Myiasis bij honden: oorzaken, symptomen, en behandeling

Oppervlakkige wonden zijn de perfecte "habitat" voor maden, die uit de eieren van vliegen kruipen. Dat kan echter fataal zijn voor een hond wanneer de maden vitale organen zoals de hersenen bereiken. Symptomen van deze ziekte zijn onder andere koorts, pijn, diarree, gebrek aan eetlust, steenpuisten, zweren en jeuk.
Myiasis bij honden: oorzaken, symptomen, en behandeling

Laatste update: 04 november, 2018

Myiasis is een ziekte die jaarlijks duizenden honden treft. De aandoening is onaangenaam voor de dieren zelf en is bovendien ook nog eens onaangenaam om naar te kijken.

In het artikel van vandaag vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van deze ziekte. Als je goed geïnformeerd bent over gezondheidsgerelateerde zaken van je huisdier, dan zul je die kennis kunnen gebruiken om zijn kwaliteit van leven hoog te houden.

Wat is myiasis bij honden?

Pijnlijke wond

Myiasis is een parasitaire ziekte die een open oppervlakkige wond achterlaat waarin vliegen hun eitjes leggen. Die eitjes groeien later uit tot maden, die het huidweefsel van het dier opeten. Wanneer ze de huid aanvreten produceren ze een enzym dat de huid van het dier verder beschadigt.

De maden houden de wond daarnaast ook vochtig en voorkomen op die manier dat hij geneest. Ze verspreiden zich zelfs over de huid, waardoor het dier veel pijn voelt.

Hoewel deze maden over het algemeen alleen de huid aanvreten, kunnen ze via oppervlakkige wonden het lichaam binnendringen en vitale organen  gaan aantasten.

Oorzaken van myiasis bij honden

Normaal gesproken heeft een dier een open wond voordat het het risico loopt om myiasis te ontwikkelen, wanneer er vliegen in het huidweefsel binnendringen. Vliegen liggen altijd op de loer, ontdekken snel een open wond, en leggen er vervolgens hun eitjes in.

De wonden zijn soms erg klein en zijn het resultaat van overmatig likken, een schrammetje van een plant, een gevecht, of gekras. Myiasis ontwikkelt echter alleen maar op plekken van het lichaam waar de hond zichzelf niet kan likken. Een hond kan namelijk alle eitjes met een eenvoudige lik kan verwijderen.

Vergeet ook niet dat deze maden in het begin altijd klein zijn. Het is pas wanneer ze zich voeden met het huidweefsel van het dier dat ze groeien. Zo zullen ze de wond snel erger maken.

Naarmate de wond groeit en zichtbaarder wordt, kunnen andere vliegen er hun eitjes in leggen. Dat berokkent op zijn beurt weer meer schade aan de hond. Het dier kan hier uiteindelijk aan bezwijken, omdat maden de maden die het lichaam binnendringen de hersenen of andere vitale organen kunnen bereiken.

Symptomen van myiasis bij honden

De symptomen van een dier met myiasis zijn de volgende:

  • Koorts
  • Pijn
  • Diarree
  • Gebrek aan eetlust
  • Etterbuilen
  • Zweren
  • Jeuk en gekras

Als je de huid van je huisdier dagelijks controleert, zul je snel merken of er eieren of larven op zijn lichaam zitten. Let vooral op het midden van de rug van de hond, de oren en elk plekje op zijn lichaam waar zijn tong niet bij kan komen. Op die manier kun je ze tijdig vinden, voordat ze het huidweefsel van je huisdier beschadigen.

Diagnose en behandeling tegen myiasis

Hond kraag

Een oppervlakkig onderzoek nodig om te kijken of er maden zijn volstaat om een diagnose te kunnen stellen. De dierenarts zal echter een aantal bijkomende tests uitvoeren om er zeker van te zijn dat de schade niet erger is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Om myiasis bij honden te behandelen, moet je de wond schoonmaken. Voordat je dit doet, is het een goed idee om je hond een muilkorf om te doen om te voorkomen dat hij bijt. Het kan namelijk nogal pijnlijk voor hem zijn terwijl je de wond schoonmaakt.

Het eerste wat je moet doen is de vacht rondom de wond zeer zorgvuldig knippen met een schaar. Dat maakt het namelijk gemakkelijker om de wond te desinfecteren. De dierenarts zal ook een product aanraden om op de wond te spuiten, om de maden uit de wond te krijgen.

Als je het product eenmaal gespoten hebt, verwijder je de maden één voor één met een pincet. Als je er zeker van bent dat er niets meer over is, desinfecteer je de wond met iso-betadine of een ander ontsmettingsmiddel en verzacht je de pijn met antibiotica die de dierenarts voorschrijft.

De beste manier om te voorkomen datje hond de wond likt of krabt is door er een verband op aan te brengen. Indien nodig doe je hem een beschermkraag om. Als je denkt dat je dat zelf niet zult kunnen doen, breng het dier dan naar een specialist zodat hij hem kan behandelen. In zo’n geval hoef je jouw huisdier alleen maar antibiotica te geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.