Dieren met een prothese

Deze dieren hadden de pech dat ze zo zwaargewond raakten dat ze niet alleen konden overleven. Dankzij de vrijgevigheid van mensen en de technologische vooruitgang kunnen ze een acceptabel leven leiden, ook al kunnen ze niet meer terugkeren naar hun natuurlijke leefomgeving.
Dieren met een prothese

Laatste update: 27 december, 2018

Door geboorteafwijkingen of ernstige verwondingen verliezen sommige dieren lichaamsdelen die ze niet kunnen missen. Poten, schilden en zelfs snavels zijn dankzij de vriendelijkheid van de mens en de technologische vooruitgang opnieuw opgebouwd. Lees dit artikel en zie welke dieren met een prothese een tweede kans in het leven hebben gekregen.

Tegenwoordig is het normaal om honden in een rolstoel te zien. Gelukkig zijn mobiliteitsproblemen of het verlies van vitale ledematen niet langer een bedreiging voor het leven van dieren.

Ook wilde dieren

Deze vooruitgang is echter niet alleen ten goede gekomen aan huisdieren – veel wilde dieren hebben het dankzij prothesen overleefd. Hoewel prothetische ledematen moeten worden onderhouden, kunnen deze dieren helaas vaak niet meer terug naar de natuur en moeten ze de rest van hun leven in een opvang- of herstelcentrum blijven.

Sommige bedrijven hebben zich toegelegd op het maken van dierlijke prothesen, maar veel dieren zijn nog steeds afhankelijk van de vindingrijkheid en vaardigheden van de mens. In de onderstaande voorbeelden kun je een combinatie van deze twee dingen bekijken:

Winter de dolfijn: een van de dieren met een prothese

Winter is een dolfijn die aan de kust van Noord-Amerika werd gevonden toen ze nog heel jong was. Dierenartsen hebben alles geprobeerd, maar de staartvin van Winter was zo beschadigd dat ze het uiteindelijk kwijtraakte. Enige tijd later maakte een wetenschapper een nieuwe vin voor haar, die wereldwijd de eerste in zijn soort is.

Dolfijn Winter een dier met een prothese

Winter speelde zelf de hoofdrol in een film geïnspireerd op haar doorzettingsvermogen. Het was zo’n succes, dat ze er een paar jaar later een vervolg op hebben gemaakt. Dankzij Winter zijn er vandaag de dag meer dieren met een prothese, net als die van haar.

Oscar de kat

Oscar de kat, ook wel bekend als de ‘Bionische kat’ kwam in een maaidorser terecht en zijn twee pootjes moesten geamputeerd worden. Toen ze hem vonden was hij zo gewond dat ze dachten dat er geen hoop meer voor hem was.

De dierenarts die het eerst bij hem kwam, zag echter dat hij kon herstellen. Dankzij de hulp van twee verschillende universiteiten zijn ze er niet alleen in geslaagd om Oscar twee nieuwe poten te geven, maar hij kan ook weer een normaal leven leiden. Dezelfde techniek die werd gebruikt bij Oscar wordt nu ook toegepast op mensen.

Beauty de zeearend

Nadat een stroper haar had neergeschoten verloor de zeearend Beauty het grootste deel van haar snavel. Dit lichaamsdeel is belangrijk voor dit dier om mee te eten en zichzelf schoon te maken. Ondanks haar kapotte snavel was haar dierenarts vastbesloten deze te repareren.

Met de hulp van een ingenieursbureau dat nog nooit eerder zoiets had gedaan, slaagden ze erin om de bek van Beauty opnieuw op te bouwen. Nu kan ze een normaal leven leiden, zelfstandig eten en haar veren zoals elke andere adelaar schoonhouden. Dit type reconstructie heeft een nieuw pad geopend voor dieren met een prothese, vooral in het geval van vogels.

Zeearend met prothese

Septimus de schildpad

Op de foto bovenaan dit artikel staat de schildpad Septimus, die tijdens zijn winterslaap door ratten werd aangevallen en zich niet kon verdedigen. Toen ze hem vonden hadden de ratten zoveel schade aan zijn voorpoten aangericht dat de enige optie was om ze te amputeren.

Gelukkig had zijn eigenaar thuis een paar wielen van een modelvliegtuig. Ze maakten ze aan zijn lichaam vast en een dierenarts heeft ze onder zijn schild bevestigd. Septimus overleefde het, en kan zich zelfs sneller dan voorheen voortbewegen.

Mr. Stubbs de alligator

Toen hij een jonge alligator was verloor Mr. Stubbs zijn staart in een gevecht. Enkele jaren later werd hij gevonden, de wond was al genezen maar met ernstige bijwerkingen.

Zonder zijn staart kon hij niet onder water gaan om zich te verstoppen, daarom was hij veroordeeld tot het doorbrengen van zijn leven aan de oppervlakte zonder dat hij kon jagen zoals de rest van de alligators.

Alligator met prothese

Mr. Stubbs is de eerste alligator die een prothese heeft gekregen, en hij heeft zich daar perfect aan aangepast. Hij leert echter opnieuw zwemmen omdat hij dit al zoveel jaren niet meer heeft gedaan.

Dankzij creatieve en bekwame mensen en bedrijven die pioniers zijn op het gebied van 3D-printmaterialen, zijn er nu over de hele wereld steeds meer dieren met een prothese. De situaties die nu nog levensbedreigend zijn voor een dier veranderen hierdoor alleen nog maar in een ongemak. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.