Wat moet ik doen als mijn hond zijn tanden niet laat poetsen?

In de gevallen dat je hond zijn tanden niet laat poetsen moet je veel empathie en extreem veel geduld opbrengen om het dier kalm te houden. De eigenaar dient kalmte en positieve bekrachtiging te gebruiken zodat het huisdier niet bang wordt. Op deze manier zal hij in gedachten mondhygiëne gaan zien als iets fijns.
Wat moet ik doen als mijn hond zijn tanden niet laat poetsen?

Laatste update: 10 juli, 2018

Onze honden houden ongetwijfeld veel van ons. Maar als ze eenmaal zien dat we met iets in onze hand proberen te zorgen voor hun hygiëne lopen ze weg. Neem eens een kijkje bij de volgende handige tips als je hond tegenstribbelt als je hond zijn tanden niet laat poetsen.

Tips voor het tandenpoetsen van ongehoorzame honden

Kies het juiste moment

We weten al dat je honden vaak voor de gek moet houden om iets van ze gedaan te krijgen. Als je hond je niet zijn tanden laat poetsen wacht dan op het juiste moment waarop jouw hond kalm is. Je kunt bijvoorbeeld als hij bij je op schoot ligt beginnen met hem te aaien dicht bij haar mond.

Begin de tanden te onderzoeken en probeer ze vervolgens schoon te maken met een gaasje bedekt met wat tandpasta. Het zal veel gemakkelijker om te doen zijn in deze positie.

Kies een methode als je hond zijn tanden niet laat poetsen

Er zijn twee manieren waarop je de tanden van jouw hond kunt poetsen. De ene is met een gaasje en de andere is met een tandenborstel. De beste om mee te beginnen is de methode met het gaasje. Zeker als de hond zijn tanden niet laat poetsen.

Het gaaskompres zorgt voor minder druk en kan comfortabeler zijn. Het is onnodig om te zeggen dat het minder effectief is dan een tandenborstel, maar het is voldoende om tandhygiëne te introduceren bij je huisdier.

Tanden poetsen bij een hond

Als je besluit om een tandenborstel te gebruiken kies dan een tandenborstel met zachte haren en een anatomische vorm om zich aan te passen aan de tanden van jouw huisdier. Dit maakt het veel gemakkelijker voor de hond om te accepteren dat het tandenpoetsen een deel van zijn leven uit gaat maken.

Tandpasta

De volgende stap is tandpasta. Misschien laat jouw hond je zijn tanden niet poetsen omdat de geur of smaak van de tandpasta te sterk is. Vergeet niet dat je nooit tandpasta voor mensen bij je hond mag gebruiken. Er is een grote verscheidenheid aan tandpasta’s te koop in veterinaire winkels. Sommige zijn geurloos of smaakloos. Daarmee zal je hond zal het tandenpoetsen veel gemakkelijker toestaan.

Hoe poets je zijn tanden

Pas op voor de intensiteit waarmee je de tanden van je hond reinigt. Zeker als het de eerste keer is dat je het doet. Probeer zachtaardig te zijn en stop niet met aaien en praat op een rustige toon tegen je hond. Je huisdier zal zich ontspannen voelen en je de volgende keer gemakkelijker zijn tanden laten poetsen.

Geef hem iets lekkers

Wanneer honden weigeren om iets te doen is dat omdat ze het in verband brengen met iets vervelends. Als je klaar bent met het poetsen van de tanden van je hond, vergeet dan niet om hem te belonen.

Iets lekkers voor de hond

Geef je hond een van zijn favoriete traktaties of een stukje voer waar hij van houdt. Op die manier zal hij het poetsproces met iets positiefs gaan associëren en in de toekomst kan hij zelfs naar je toe komen met de tandenborstel in zijn mond.

Aai de hond

Naast een daadwerkelijke beloning heeft een hond jouw erkenning nodig om zich goed te voelen en te weten dat hij je goedkeuring heeft. Aai het en gebruik positieve woorden om hem aan te moedigen. Knuffel hem en vertel hem dat hij een brave hond is, hoe goed hij zich heeft gedragen en hoeveel je  van hem houdt. Je hond zal je zeker dankbaar zijn en hij zal meer dan bereid zijn om je zijn tanden op een leuke manier te laten zien. Je zult merken dat je met geduld en een beetje hondenpsychologie veel van je hond gedaan kunt krijgen. Ook als in het begin jouw hond zijn tanden niet laat poetsen!

Inspanning, consistentie en genegenheid zijn de sleutels.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.