Meer dan 100 honden gered van een illegale fokker

Meelevende dierenliefhebbers verrichten dagelijks wonderen wanneer ze honden redden van fokkers en puppyfabrieken.
Meer dan 100 honden gered van een illegale fokker

Laatste update: 21 mei, 2018

Dierenmishandeling komt steeds meer en vaker voor, door zowel individuelen als achter de rookgordijnen van bedrijven. Dit is het geval bij het nieuws wat we vandaag met jullie gaan delen. Het gebeurde allemaal in een Spaans dorp waar een illegale fokker actief was.

Illegale handel verbergt zich om de belastingdienst te ontwijken. Zo houden ze geld over dat ze vervolgens niet willen gebruiken om hun werknemers tevreden te stellen. In dit geval willen ze het ook niet gebruiken om hun dieren te verzorgen.

De staat van de dieren bij het illegale fokcenter

Verdrietige hond

De dieren bij deze fokker waren bedoeld voor de verkoop en leefden in erbarmelijke omstandigheden. Door de jaren heen zijn er zo’n 114 honden en 22 katten opgesloten in kooien met geringe bewegingsruimte.

De hygiëne liet ook veel te wensen over: veel dieren waren uitgedroogd en ondervoed.

Tot wel 9 dieren werden in één kooi gehouden. Deze hadden geen mogelijkheden tot ventilatie, net zoals de rest van het gebouw. Omdat de piepkleine kamer waarin de kooien geplaatst waren ook geen lichtinval van buiten had, waren de muren bedekt met schimmel. De vochtigheid en het ontbreken van hygiëne droegen daar uiteraard aan bij.

Daarnaast zaten de kooien vol met urine en uitwerpselen van de dieren. Hierdoor liepen ze infecties op en verslechterde hun algemene gezondheid.

Het was dus een treurige plek waar deze dieren terecht waren gekomen. Men zegt dat alles uiteindelijk naar buiten zal komen. Welnu, hoe goed verborgen was deze plek?

De illegale fokker ontmaskerd

Hoe goed zoiets als dit ook verborgen kan worden, een plek bedoeld voor commerciële doeleinden zal altijd aandacht trekken. Het duurde dus niet lang voordat de politie erachter kwam dat deze plek bestond. Een aantal buren hadden al laten weten dat er iets raars aan de hand was daar. Op dat moment begon operatie Shar Pei dan ook.

Ze startten het onderzoek spoedig en ontdekten dat de fokker geen enkele vergunning had voor commerciële activiteiten. Dit zou niet zo’n groot aandachtspunt zijn geweest als de dieren niet onder zulke verschrikkelijke omstandigheden hadden moeten leven.

Toen ze in dit geval er dus achter kwamen dat de fokker geen vergunningen had, gaf dit de politie een reden om het gebouw te doorzoeken. Zodoende ontdekten de agenten de gruwelijke omstandigheden waar de dieren zich in bevonden.

De meeste honden in het gebouw waren kwetsbare rassen: ze hadden specifieke zorg nodig die ze niet kregen.

Natuurlijk was na het vinden van dit bewijs geen twijfel mogelijk met betrekking tot wat er met de zaak van de illegale fokker gedaan moest worden: die moest gesloten worden.

Dat is dan ook precies wat ze deden. Ze sloten de handel onmiddellijk en maakten een rapport op over de managers van het bedrijf. Zij worden hiervoor verantwoordelijk gesteld en zullen moeten boeten voor wat ze gedaan hebben.

Wat gebeurde er met de dieren van deze illegale fokker?

Meer dan 100 passief en actief mishandelde dieren hadden geen thuis meer.

Toen de toestand openbaar werd gemaakt, kwamen alle beschermers en dierenbeschermingsorganisaties samen. Zij adopteerden deze honden en katten met de bedoeling om de fysieke en psychologische schade te behandelen. Hierna zouden zij voor de diertjes een nieuw thuis vinden.

Honden in opvang

Deze organisaties gebruikten de sociale media om mensen om donaties te vragen. Hiermee zouden ze alle kosten dekken. Ze belden ook allerlei mensen die hadden aangegeven dat ze interesse hadden in het adopteren van een huisdier. We hopen dan ook dat dit succes zal opleveren!

De wetgeving met betrekking tot het houden van dieren en dierenmishandeling is in Spanje de laatste paar maanden flink strenger geworden. Het zal voor de daders die met meer dan 100 dierenlevens gespeeld hebben nu niet meer zo gemakkelijk zijn om hiermee weg te komen.

Volgens de agenten van de Guardia Civil (een Spaanse politie-eenheid) die aan deze zaak hebben gewerkt, zullen de straffen die de daders te wachten staan, erg streng zijn. Daarnaast zal het hen verboden worden om ooit in hun leven nog huisdieren te houden of een zaak op te zetten.

De managers van het illegale fokcentrum braken de wet door bewust continu dieren te mishandelen. De wet zal dit niet door de vingers zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.