Dirofilariase bij honden: behandeling en preventie

Deze ziekte komt vaak voor en is makkelijk te voorkomen en te behandelen. Het kan echter ook vrij ernstige hartproblemen veroorzaken.
Dirofilariase bij honden: behandeling en preventie
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez.

Laatste update: 21 december, 2022

Dirofilariase bij honden wordt veroorzaakt door een wormsoort die Dirofilaria immitis, ook wel hartworm, wordt genoemd. Hoewel deze parasitaire ziekte makkelijk te behandelen en te voorkomen is, kan dirofilariase ook erg gevaarlijk zijn voor honden. Lees verder om erachter te komen hoe je ermee om kunt  gaan.

Wat veroorzaakt dirofilariase bij honden?

Zoals we hierboven ook al aangaven, wordt deze ziekte in de meeste gevallen veroorzaakt door de wormsoort Dirofilaria immitis. Vaak wordt deze wormsoort echter aangeduid met de naam ‘hartworm’.

Volwassen wormen grijpen zich vast in de longslagader en rechter hartkamer in het hart. Jonge wormen (microfilaria) komen daarentegen meestal in de perifere bloedcellen terecht.

Er zijn twee vormen die vooral vaak voorkomen: Dirofilaria immitis (in de Verenigde Staten) en Dirofilaria repens (in Europa).

Teken en muggen zijn de meestvoorkomende dragers en transmitters van deze ziekte. Het zijn echter meestal muggen die de ziekte ook daadwerkelijk overdragen. Wat vooral zorgwekkend is aan deze ziekte, is dat mensen er in sommige gevallen ook mee geïnfecteerd kunnen raken.

Wanneer geïnfecteerde insecten bloed zuigen, kunnen ze microfilariae verspreiden, welke in de bloedbaan van een hond terechtkomen en vervolgens gaan groeien in zijn longslagader.

Hond bij de dierenarts

Welke honden zijn gevoelig voor deze ziekte?

Dirofilariase komt meestal voor bij honden die tussen de drie en zes jaar oud zijn. Het komt nooit voor bij honden die ouder dan tien zijn. Verder komt het vooral voor bij kortharige reuen. Als je een kortharige reu hebt, moet je dus speciale preventieve maatregelen nemen.

Daarnaast komt dirofilariase ook vaak voor bij jachthonden, In dit geval zijn teken de voornaamste boesdoeners, net zoals bij de ziekte van Lyme. Jachthonden brengen veel tijd buiten door en in het bos, waar het risico op tekenbeten groter is.

Het hangt echter ook sterk af van waar je woont. Wees extra voorzichtig met je hond als je op een plek woont waar veel muggen en teken voorkomen, vooral in de lente en de zomer.

Oorzaken en diagnose

Volwassen Dirofilaria veroorzaken endarteritis, wat de grootte en elasticiteit van bloedvaten vermindert. Ze kunnen ook hoge bloeddruk, hartfalen, leverfalen en vena cava-syndroom veroorzaken,

De larven kunnen ook ernstige longontsteking en longembolieën veroorzaken. De meeste ernstige symptomen hebben echter betrekking op het hart, waardoor je hond sneller moe zal worden.

Witte hond bij de dierenarts

De enige manier om een ​​duidelijke diagnose te krijgen is door met je hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal de nodige onderzoeken uitvoeren om te zien of je hond last heeft van deze wormen. Als je op een plek woont waar ze vaak voorkomen, is het het beste om regelmatig op controle te gaan, vooral in de warmere maanden van het jaar.

Behandeling en preventie

Wat bij deze ziekte vooral belangrijk is, is dat je de symptomen ervan behandelt. Om dit te doen, heb je heparine, diuretica en andere medicijnen nodig, en moet je ervoor zorgen dat je hond goed eet. In zeer ernstige gevallen kan zelfs een operatie nodig zijn.

Je dierenarts zal waarschijnlijk ivermectine voorschrijven, zodat je hond zich van de microfilie kan ontdoen. Dit is namelijk de beste manier om deze parasieten te doden. Bij volwassen honden is het verstandig om de symptomen te behandelen met behulp van medicijnen als levamisol.

Een goede manier om deze ziekte te voorkomen, is om je hond regelmatig te controleren op teken en deze meteen te verwijderen. Als je hond gebeten is, kun je hem het beste laten onderzoeken door een dierenarts. Dit geldt vooral als je op een plek bent geweest waar dirofilariase vaak voorkomt.

Meestal is het voldoende om deze tips te volgen en ervoor te zorgen dat je hond al zijn vaccinaties heeft en regelmatig wordt ontwormd. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.