Mars voor de rechten van het dier

Mars voor de rechten van het dier

Laatste update: 24 juni, 2018

Ze kunnen niet voor zichzelf spreken of zichzelf verdedigen. Daarom zijn er mensen die voor hen vechten en namens hen spreken. Er vond namelijk een grote mars voor de rechten van het dier plaats. Dat gebeurde gelukkig in verschillende delen van de wereld.

Vrede en dierenrechten

Zondag 25 september 2016 was het zo ver. Op deze dag vond er in verschillende steden in Colombia een massale mars voor dierenrechten plaats. Het werd geïnitieerd door het platform ALTO (Spaanse initialen voor “Dieren vrij van foltering”). Alle mensen die om dierenrechten geven kwamen vervolgens bijeen in een vreedzaam protest met spandoeken, huisdieren en muziek.
Het idee was simpel: voor alle levende wezens die op het nationale grondgebied leven. Onder de slogan, “Vrede voor dieren, vrede voor de natuur,” liepen onder andere verschillende acteurs, bekende figuren, studenten en mensen van alle leeftijden met de mars mee. Het begon om 9 uur ‘s ochtends op het Plaza de Toros La Santamaría en eindigde op de Plaza de Bolívar. Het evenement eindigde met een muzikale opvoering door het Bogota Youth Philharmonic Orchestra.

Andere steden die meededen waren:

  • Bucaramanga 
  • Tunja 
  • Popayan
  • Mosquera
  • Funza 
  • San Juan de Pasto 
  • Duitama
  • Velez 

De Argentijnse mars voor rechten van het dier

In Juni liepen dierenbeschermers en -redders uit de kustplaats Mar del Plata mee in een mars voor dierenrechten voor de kathedraal op het Plaza San Martín. Ongeveer 500 mensen kwamen samen met hun huisdier opdagen. Ze gebruikten de slogan “Niet één meer.” Daarnaast liepen ze mee in de mars zodat iedereen zou weten dat zij de stem waren van de dieren die niet zelf kunnen spreken. Het geweld en de mishandeling die dieren elke dag moeten doorstaan werd in deze Argentijnse mars ter discussie gesteld. Het evenement vond vervolgens in stilte plaats. Deelnemers zeiden dat ze hoopten dat de wet tegen dierenmishandeling landelijk wordt geëffectueerd.

Het belangrijkste onderwerp was onverantwoordelijke huisdierenbezitters. Daarnaast ook het exploiteren van honden voor werk, hondengevechten, slechte omstandigheden in dierentuinen en hondenraces.

De mars in Mexico

Vorig jaar hebben er blijkbaar meerdere bewegingen ter verdediging van dierenrechten in Latijns Amerika plaatsgevonden. Ook vond in juni 2017 in Mexico City de derde mars plaats. Verschillende burgerorganisaties en mensen liepen mee in de mars. Aan de ene kant spraken ze over het geweten van de maatschappij en aan de andere kant over het gebrek aan wetten die rekening houden met alle levende wezens.

Gedurende deze mars in Mexico werd een onlangs door de Legislative Assembly of the Federal District aangepaste wet toegejuicht. Deze wet verbiedt namelijk deelname van dieren aan circusvoorstellingen en vergelijkbare uitvoeringen.

Mensen nemen het op voor de rechten van het dier

Veel deelnemers liepen verkleed als dieren zoals tijgers, krokodillen, varkens, orca’s en zebra’s mee. Zo vroegen ze aandacht voor de effecten dat menselijk gedrag op dieren heeft. De mars vond plaats in de straten in het centrum van deze historische stad. Ook werden andere kwesties veroordeeld. Zoals:

  • stierengevechten
  • dierentuinen
  • Voorstellingen in dolfinaria
  • experimenten
  • wetenschappelijk testen op dieren

Wat kun jij doen voor dierenrechten?

Er zijn vele manieren waarop je kunt helpen als je je wilt inzetten voor hen die geen stem hebben. Ten eerste kun je kijken welke dieren in jouw stad of land gevaar lopen. Er zijn vele studies en onderzoeken die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast kun je jezelf ‘inzetten’ voor een specifiek geval zoals de walvisjacht, circusdieren, verkoop van rashonden, dierenarbeid enz.

De tweede stap is vervolgens om actie te ondernemen. Hoe? Onder andere door de verzamelde informatie bij andere mensen bekend te maken op sociale media, in je omgeving, universiteit, of werkplek. Meestal is een gebrek aan kennis de ergste straf voor dieren.

Vervolgens bevelen we aan dat je naar een vereniging of stichting zoekt die de rechten van het dier verdedigt, (zoals Greenpeace of het Wereldnatuurfonds) en aan hun activiteiten deelneemt.

Bron van de foto’s: www.infobae.com en www.excelsior.com.mx 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.