Bestaat er zoiets als de ziekte van Alzheimer bij honden?

Bepaalde gedragsveranderingen die optreden als een hond ouder wordt kunnen je laten vermoeden dat hij deze ziekte heeft. De verschijnselen zijn niet gelijk bij iedere hond. Het hangt altijd af van zijn persoonlijkheid.
Bestaat er zoiets als de ziekte van Alzheimer bij honden?

Laatste update: 16 januari, 2019

Als je hond ouder wordt merk je misschien wat achteruitgang op wat zijn verstand en zijn lichaam betreft. Door sommige van de tekenen zou je daarom kunnen denken dat je hond een bepaalde type van de ziekte van Alzheimer heeft. Kan zoiets wel het geval zijn?

Verstandsstoornis bij oudere honden

Verstandsstoornissen bij honden heet in het Engels CCD (canine cognitive dysfunction). Een beschrijving van deze ziekte luidt: “een serie gedrags- en verstandelijke veranderingen bij ouder wordende honden.” Het is dus een afwijking met zenuwafbraak die typisch optreedt in oudere honden.

Het vindt plaats bij 35% van alle honden. In feite is het Alzheimer bij honden, ook al is die aanduiding technisch niet correct.

Er is een specifieke groep veranderingen in de hersenen van de hond die je net als bij mensen ziet optreden. De universiteit van Santiago de Compostela in Spanje heeft ze opgesomd:

  • Verdunning van de hersenschors
  • Verdikking en verkalking van de hersenvliezen
  • Opzwellen van de hersenholtes
  • Gliacel-overreacties
  • Verlies van neuronen

Alles bij elkaar heeft deze ziekte een vermindering van de verstandelijke vermogens van de hond tot gevolg. De Amerikaanse Kennel Club schat dat 60% van de honden tussen de 15 en 16 jaar deze afwijking gaat vertonen.

Hond die Alzheimer lijkt te hebben

Verschijnselen die bij je hond op de ziekte van Alzheimer kunnen wijzen

Een van de voornaamste problemen die voorkomen bij het bestuderen van deze ziekte is dat het maar weinig is onderzocht. Ook lastig is dat ziekteverschijnselen bij hun hond soms abusievelijk op Alzheimer kunnen wijzen.

Dierenartsen beschrijven de hoofdverschijnselen van honden Alzheimer als volgt:

  • Verwardheid
  • Onvriendelijk gedrag
  • Veranderingen in de slaap-waakcyclus
  • Bevuilen van het huis
  • Veranderingen in bedrijvigheid
  • Angst
  • Geheugenproblemen

Symptomen onderkennen

Verwardheid houdt in dat een hond met deze afwijking doelloos door het huis of in zijn omgeving zal ronddwalen. Misschien weet hij niet meer zo goed waar de deur van het huis is of zal hij langere tijd naar de muur staren.

Deze toestand beïnvloedt ook zijn sociale interacties. Er zullen grote veranderingen optreden in de manier waarop hij zich gedraagt tegenover mensen en andere dieren. Honden in deze staat hebben de neiging om afhankelijker te worden, en sommigen worden juist apathischer.

Oude hond ligt op het pad

Helaas is er geen algemene stelling voor wat het analyseren van deze gedragsveranderingen betreft. Maar als je hond normaal gesproken aanhankelijk is en plotseling veel tijd alleen zit of voortdurend angstig is ,dien je hem door de dierenarts te laten nakijken.

Iedere hond heeft een verschillende persoonlijkheid en de symptomen hangen daar dus sterk van af.

Veranderingen in de Slaap-waakcyclus komen ook vaak voor bij deze afwijking. Honden hebben dan soms moeite met slapen en dwalen rusteloos door het huis. Soms janken ze zonder aanwijsbare reden. Je zult misschien zien dat je hond overdag meer slaapt vanwege slapeloosheid gedurende de nacht.

Wat verwardheid betreft: het lijkt erop dat je hond zich niet kan focusseren op wat je hem vertelt, en hij vergeet dingen die hij lang geleden geleerd heeft. Het zal dan moeilijker zijn om zijn aandacht te krijgen.

Een angst om achtergelaten te worden komt bijvoorbeeld vaak voor, en je hond zal misschien bang worden om te reizen of om nieuwe mensen te ontmoeten.

De ziekte van Alzheimer onderkennen bij je hond

Als je besluit om je hond naar de dierenarts te brengen dan zal hij waarschijnlijk een serie tests uitvoeren om tot een diagnose te komen.

Er zijn ook andere ziekten met vergelijkbare verschijnselen. Je moet deze dus eerst uitsluiten. Een specifiek kenmerk van deze ziekte is afzettingen van een eiwit genaamd amyloid beta. Als dit eiwit bij je hond worden aangetroffen is het heel waarschijnlijk dat je hond de ziekte van Alzheimer heeft.

De meestvoorkomende testen houden het volgende in:

  • Een lichamelijk en neurologisch onderzoek
  • Nauwkeurige bestudering van de medische gegevens van je hond
  • Een bloedonderzoek
  • Biochemisch profiel waarin onder andere schildklierwaarden worden bepaald
  • Röntgenfoto’s en echo-onderzoeken 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.