De hond die door iedereen werd afgewezen vanwege zijn "knorrige gezicht"

De hond die door iedereen werd afgewezen vanwege zijn "knorrige gezicht"
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Cornelius is een hond die iedereen afwees vanwege zijnknorrige gezicht zonder te beseffen dat hij een ziekte had. Door de misvorming van zijn gezicht leek het net alsof hij altijd in een slechte stemming was. Tegenwoordig wordt Cornelius niet langer afgewezen en heeft het veel aanhang op de sociale media. Zijn verhaal speelde zich af in Toronto, Canada.

Cornelius was de uitzondering in zijn nest. Helaas werd hij geboren met een genetische aandoening die zijn gezicht een beetje misvormde. Zijn knorrige gezicht zorgde ervoor dat hij er altijd uitzag alsof hij in een slechte stemming was, zelfs als hij sliep.

Daarnaast werd hij ook geboren met leucisme, een zeer zeldzame aandoening. Net als bij albinisme is er geen huidpigmentatie, waardoor hij eruit ziet alsof hij geen kleur heeft, behalve in zijn prachtige ogen.

Hond met het knorrige gezicht

Zijn knorrige gezicht veranderde niet in de loop van de tijd en mensen bleven hem afwijzen

Toen Cornelius ouder werd, zag iedereen hoe gezond zijn broers en zussen waren. Iedereen was geschokt toen ze zijn knorrige gezicht zagen en wezen hem af.

Na zijn recente adoptie werd Cornelius in een paar dagen tijd een ‘ster’ op de sociale media. Zo heeft hij al meer dan 2.300 volgers op Instagram. Ondanks zijn ziekte, zijn er momenten dat hij probeert te glimlachen. En die glimlach maakt hem nog mooier!

Veelvoorkomende ziekten bij mopshonden

Net als bij andere hondenrassen kennen mopshonden een aantal specifieke ziekten. Ze kunnen ademhalingsproblemen hebben omdat ze kortschedelig zijn. Dit betekent dat de botten in hun schedels zeer klein zijn. Andere medische aandoeningen die dit ras meestal heeft zijn onder andere:

  • obstructieve longziekte
  • patella-dislocatie
  • heupdysplasie
  • oogproblemen

Uiterlijk is niet zo belangrijk

Als het gaat om het adopteren van een hond is het altijd beter om te kiezen op basis van persoonlijkheid dan fysieke verschijning. Als je naar een dierenasiel gaat is het interessanter om de medewerkers te vertellen wat voor karakter je in een hond zoekt. Daar heb je meer aan dan aan zijn fysieke verschijning.  

De eerste prioriteit is de persoonlijkheid van de hond, daarna kun je andere factoren in overweging nemen. Hij kan klein, middelgroot of groot zijn, met lang haar, kort haar of wit haar, een Mastiff of een mix van jachthonden, etc.

Een hond is geen modeaccessoire die bij jouw kleding hoeft te passen. Hij is een levend wezen met zijn eigen persoonlijkheid, voorkeuren en eigenschappen. Hij heeft ook zijn behoeften. Bovenal moet een hond geliefd zijn en hij zal die liefde zeker terugbetalen.

Verzorging en reiniging

Je moet ook stilstaan bij de noodzakelijke reiniging van een verlaten hond of die in een dierenasiel. De eerste indruk kan veranderen. Zelfs als hij een goed bad, een borstelbeurt of andere zorg nodig heeft, zal er altijd schoonheid in de ogen van een verlaten hond te zien zijn. Je vindt er altijd liefde en nooit wrok.

Voordelen van adoptie

Adoptie is veel interessanter dan het kopen van een huisdier. Op het moment dat adopteren ter sprake komt lijkt het of iedereen wil dat het dier er erg aantrekkelijk uitziet. De minder gelukkige honden hebben ook het recht om van gehouden te worden.

Houd rekening met de kosten van een huisdier

Slapende hond

Je moet rekening houden met vele uitgaven, vooral tijdens het eerste levensjaar van het dier. 

De aankoop of adoptie alleen al is slechts één uitgave. Een andere kostenpost is de identificatie van het dier door middel van een microchip en registratie. Meerdere mogelijke kostenposten zijn:

  • een sterilisatie
  • aankoop van accessoires
  • een kooi of draagtas om hem te nemen, wat speelgoed
  • een kraag en leiband
  • aansprakelijkheidsverzekering voor grote dieren

Hoewel ze misschien niet lijken op herbruikbare uitgaven is het wel zo dat je deze kosten kunt beschouwen als een investering om het huisdier thuis te kunnen houden. Je moet voldoen aan alle wettelijke voorschriften en jouw hond moet zo gezond mogelijk zijn. Daar is mens en dier bij gebaat.

Wanneer onze hond geen puppy meer is gaan de kosten door. Je kunt daarbij denken aan uitgaven voor voedsel van hoge kwaliteit, een jaarlijkse controle door een dierenarts, vaccins, anti-parasitaire behandelingen, verzorging, enz. Verantwoordelijkheid is een belangrijke factor bij het adopteren van een huisdier. 

Bron van bovenstaande foto’s: Facebook van Meneer Cornelius.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.