Het vaststellen van koorts bij honden

Koorts heeft effect op ons allemaal, dus dit geldt ook in het geval van koorts bij honden.
Het vaststellen van koorts bij honden

Laatste update: 08 mei, 2018

Aangezien ze ons niet kunnen vertellen of ze zich goed voelen of niet, is het noodzakelijk om aandacht aan hun gedrag te besteden. Het is goed om wat richtlijnen te hebben om te kunnen vaststellen of er een probleem is dat opgelost dient te worden. Op die manier kun je koorts bij honden vaststellen.

Normaal heeft een rustende hond een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 38.8 graden Celsius. Wanneer het hoger wordt, kan dit het gevolg zijn van een infectie of ziekte die met spoed behandeld dient te worden.

Daarom is het erg belangrijk om de altijd de temperatuur van onze honden te weten, zodat je snel kunt handelen. Maar de vraag is: hoe kunnen we hiervoor zorgen?

Bekende tekenen van koorts bij honden

Hond met koorts

Een van de beste manieren om te weten of jouw hond koorts heeft is door zijn gedrag in de gaten te houden. Het is noodzakelijk om te letten op veranderingen die in zijn lichaam plaats kunnen vinden. De meest voorkomende signalen zijn:

  • Hete en droge neus
  • Nerveus en lusteloos gedrag
  • Waterige ogen
  • Trillen bij een hoge temperatuur

Indien jouw hond een of meerdere van deze symptomen heeft, is het ‘t beste om een rectale thermometer te gebruiken. Dit is niet fijn voor de hond, maar het is een manier om zonder fouten de lichaamstemperatuur van jouw dier te weten te komen.

Bedek de punt van de thermometer met vaseline en zorg dat iemand anders de hond stevig vasthoudt. Onthoud dat het logisch voor een dier is om te bewegen wanneer het druk in zijn rectum voelt.

Een andere zeer efficiënte thermometer is een thermometer voor in het oor.

Wat moet ik doen in het geval van koorts bij honden

Natuurlijk is de sterkste aanbeveling om jouw dierenarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een behandeling vast te stellen. Er zijn echter ook dingen die je in de tussentijd thuis kunt doen.

Wij willen echter benadrukken dat indien de hond na twee dagen ondanks de remedies nog steeds koorts heeft, je hem zeker naar de dierenarts dient te brengen.

Hier zijn enkele dingen die je thuis kunt doen in het geval van koorts bij honden:

Zieke hond
  • Koel zijn poten en oren af. Maak deze gebieden nat en zet hem voor een ventilator zodat hij af kan koelen. Houd echter zijn temperatuur constant in de gaten. Wanneer zijn temperatuur namelijk de 39 graden bereikt, dien je de ventilator bij hem weg te halen om verkoudheid en griep te voorkomen, evenals een temperatuurschok.
  • Zorg dat hij gehydrateerd blijft. Het geven van voldoende water is essentieel om de koorts te verlagen. Je dient echter wel voorzichtig te blijven en hem niet te veel water in een keer te geven. Het is beter om dit beetje bij beetje te doen, aangezien te veel ineens schadelijk kan zijn.
  • Leg een koud kompres op zijn buik. Hij kan misschien in eerste instantie onwillig zijn. Zodra hij echter de snelle effecten merkt, zal hij het met rust laten.
  • Baad hem niet in koud water, aangezien dat een temperatuurschok teweeg kan brengen die het dier meer kwaad dan goed doet.
  • Geef hem geen menselijke medicatie, en ook geen medicatie voor dieren indien ze niet door een huisarts zijn voorgeschreven.
  • Gebruik nooit ijs, zeker indien je vermoedt dat het dier een zonnesteek heeft opgelopen in plaats van koorts. Koud water is voldoende.

Zoek professionele hulp

Zoals we aan het begin hebben gezegd kan onze hond het niet zeggen indien hij zich slecht voelt. Het is ook niet realistisch om hem de hele dag met een thermometer te volgen om te zien of hij koorts heeft. Daarom is  het noodzakelijk om aandacht te besteden om de manieren waarop hij eet, loopt, kijkt en hoe hij zich gedraagt.

Deze veranderingen kunnen je aangeven of er een afwijking is, koorts bij honden in dit geval, die je zo snel mogelijk dient te behandelen.

Houd er rekening mee dat remedies die je thuis kunt uitvoeren alleen gebruikt kunnen worden om tijd te winnen, maar dat de dierenarts de enige is die het probleem echt kan oplossen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.