Istanboel: de stad van de katten

Hoewel katten al inheems waren in het gebied, is het zo dat met de komst van koopvaardijschepen hun aantal zich vermenigvuldigde. Deze dieren worden niet beschouwd als een 'plaag', de lokale bevolking waardeert ze juist erg.
Istanboel: de stad van de katten

Laatste update: 26 november, 2018

Turkije heeft een rijke geschiedenis in de westerse beschaving. De hoofdstad Istanboel wordt vaak het kruispunt van de wereld genoemd. Maar weinig mensen weten dat deze stad ook een andere naam heeft: de stad van de katten.

Van Constantinopel tot Istanboel, eeuwen van geschiedenis

Istanboel, oorspronkelijk Constantinopel genaamd door zijn grondlegger keizer Constantijn I, werd gesticht in de 4e eeuw. Het was de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en was eeuwenlang de belangrijkste havenstad. In het bijzonder vanwege de Bosporus die Europa van Azië scheidt.

Daarom stond de stad bekend als “Het kruispunt van de wereld” omdat hij verschillende culturen in de regio met elkaar verbindt. Tegenwoordig staat het bekend als Istanboel vanwege de komst van het Ottomaanse Rijk. Sultan Mehmed II veranderde de naam om politieke redenen.

Maar waarvandaan komen de katten in beeld? Welnu, katten waren al inheems in het gebied, maar koopvaardijschepen brachten nog veel meer katten naar de stad. Naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer katten naar de stad en maakten er hun thuis van.

De genegenheid en liefde van de lokale bevolking voor deze dieren is zo groot dat ze in de oudste gebouwen mogen vertoeven. Daarom maken katten deel uit van de geschiedenis van de stad, samen met de historische monumenten.

“Ze gingen niet aan de kant, ook al kwam de sultan zelf voorbij.”

Nu de stad van de katten

Zittend in een park, of zonnebadend: overal in de stad kom je katten tegen. Zij zijn echt de koningen van de stad en ze zijn niet bang om het te laten zien.

Kat naast een tafel

In het moderne Istanboel is het normaal om groepen katten in steegjes en op daken te zien. In feite is er geen enkele plaats waar er geen kat te vinden is! De katten van Istanboel zijn iconen van de stad, net als de Hagia Sophia en de Galatatoren.

Zelfs in de meest afgelegen gebieden van de stad kun je katten vinden. De lokale bevolking beschouwt ze als goed gezelschap en geluk, en je vindt ze zelfs in en rondom de overheidsgebouwen.

De aanwezigheid van zoveel katten stoort de buurtbewoners in het geheel niet. In feite zijn ze vaak erg blij dat ze er zijn, want ze waren en zijn nog steeds geweldige rattenjagers. Bovendien zegt het islamitische geloof dat de profeet Mohammed een kattenliefhebber was.

Istanboel staat ook wel bekend als de stad van de katten omdat de bewoners voor hen zorgen. De huidige wetgeving beschermt deze dieren zozeer dat de lokale bevolking de dood van een kat als een teken van kwader trouw beschouwt.

Turks gezegde: “Als je een kat doodt moet je een moskee bouwen zodat God je vergeeft.”

Voor een bezoeker van de stad kan het overweldigend zijn om zoveel katten op één plaats te zien. Maar de waarheid is dat ze gewoon een deel van de bevolking uitmaken, samen met een groot aantal honden die er ook wonen.

Kat naast een pad in de stad van de katten

Kedi: de documentaire

Het woord ‘kedi’ betekent in het Turks ‘kat en als het al niet duidelijk genoeg was, gaat deze documentaire over het leven van katachtigen in de stad van de katten. Ceyda Torun, de regisseur van deze film, heeft het op zich genomen om het leven van katten in haar woonplaats te bekijken.

De documentaire laat het leven van verschillende katten in relatie tot hun verschillende karakters zien. Natuurlijk allemaal met mooie plaatjes van Istanboel erin verwerkt. Ook hun relatie met de bewoners komt naar voren in de documentaire.

Er zijn momenteel 150.000 katten die in de stad wonen en elke kat is anders en uniek.

Kortom, de geschiedenis van deze stad is verbonden met katten, met hun aanwezigheid die bijna net zo oud is als de stad. Als je van plan bent ooit de stad te bezoeken, vergeet dan niet om hen het respect te geven dat ze verdienen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.