Foureman, P., Varadarajan, G. S., Hwang, M., Krum, B. K., … Baker, H. J. (2008). Molecular consequences of the pathogenic mutation in feline GM1 gangliosidosis. Molecular Genetics and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2008.02.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.