Zwerfhonden krijgen hun eerste knuffel van deze Thaise man

Zwerfhonden krijgen hun eerste knuffel van deze Thaise man
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Emmy Panu is een jonge Thaise man, en de bedenker van de campagne “First Hug.” Het doel? Zwerfhonden in Thailand liefdevol verrassen met hun eerste knuffel. Zijn promotievideo werd al snel gedeeld op de sociale media en heeft al bijna 2,5 miljoen views op YouTube.

Emmy’s campagne ontvangt geen schenkingen en heeft geen fondsen. Ook beschikt Emmy niet over opvangcentra voor dakloze honden. Maar dat belet de nederige jongeman niet om een groep in nood te steunen: de zwerfhonden.

Hij levert misschien geen economische bijdrage, maar zijn werk is toch van groot belang, vooral voor de honden waarmee hij in contact komt. Emmy geeft de honden gewoon een knuffel. Het is echter waarschijnlijk de eerste knuffel die deze kleine vrienden in hun hele leven hebben gekregen.

De zwerfhonden steunen

Emmy komt heel wat obstakels en grote gevaren tegen terwijl hij solidariteit met honden wilt tonen. Sommige zwerfhonden die hij bijvoorbeeld probeert te benaderen zijn eerder terughoudend of defensief, en sommige honden proberen hem zelfs te bijten.

Zwerfhonden worden ook vaak mishandeld. Sommigen hebben niet eens de kans gehad om een band te smeden met mensen.

Maar Emmy is er ook in geslaagd om vrienden te worden met een paar zwerfhonden. Dat is soms misschien zelfs belangrijker dan materiële goederen, wat de meerderheid van de zwerfhonden heeft nooit positieve aandacht gehad. Ze hebben iemand nodig die ze kunnen vertrouwen in de donkerste straten van Bangkok.

Wat veel mensen negeren, is dat Thailand een hel kan zijn voor in de steek gelaten honden. Sommige mensen noemen Thailand zelfs “het land van de zwerfhonden.”

Thailand: de slechtste plek voor zwerfhonden

Naar schatting zwerven er meer dan 300.000 zwerfhonden door de straten van Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Maar dat cijfer is arbitrair. Er worden namelijk geen officiële gegevens over verlaten dieren bijgehouden in het land.

Het enorme aantal zwerfdieren bracht meer hondensmokkel teweeg, een lucratieve maar meedogenloze business in Thailand. Honden worden al vanaf 2 euro verkocht, en er zwerven talloze honden rond zonder baasje.

Daarom ontvoeren smokkelaars heel veel dieren om zo redelijke winsten genereren. De meest ervaren smokkelaars exporteren gemiddeld 2.000 honden per keer, die vaak in drukke restaurants in Vietnam worden geslacht en gebakken of gekookt.

Om aan de vraag te voldoen, stelen smokkelaars soms zelfs huisdieren die voor de deur van het huis van hun baasje liggen. Mensen die huisdieren adopteren in Thailand moeten dus een grote inspanning leveren om hun geliefde huisdieren te beschermen.

Van tiener tot de held van de eerste knuffel

En in die gevaarlijke wereld onderneemt Emmy Panu zijn risicovolle werk. Hij doet dat met grote moed. Een ander groot risico is dat een aanzienlijk percentage van de honden in het land besmet is met hondsdolheid.

Om de held van de eerste knuffel te steunen in zijn missie hoef je niet eens in Thailand te wonen. Waar je ook woont, er zal altijd wel een verlaten puppy zijn die een beetje menselijke warmte nodig heeft.

Een monarchie van hondenliefhebbers, maar een land vol zwerfhonden

Het is bekend dat de koninklijke familie van Thailand altijd al hondenliefhebbers heeft voortgebracht. De oude koning Bhumibol Adulyadej bouwde in 2015 een monument ter nagedachtenis aan zijn hond Thong Daeng. De koning overleed op 13 oktober 2016 en Thong Daeng werd uiteindelijk 17 jaar oud.

Na de dood van de koning kwam diens zoon aan de macht, Maha Vajiralongkorn. Die gaf zijn poedel met de naam Foo Foo een militaire titel!

Aan de andere kant heeft de regering van het Aziatische land weinig tot niets gedaan om de grote populatie zwerfhonden te beschermen. De zwerfdieren maken deel uit van de cultuur van Bangkok. Het is schromelijke ongelijkheid onder dieren zonder precedent.

Een voorbeeld om zelf te volgen

De held van de eerste knuffel was misschien niet altijd even succesvol bij iedere hond. Maar andere honden vielen dan weer gewoon in zijn armen. Waarom volg je dit voorbeeld zelf niet?

Misschien nog stof tot nadenken: wereldberoemde organisaties zoals Peta of de Human Society hebben er vertrouwen in dat sterilisatie de enige effectieve oplossing is om de verspreiding van zwerfhonden tegen te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.