De cavoodle: een bijzonder hondenras

De cavoodle: een bijzonder hondenras

Laatste update: 18 augustus, 2018

Wat is jouw ideale hond? Zie je een harig bolletje voor je, net een knuffeltje dat er zijn hele leven lang jong uitziet? Een hond die niet blaft, vriendelijk is, en geen allergieën oproept? Wel, dat hele pakketje vind je terug in de cavoodle of cavapoo, een “raszuiver” hondenras dat onlangs is gefokt.

Zijn nieuwe hondenrassen echt nodig?

Dit nieuw hondenras ziet er misschien schattig uit, maar je kunt je afvragen waarom het nodig is om altijd maar nieuwe rassen te fokken. Er blijven immers nog heel wat fijne dieren over die nog moeten worden geadopteerd.

Een voor de hand liggend antwoord is dat je met raszuivere honden lucratieve zaken kunt doen. Toen het ras pas nieuw was schommelde de prijs van een cavoodle tussen de 2.000 en 3.500 dollar. Toen de trend voorbij was, is de prijs dan ook gedaald. Maar toch hebben de fokkers heel wat verdiend aan de verkoop van cavoodles toen ze op hun populairst waren.

Een andere verklaring ligt in de menselijke gewoonte om alles te willen manipuleren, inclusief het leven zelf. En zo werd rond het einde van het eerste decennium van deze eeuw dit prachtige hondenras geboren uit een kruising tussen:

  • Cavalier King Charles spaniëls
  • Dwergpoedels
  • Bichón frisés

Maar we hoeven de zaken niet altijd negatief te bekijken. In dit artikel maken we je vertrouwd met het ras. Het is een kleine, raszuivere hond die eruit ziet als knuffeldier, niet blaft en uitstekend gezelschap is. Gezond, sterk en hypoallergeen: een cavoodle lijkt een ideale optie voor gezinnen, zolang hun budget er maar eentje toelaat.

Leer meer over de speciale eigenschappen van cavoodles

Linda en Steve Rogers zijn twee hondenfokkers uit Arizona, VS. Zij kwamen op het idee om een ras te creëren met een eeuwige babyface en het vermogen om heel wat mensen te charmeren.

Samen met een geneticus en een reproductieve dierenarts gingen ze aan de slag om deze drievoudige kruising de wereld in te brengen. Het resultaat: dit ras veroudert natuurlijk, maar verliest nooit zijn speelse, puppy-achtige uiterlijk.

Naast de eigenschappen waar de fokkers op hoopten, kregen ze nog twee andere belangrijke voordelen in het ras verwerkt. Cavoodles blaffen niet en zijn hypoallergeen.

Maar vergis je zeker niet: cavoodles blijven natuurlijk levende wezens, en geen speelgoed.

Meer informatie over de cavoodle

De fysieke kenmerken van de cavoodle omvatten:

  • Breed gezicht
  • Korte snuit
  • Afgeronde oren
  • Rond hoofd
  • Stevig en goed geproportioneerd lichaam
  • Gevarieerde kleuren (kaneel, bruin, beige, enz.)
  • Krullende of kroezige vacht
  • Weegt 4,5 à 7 kg

De cavoodle heeft ook een zeer typische persoonlijkheid. Het zijn speelse, maar liefdevolle dieren. Cavoodles kunnen heel goed overweg met andere honden en met andere huisdieren.

Omdat ze zo intelligent, vriendelijk en knuffelbaar zijn worden cavoodles vaak als therapiehond ingezet. Bovendien zijn ze ideaal om patiënten in ziekenhuizen en rusthuizen te bezoeken, want ze verharen zelden.

Mensen manipuleren voortdurend

Andere voordelen die de fokkers in deze raszuivere honden zoeken is om er eenvoudig te verzorgen honden van te maken. Cavoodles hebben niet meer aandacht nodig dan een gewone hond. Verder zijn het sterke en gezonde honden, iets wat de fokkers ook probeerden te bereiken. Dat betekent dat ze geen genetische fouten hebben en niet bijzonder vatbaar zijn voor het ontwikkelen van bepaalde soorten ziekten, zoals dat wel het geval is bij sommige rassen.

Met al deze informatie zou je bijna kunnen zeggen dat de cavoodle het perfecte gezelschapsdier is: kleine, teddybeerachtige wezens die vriendelijk en speels zijn. Nu is het nog afwachten of ze zo lang zullen leven als de fokkers beweren.

In ieder geval is dit nieuwe ras nog door geen enkele hondenvereniging erkend. Maar dat schijnt niet erg te zijn voor mensen die zich laten inpakken door het charmante uiterlijk van de cavoodles. Daarom zijn heel wat mensen nog steeds bereid om een grote som geld te betalen om een cavoodle te kopen.

Wat denk je? Zou jij zo’n schattig hondje kopen? Je mag natuurlijk niet vergeten dat je nog altijd kunt kiezen voor adoptie. In de dierenasielen wachten er nog heel wat mooie en lieve honden op een nieuw thuis. En wie weet, misschien vind je er zelfs een cavoodle. Sommige mensen hebben de slechte gewoonte om honden te kopen, en wanneer ze niet in het gezin lijken te passen, worden ze in het asiel gedropt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.