Het belang van geboortebeperking bij katten

Dankzij methoden van geboortebeperking kunnen niet alleen overbevolking en het in steek laten van katten voorkomen worden maar ze voorkomen ook ziekten bij katten.
Het belang van geboortebeperking bij katten

Laatste update: 26 februari, 2019

Heb je er ooit over nagedacht of je wilt dat je kat zich voortplant? Het belang van geboortebeperking is een belangrijke vraag voor wanneer je kat zich seksueel ontwikkelt. Geboortebeperking bij katten is immers noodzakelijk om onvoorziene problemen te voorkomen.

Huisdieren zijn levende wezens. Ze verdienen respect en een thuis dat hen alle liefde en begrip geeft die ze verdienen. Daarom is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te weten hoe hij of zij goed voor zijn/haar kat kan zorgen. Vooral omdat het leven van de katten hier rechtstreeks van afhangt.

Seksuele volwassenheid

Sommige mensen zijn zich niet bewust van de tekenen dat een kat zich seksueel ontwikkelt, zoals:

  • Overmatig miauwen en gedragsveranderingen bij vrouwtjes.
  • Het markeren met urine (sproeien), nervositeit en agressie bij mannetjes.

Verschillende nesten zijn achtergelaten op vuilnisbelten, steegjes, langs de weg, als gevolg van een gebrek aan kennis over geboortebeperking voor katten. Helaas overleven de meeste kittens niet omdat ze zo kwetsbaar zijn voor het weer en de hongerdood.

Veel eigenaren houden niet van hun katten. Ze hebben er genoeg van om voor ze te zorgen en laten ze in de steek. Talloze aantallen katten sterven helemaal alleen:

  • Op straat
  • Door honger
  • Wegens ziekte
  • Door auto’s
Kat in een doos

Anderen belanden in dierenasiels, waar dierenliefhebbers ze voeden en voor hen zorgen. Ze doen hun best om hen van liefde te voorzien. Ze proberen de warmte van een thuis zo veel mogelijk na te bootsen. Soms is het echter onmogelijk om ze de persoonlijke aandacht te geven die ze nodig hebben. Sommigen sterven uiteindelijk zelfs van verdriet.

De overbevolking van katten is een kwaad dat de straten van de meeste samenlevingen over de hele wereld vervuilt. Geschat wordt dat minstens 70% van de mensen niet weet hoe ze geboortebeperking bij katten moeten toepassen.

Het is jouw verantwoordelijkheid, als eigenaar van een huisdier, om overbevolking tegen te gaan. Denk eraan dat zelfs als je een thuis vindt voor het nest van een vriendin, je andere katten die al lang op een gezin wachten die van ze houdt de kans ontneemt om geadopteerd te worden.

Het castreren/steriliseren van je kat is voor katten de beste methode van geboortebeperking. Daarom moet je meer van dit proces weten. Het is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor samenlevingen die hun toevlucht nemen tot serieuze maatregelen om de overbevolking van katten onder controle te houden.

Castratie/sterilisatie als middel voor geboortebeperking bij katten

Het woord sterilisatie betekent ‘onvruchtbaar maken wat ooit vruchtbaar was’. Daarom is het het eerste waar je aan moet denken als je overbevolking van katten in steden wilt voorkomen.

Veel straatkatten bij elkaar

Er zijn verschillende specifieke methoden voor geboortebeperking voor zowel vrouwtjes als mannetjes. Sommigen van hen zijn:
  • Het verwijderen van zaadleiders of eileiders
  • Orchiëctomie (verwijdering van testikels)
  • Hysterectomie (verwijdering van de eierstokken en de baarmoeder)

De voordelen van deze methoden als middel van geboortebeperking voor katten, gelden niet alleen voor gemeenschappen die getroffen worden door overbevolking, maar ook voor het emotionele en fysieke welzijn van je huisdier. Het voorkomt verschillende ziekten en hun gedrag wordt er beter van.

Bij vrouwtjes elimineert het steriliseren vreemd gedrag dat veroorzaakt wordt door krolsheid. Tegelijkertijd voorkomt het ook baarmoederontstekingen en kwaadaardige tumoren (het percentage kwaadaardige tumoren is ongeveer 85%).

Het voorkomt ook neoplasma en  eierstokcystes als gevolg van langdurige cycli van krolsheid en de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV bij katten.

Bij mannetjes voorkomt castreren agressief gedrag dat wordt opgewekt door krolsheid bij vrouwtjes. Het elimineert ook het risico van problemen met tumoren. Tot slot voorkomt het de overdracht van ziekten zoals leukemie en immuundeficiëntie.

Dikke kat die gesteriliseerd is

De enige nadeel dat castratie/sterilisatie kan hebben is overgewicht. Maar dat is niets wat een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging door spelen niet kan oplossen.

Mythes over geboortebeperking voor katten

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen geen geboortebeperking bij hun katten toepassen is te wijten aan de stedelijke legendes die het omringen. Daarom is het noodzakelijk om een aantal van hen met een specialist te bespreken, hij of zij kan al je vragen hieromtrent, als je die al hebt, beantwoorden.

  • Allereerst, schijnzwangerschappen zijn een hormonaal probleem en dieren hebben geen fysiologische behoefte om te fokken.
  • Als een vrouwtje op de leeftijd van zes maanden oud wordt gesteriliseerd, of voordat ze voor de eerste keer krols wordt, belemmert dit haar groei evenmin. Aan de andere kant ondergaan ze ook geen persoonlijkheidsveranderingen.
  • Ook gaan ze zich echt niet meer als honden gedragen als ze zijn gesteriliseerd.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je kattenvriendin niet psychologisch geschaad wordt als ze zich niet kan voortplanten. Omdat het dieren zijn, hebben ze niet dezelfde morele conflicten die een mens zou kunnen hebben. Daarom moet je het steriliseren ondersteunen en jouw deel doen door je kat één of andere vorm van geboortebeperking te laten ondergaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.