Lees alles over een schattige geredde baby-beloega

Lees alles over een schattige geredde baby-beloega

Laatste update: 22 december, 2018

Eind september verscheen er een baby-beloega, ook wel witte dolfijn  genoemd, op een strand in Alaska. Vervolgens moest een opvangcentrum voor walvissen er voor zorgen. De nakomelingen van walvissen kunnen niet alleen overleven en daarom kon hij niet alleen naar het water terugkeren. Dit is het verhaal van een geredde baby-beloega.

Beloega’s zijn walvisachtigen die leven in het Noordpoolgebied en omgeving. Een beloega doet ons denken aan zowel een walvis als een dolfijn, hoewel zijn naaste verwanten narwallen zijn. Als de beloega’s volgroeid zijn, zijn ze drie tot vijf meter lang en kunnen ze tot 1.200 kilo wegen. Het zijn sociale wezens die in groepen leven en reizen.

Tyonek, de geredde baby-beloega

Eind september 2017 verscheen op een strand van Alaska een één jaar oude baby-beloega. Toen ze hem voor het eerst zagen, wilde het reddingsteam hem terug te brengen naar de zee. Maar al snel realiseerden ze zich dat hij heel mager was en geen kracht meer had om te zwemmen.

Dus besloten ze hem mee te nemen en hem naar het Alaska Sealife Center te vervoeren. In de uren na zijn aankomst kwamen er beloega-experts uit verschillende steden in de Verenigde Staten om te helpen bij de verzorging van de geredde baby-beloega en om hem te helpen herstellen.

Toen hij in het centrum aankwam ontdekten ze dat de geredde baby-beloega een mannetje was, ongeveer vier weken oud. Hij was mager en uitgedroogd. Zozeer zelfs dat hij zijn eigen lichaamswarmte niet in stand kon houden.

De geredde baby-beloega: zwak maar gezond

De deskundigen hebben vanaf het moment dat hij naar het centrum kwam, elk aspect van zijn gezondheid gecontroleerd: ze deden bloedtesten, testten op bacteriën en controleerden zijn ademhaling. Nadat ze erin geslaagd waren om hem te hydrateren, begonnen ze verbeteringen in zijn gezondheid op te merken. In een paar dagen tijd begon hij zelfstandig te zwemmen en te spelen met zijn verzorgers.

De eerste dagen was hij zo zwak dat ze hem om de drie uur door een buis moesten voeren. Maar na een paar weken had hij al de kracht om uit de fles te zuigen. Maar door de fles kreeg hij net als bij menselijke baby’s last van koliek en de verzorgers moesten hem helpen om te boeren!

Op dit moment wordt er nog steeds voor de kleine beloega gezorgd. Zijn enige gezondheidsproblemen waren uitdroging en een laag gewicht.

Wat is het Alaska Sealife Center?

Het Alaska Sealife Center is het enige aquarium in Alaska dat open is voor het publiek. Het dient ook als een centrum voor het herstel van het onderwaterleven omdat het zorgt voor verweesde en gewonde dieren. Sommige dieren kunnen weer in het wild worden losgelaten. Maar degenen die niet zouden kunnen overleven, moeten onder de hoede van het herstelcentrum blijven.

De geredde baby-beloega zit nu niet in een zwembad dat open is voor het publiek. De beloega-experts controleren hem 24 uur per dag en 7 dagen per week in een overdekt zwembad. Dit is een veel stillere en meer beschermde omgeving dan het grote aquarium.

Baby Beloega Walvis


De deskundigen hebben nog geen besluit genomen. Maar in dergelijke gevallen zijn er meestal geen plannen om geredde walviskalveren weer in de natuur terug te brengen. Ze weten niet waarom hij van zijn groep gescheiden was en ze betwijfelen of hij zich weer bij zijn groep zou kunnen aansluiten.

Bovendien heeft hij zoveel tijd met mensen doorgebracht in plaats van met andere beloega’s dat hij niet meer weet hoe hij moet jagen of hoe hij zelf in het wild zou kunnen overleven.

Wat moet je doen als je een gestrande walvisachtige ziet?

Elk jaar zijn er nieuwsberichten over gestrande walvisachtigen, overal ter wereld. Walvisachtigen die gedesoriënteerd of ziek zijn en op een strand terechtkomen, variëren van grote walvissen tot dolfijnen. Het kunnen zelfs baby’s van alle verschillende soorten zijn, zoals deze baby-beloega.

Wanneer een dier ziek is, is de snelheid waarmee mensen handelen van groot belang voor hun herstel. Weten wat te doen voor het dier en het respecteren van zijn leefruimte is nodig voor het dier om te kunnen overleven. In de zomer van 2017 vond een groep toeristen een gestrande baby-dolfijn. In plaats van haar te helpen, namen ze egoïstisch selfies met haar tot ze uiteindelijk stierf.

Dit jammerlijke nieuws heeft de hele wereld geschokt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je een ziek dier tegenkomt of een dier in moeilijkheden. Controleer eerst of het dier in leven is of niet. Kijk of hij ademt en of hij zijn ogen beweegt.

Bel een hulpdienst

Bel 144, als het dier nog leeft, om een gespecialiseerd reddingsteam op de hoogte te brengen en volg de instructies op. Als je je op een toegankelijke plaats bevindt, bescherm het dier dan tegen stress veroorzaakt door mensen.

Met andere woorden, als er nieuwsgierige mensen in de buurt zijn, houd ze dan weg. Normaal gesproken zullen hulpdiensten je vragen om het dier in de schaduw en gehydrateerd te houden. Je kunt dit doen door natte handdoeken op het dier te leggen en er voortdurend zeewater op te gooien.

Hoewel het kan lijken of je het dier alleen naar de zee kunt terugbrengen, moet je dit niet doen tenzij een dierenarts zegt dat hij gezond is en kan overleven. Als hij aangespoeld is op een strand, is dat omdat hij ziek is of geen kracht heeft om te zwemmen. Terugkeer naar de zee zou betekenen dat hij ter dood veroordeeld zou worden.

Wanneer het gestrande dier al dood is, moet je de dierenbescherming of een politie-eenheid die zich met flora en fauna bezighoudt, op de hoogte brengen zodat ze het lichaam kunnen verwijderen. In geen geval mag je het lijk van een dood dier aanraken, omdat je dan ziek zou kunnen worden.

Jouw hulp is belangrijk

Tyonek, de geredde baby-beloega, herstelt goed. Dit is te danken aan de snelle en nauwkeurige interventie van de persoon die hem op een strand aangespoeld vond. Verantwoordelijk zijn en weten wat te doen in gevallen als deze is essentieel voor een bedreigd dier om te kunnen overleven.

Bron: www.telecinco.es 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.