Hoe je moet zorgen voor een epileptische hond

Hoe je moet zorgen voor een epileptische hond
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Zorgen voor een epileptische hond houdt in dat je de hond een betere kwaliteit van leven probeert te geven. Jij kan helpen te voorkomen dat de ziekte verder gevorderd raakt en zijn gezondheid nog verder in gevaar brengt.

Epilepsie begrijpen

Idiopathische epilepsie is een genetische lichamelijke aandoening die de neuronen van de hersenen beïnvloedt. Het enige symptoom waar je het aan kunt herkennen, is een epileptische aanval. Ter verduidelijking, epilepsie is geen psychische aandoening. Daarom hebben epileptische honden geen leerproblemen of persoonlijkheidsstoornissen. Ze kunnen gewoon genieten van het leven en zich net zo goed ontwikkelen als andere honden.

Epileptische hond die onderzocht wordt

De primaire oorzaak van deze aandoening is nog altijd onbekend. Doordat deze aandoening grotendeels genetisch is, zijn er echter wel rassen die er meer vatbaar voor zijn, zoals de Duitse herder, labrador, golden retriever, sint bernard, beagle, Ierse setter en de Franse poedel.

Wat zijn epileptische aanvallen?

Er is ontdekt dat epileptische aanvallen worden veroorzaakt door overmatige elektrische activiteit in bepaalde neuronen. Deze cellen worden dan hyperactief en hypergevoelig. Dit veroorzaakt extreme opwinding die vaak voor korte tijd invloed kan hebben op de hersenfunctie.

Dat verklaart waarom zowel mensen als dieren hun motorische coördinatie verliezen tijdens epileptische aanvallen. Ook kan er sprake zijn van onvrijwillige bewegingen, gedragsveranderingen en verlies van bewustzijn.

Hoe je epilepsie bij honden kunt diagnosticeren

Epilepsie ontwikkelt zich stil in het lichaam van het dier en wordt pas zichtbaar bij zijn eerste aanval. Een epileptische hond krijgt zijn eerste aanval meestal wanneer hij tussen de zes maanden en vijf jaar oud is.

Allereerst moeten er echter andere mogelijke oorzaken worden uitgesloten. Aanvallen kunnen secundaire symptomen zijn van ernstigere aandoeningen. Deze kunnen bijvoorbeeld hersentumoren, lever- of hartfalen, kattenziekte, diabetes, trauma en vergiftiging omvatten.

Als een hond een epileptische aanval heeft, bel dan onmiddellijk een dierenarts. Vroege diagnose is de sleutel tot een goede behandeling.

Kan epilepsie bij honden worden behandeld of voorkomen?

De waarheid is dat er geen specifieke behandeling bestaat voor epilepsie en ook geen manier om het te voorkomen. De oorzaken ervan zijn namelijk onbekend. Je kunt echter wel je best doen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het is gebruikelijk dat traditionele (niet-holistische) dierenartsen een anti-epilepticum voorschrijven om te voorkomen dat de epileptische aanvallen escaleren. Dierenartsen zijn de enige professionals die ervoor opgeleid zijn om een behandeling aan te bevelen. Deze behandeling kan verschillen per hond en hoe vergevorderd de ziekte is.

Hoe je kunt zorgen voor een epileptische hond

Epilepsie is geen dodelijke ziekte. Frequente aanvallen kunnen de gezondheid van je hond echter wel beschadigen. Zorgen voor een epileptische hond houdt dus mede in dat je het risico op aanvallen zoveel mogelijk probeert te verminderen.

Ga regelmatig langs bij de dierenarts

Regelmatig langs gaan bij de dierenarts is het eerste wat je kunt doen om te zorgen voor een epileptische hond. Dit kan namelijk helpen om de ziekte te voorkomen. Een epileptische hond zou daarom om de zes maanden moeten worden onderzocht om te zien hoe zijn ziekte vordert. De frequentie en intensiteit van de epileptische aanvallen van de hond zijn van groot belang voor zijn gezondheid.

Ook is het belangrijk om twee keer per jaar een bloedonderzoek te laten doen. Dit geldt vooral als je hond fenobarbital slikt. Hoge concentraties van dit anti-epilepticum in de bloedbaan van een hond kunnen overgewicht en leverbeschadiging veroorzaken.

Zorg ervoor dat je hond de juiste medicatie krijgt

Natuurlijk is het het beste om grote hoeveelheden medicijnen te vermijden. Een epileptische hond heeft echter de juiste medicatie nodig om zijn lichaam in balans te houden. Epileptische aanvallen zijn enorm belastend voor honden, vooral als ze zich heel vaak voordoen. Medicatie kan de frequentie en intensiteit van de aanvallen verminderen, wat op zijn beurt de hond beschermt.

Verminder stress

Het is bewezen dat epilepsie nauw verbonden is aan de emoties. Als een persoon of dier een stressvol dagelijks leven leidt of in een stressvolle omgeving leeft, is de kans op epileptische aanvallen groter.

Het temperament van een hondeneigenaar speelt in op het gedrag van zijn hond. Daarom moet de eigenaar, om de mate van stress die de hond ervaart te verminderen, eerst zijn eigen levensstijl veranderen. Hoewel de vrede bewaren niet sterker zal zijn dan zijn genen, kan het wel degelijk helpen om het risico op epileptische aanvallen te verminderen.

Fundamentele voorzorgsmaatregelen

Vaccinatie en ontwormen zijn twee fundamentele voorzorgsmaatregelen die je moet treffen. Om goed te zorgen voor een epileptische hond, is het bovendien belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij goed eet en voldoende aan lichaamsbeweging doet. Hierdoor zal namelijk zijn immuunsysteem sterker worden. Bovendien zullen deze dingen de stofwisseling van je hond in balans brengen en obesitas (en de daarmee samenhangende risico’s) voorkomen.

Spelen met een epileptische hond

Hoe je moet reageren wanneer een hond een epileptische aanval heeft

  1. Blijf rustig en handel rationeel.
  2. Leg het dier op een recht en stabiel oppervlak. Dit zal helpen om verwondingen tijdens de aanval te voorkomen. Je kunt het dier ook op een mat of kussens leggen, zodat hij comfortabeler ligt.
  3. Probeer nooit de tong van je hond uit zijn mond te trekken en leg ook nooit je eigen handen in zijn mond. Het kan zijn dat het dier op zijn eigen tong bijt of jou per ongeluk pijn doet.
  4. Als je dierenarts een anti-epilepticum heeft voorgeschreven, volg dan de gebruiksaanwijzingen die op het pakje staan.
  5. Geef je hond de tijd om te herstellen wanneer de aanval voorbij is. Zorg voor een rustige omgeving zodat hij op adem kan komen en zijn bewustzijn weer volledig kan herwinnen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.